Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με πηγές που μεταδίδουν τα Παραπολιτικά, οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο να εκφράζουν την εκτίμηση ότι «εντός του 2020 θα έχει ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία». Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο κυβερνήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολύ μεγάλο deal. Με βάση τα όσα έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, η συμφωνία φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα.
Βλέπετε η στήριξη προς την Ελλάδα από το Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω… Οι κορώνες του Γάλλου προέδρου κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν δεν είναι …«δωρεάν». Η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation που κατασκευάζει τα Rafale βρήκε πελάτες στο πρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα μέσα στην κρίση της πανδημίας.
Το πρώτο προβλέπει τη δωρεά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας προς την ελληνική και το δεύτερο την αγορά δέκα ολοκαίνουργιων Rafale από την Ελλάδα.
Τα οκτώ αεροσκάφη που θα δοθούν ως δώρο είναι αυτά που επιχείρησαν προ μηνών στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, όπου ήταν εγκατεστημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, για να συνδράμουν τον Σάρατζ. Πέραν των οκτώ μαχητικών Rafale που θα δοθούν δωρεάν, η χώρα μας θα προχωρήσει και στην αγορά δέκα ακόμη μαχητικών αεροσκαφών. Επειδή η γαλλική εταιρεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει άμεσα στην παραγωγή 30 αεροσκαφών, αυτό που εξετάζουν οι δύο κυβερνήσεις είναι να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο, προκειμένου αντί των 20 Rafale που έχει παραγγείλει, αρχικώς να παραλάβει 10 και τα άλλα 10 να δοθούν στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, η Αίγυπτος, μετά την πρόσφατη παραγγελία 4 γαλλικών φρεγατών τύπου Gowind 2500, προχώρησε και στην παραγγελία 20 μαχητικών τύπου Rafale.
Η Αίγυπτος διαθέτει τώρα 23 Rafale και μία κορβέτα Gowind 2500 σε υπηρεσία, ενώ άλλες τρεις Gowind 2500 είναι σε διαφορετικά στάδια δοκιμών, πριν παραδοθούν επίσημα στο αιγυπτιακό Ναυτικό. Με αφετηρία το 2014, η Αίγυπτος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο, αγοράζοντας μεταξύ άλλων μία φρεγάτα FREMM, τέσσερις κορβέτες Gowind 2500, δύο ελικοπτεροφόρα Mistral και 24 μαχητικά Rafale. Η Αίγυπτος συζητούσε για πολλούς μήνες αναφορικά με την προμήθεια επιπλέον 12-24 Rafale.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της στήλης, κατά την πρόσφατη επικοινωνία που είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι κατέληξαν στον πυρήνα της συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την Πολεμική Αεροπορία. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι με την προσθήκη των 18 Rafale η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι στον αέρα έναντι της Τουρκίας.
Όσον αφορά τώρα την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών, οι πληροφορίες θέλουν τον Γάλλο πρόεδρο να έχει συμφωνήσει τόσο στη δωρεά των οκτώ αεροσκαφών απευθείας από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία προς την αντίστοιχη της χώρας μας όσο και στην προτεραιότητα σε σχέση με την Αίγυπτο. Το γεγονός ότι η συμφωνία γίνεται μεταξύ κυβερνήσεων βγάζει εκτός παιχνιδιού όσους φιλοδοξούσαν (διαχρονικά) να αποκομίζουν κέρδη από ένα τέτοιο deal.
Πηγή: aftodioikisi.gr