Η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, τι αλλάζει με το μπόνους

Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος έχει περιγράψει σε αδρές γραμμές την πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση: «Ενας εκλογικός νόμος αναλογικός, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβερνήσεων».

Εχει επίσης δηλώσει ότι είναι «ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής» την οποία έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο πρωθυπουργός επιλέγει τελικά ένα εκλογικό σύστημα, όπως δήλωσε ο ίδιος, που θα στηρίζεται σε κλιμακωτό μπόνους- όπως προβλέπει και η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.
Η πρόταση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου

Τα τέσσερα σημεία-κλειδιά του νέου εκλογικού νόμου
Στον νέο εκλογικό νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)

Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).

Άρα το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40% (σε αυτό διαφωνεί κάθετα το ΚΙΝΑΛ, αντιπροτείνει 40 έδρες maximum).

Τι αναφέρει η πρόταση της κυβέρνησης
«Εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, διακόσιες ογδόντα (280) έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Ο αριθμός των διακοσίων ογδόντα εδρών μειώνεται κατά μια έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις τριάντα (30) έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική πρόταση.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο 2020

Η κατάθεση της πρότασης του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή επισπεύδεται, όπως έχει διευκρινιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο, για να μην κατηγορηθεί ότι συνδέει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Που διαφωνεί το ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές και νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι το πέρασμα του πολιτικού συστήματος σε περίοδο κυβερνήσεων συνεργασίας, επιδιώκοντας προφανώς για τον εαυτό του ένα ρόλο-κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις.

Στην πρόταση που παρουσίασε το 2018 το ΚΙΝΑΛ και με την οποία θα προσέλθει στο διάλογο, αναφέρει για το θέμα του μπόνους: «Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες. Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή».

Με απλά λόγια, το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί κάθετα στο να δίνεται bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ακόμη και με ποσοστό 40% και αντιπροτείνει να δίνεται bonus 35 εδρών. Πάνω σε αυτό το σημείο θα υπάρξει προστριβή μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και κυβέρνησης, η οποία εκτιμά ότι με 35-40 έδρες δεν διασφαλίζεται η αυτοδυναμία.

Εκλογικός νόμος και Πρόεδρος Δημοκρατίας
Το ερώτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα μπει σε διάλογο επί της ουσίας με το Κίνημα Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο, ζητώντας τις ψήφους και την υποστήριξή του, κάνοντας τις απαραίτητες υποχωρήσεις, και αν θα προτείνει ταυτόχρονα ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, ώστε τα δύο θέματα να «κουμπώσουν» και να υπάρξει συμφωνία-πακέτο. Υπόγειες διαρροές που γίνονται από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα ήταν αντίθετο με μια υποψηφιότητα όπως αυτή της Μαρίας Δαμανάκη (αν προκύψει τέτοιο σενάριο), η οποία έχει περάσει και από τον Συνασπισμό και από το ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνουν ωστόσο αυτό που έχει δηλώσει επισήμως και η κυρία Φώφη Γεννηματά στο iefimerida ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από τη ΝΔ.

Με το ΚΙΝΑΛ μπορεί να καταργηθεί και η απλή αναλογική -158 (ΝΔ) και 22 (ΚΙΝΑΛ)
200 ψήφοι απαιτούνται, πάντως, για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της απλής αναλογικής, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Το αν η κ. Γεννηματά θα θελήσει να φανεί συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ιδίως για τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, θα φανεί.

Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μπει σε διάλογο με την Φώφη Γεννηματά και να κάνει υποχωρήσεις. Θα πρέπει ο τελικός εκλογικός νόμος να είναι δελεαστικός, δηλαδή να είναι αισθητά αναλογικότερος, από αυτόν που διεξήχθηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αλλά και οι δύο του 2015, με το τεράστιο μπόνους των 50 εδρών (το 1/6 της Βουλής δηλαδή) στο πρώτο κόμμα.

Μητσοτάκης: Η πρόταση που ετοιμάζω είναι κοντά στο ΚΙΝΑΛ

Αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο εστιατόριο της Σχεδίας, στο κέντρο της Αθήνας:

«Δεν θα συναντηθώ με πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι. Αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί από 158. Εκλογές το 2023…» είχε δηλώσει.

Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη. Αν, όμως, δεν εξασφαλισθεί για τον οιονδήποτε λόγο η συναίνεση του ΚΙΝΑΛ για να προκύψουν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, με τις οποίες θα εκλείψει ο κίνδυνος «ενδιάμεσης» εκλογικής διαδικασίας με απλή αναλογική, το εναλλακτικό σχέδιο του είναι να γίνουν εκλογές ή «διπλές» το 2023, με απλή αναλογική, να μην προκύψει αυτοδυναμία, και να διεξαχθούν νέες εκλογές, με το νέο πλέον αναλογικότερο νόμο της ΝΔ, όποτε και εκτιμάται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να τις κερδίσει.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/i-protasi-tis-kybernisis-gia-ton-eklogiko-nomo-ti-allazei-me-mponoys-apokleistikes