Η Ιερά Σύνοδος «άδειασε» τον Αμβρόσιο – Χωρίς δική μας απόφαση δεν ισχύει αφορισμός

«Ανυπόστατη και ανίσχυρη» χαρακτηρίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάθε ανάγνωση αφορισμού, η οποία δεν έχει εκδοθεί από τα μέλη της.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΙΣ αναφέρει – χωρίς να κατονομάζει πάντως τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο – ότι «μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη» αναφέρει επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι τοπικά ΜΜΕ της Πάτρας αναφέρουν ότι κ. Αμβρόσιος, ο οποίος έχει παραιτηθεί και έχει εκλεγεί άλλος μητροπολίτης, διάβασε το πρωί της Κυριακής, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, τον λεγόμενο «Μεγάλο Αφορισμό» κατά του του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νίκης Κεραμέως και του Νίκου Χαρδαλιά

Πηγή: reader.gr