Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς, με το νέο λογότυπο του κόμματος, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Απότομα πήραν μπροστά οι μηχανές της Νέας Δημοκρατίας για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών, οι οποίες είχαν ρίξει ρυθμούς τους τελευταίους μήνες λόγω της τριπλής κάλπης της 26ης Μαΐου. Συνολικά 73 ονόματα υποψηφίων σε διάφορες περιφέρειες έχει ανακοινώσει η Πειραιώς από τα τέλη του 2018 μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ενώ αυτοδίκαια θα είναι υποψήφιοι και οι 78 βουλευτές που διαθέτει σήμερα. Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα μόνα επίσημα και απολύτως βέβαια.

Υπάρχουν, φυσικά, δεκάδες ακόμα ονόματα που εκκρεμούν για να ολοκληρωθούν οι λίστες και αγωνιούν για να δουν αν, τελικά, θα περιληφθούν σε αυτές. Το ζήτημα της στελέχωσης των ψηφοδελτίων χειρίζονται κατά κύριο λόγο ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, και ο συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Θανάσης Νέζης, ενώ σημαντικό λόγο έχει πάντα ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα τις λάβει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που έχει «οργώσει» την τελευταία τριετία την επικράτεια και έχει σχηματίσει πολύ καλή ιδία άποψη για τα κατά τόπους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για ανθρώπους που ξεχωρίζουν στις τοπικές κοινωνίες και θα τους ήθελε να πολιτευτούν με τη Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να έχουν κλείσει οι «γαλάζιες» λίστες μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η έγνοια του επιτελείου της Πειραιώς δεν είναι μόνο να κλείσουν με τρόπο ποιοτικό τα ψηφοδέλτια, αλλά και να προσεχθούν άλλες παράμετροι, γι’ αυτό και για πρώτη φορά ζητάνε από τους πολιτευτές να τους στείλουν αντίγραφο ποινικού μητρώου και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εκκρεμεί εις βάρος τους ποινική δίωξη ή προκαταρκτική εξέταση.

Ενας «πονοκέφαλος» που έχει δημιουργηθεί σε ουκ ολίγες περιφέρειες είναι το ζήτημα της ποσόστωσης. Με βάση τη νέα νομοθεσία, η ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια αυξήθηκε από το 30% στο 40% και όχι μόνον αυτό: Η ποσόστωση ισχύει πλέον ανά εκλογική περιφέρεια και όχι στο σύνολο της επικράτειας που ίσχυε μέχρι και τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Συνεπώς, δεν αρκεί το 40% των ονομάτων στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, όπως βεβαίως και κάθε κόμματος, συνολικά να είναι γένους θηλυκού. Πρέπει σε κάθε μία ξεχωριστά από τις 60 συνολικά εκλογικές περιφέρειες της χώρας, το 40% του ψηφοδελτίου να αποτελείται από γυναίκες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος.

Το εν λόγω εγχείρημα εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2016 και αποτελεί μία φιλόδοξη πρωτοβουλία ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας και «μπολιάσματος» του κόμματος με νέα πρόσωπα, ανθρώπους έξω από τα «τείχη» της πολιτικής, που είχαν διακριθεί κοινωνικά και επαγγελματικά και ήθελαν να ασχοληθούν με την πολιτική από κάποιο πόστο. Τα «Π» συγκέντρωσαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. σε όλη την επικράτεια, χωρίς η λίστα αυτή να είναι τελική.

Διαβάστε περισσότερα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορούν στα περίπτερα όλης της χώρας 

Αναδημοσίευση από www.kalpi19.gr