Η τροπολογία «μαγειρεύεται» και δεν έχει κατατεθεί ακόμη

Την ώρα που η τροπολογία για το «σπάσιμο» των δήμων, μετά τη διαρροή της που είδε το φως της δημοσιότητας, παραμένει επισήμως άφαντη, καθώς όπως προκύπτει από διάφορα δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές από το κυβερνών κόμμα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ φουντώνουν και οι αντιδράσεις σε άλλες περιοχές, που είτε πρόκειται να διασπαστούν τώρα οι δήμοι, είτε το επιθυμούν. Ανάλογες αντιδράσεις δεν υπάρχουν στη Λέσβο, αφού οι όποιοι διαφωνούντες με τη διάσπαση, κυρίως έτσι όπως γίνεται και στο χρόνο που γίνεται, δεν θέλουν να αντιδράσουν.

Αντιδρά ο Σεβαστάκης για τη Σάμο

Μετά η δημοσιοποίηση της τροπολογίας, που περιλαμβάνει μόνο τους τέσσερις δήμους, έντονη είναι η αντίδραση του βουλευτή Σάμου Δημ. Σεβαστάκη, αλλά και της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να περιληφθεί και η Σάμος στους υπό διάσπαση δήμους, ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής απειλεί με παραίτηση. Από την άλλη ο υποψήφιος δήμαρχος Σάμου κ. Ζάχαρης με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος από τη μεριά του αντιδρά στη διάσπαση και απειλεί και αυτός με παραίτηση από την υποψηφιότητά του. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις η γειτονική Σάμος να περιληφθεί και αυτή στους υπό διάσπαση δήμους, αλλά κάτι τέτοιο όπως είναι αναμενόμενο θα ανοίξει την… όρεξη και σε άλλους δήμους και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες να πιέζουν και να «απειλούν». Με αυτό το κλίμα η επίμαχη τροπολογία προς το παρών παραμένει σε εκκρεμότητα, δεν έχει κατατεθεί και οι όποιες ανατροπές προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση είναι στο τραπέζι.

Δεν θέλει ο Χαρίτσης;

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν απ’ όσους διαφωνούν με το «σπάσιμο», με προεξάρχοντα τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση o οποίος, όπως θέλουν οι πληροφορίες βρίσκεται σε έντονη κόντρα με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προκάτοχό του στο ΥΠΕΣ Πάνο Σκουρλέτη για το θέμα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και καιρό, «μεθοδευμένα» λένε οι επικριτές του, οδηγούσε την υπόθεση για ακύρωση της κυβερνητικής αυτής εξαγγελίας, γι’ αυτό και οι συνεχείς παλινωδίες, που έφθασαν τα πράγματα τρεις μήνες πριν τις κάλπες να… σέρνεται στους διαδρόμους του υπ. Εσωτερικών.

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «σηκώσουν» το θέμα κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή. Ήδη σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για «περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης», ενώ αντιδράσεις αναμένονται και από άλλα κόμματα με προεξάρχων το ΚΙΝΑΛ. Και όλα αυτά γιατί η υπόθεση αφέθηκε την τελευταία ώρα να «παίζει» με τις κομματικές σκοπιμότητες και τους εκλογικούς υπολογισμούς του κυβερνώντος κόμματος. Σε ότι αφορά πάντως τον βουλευτή Χαρ. Αθανασίου, η θέση του είναι υπέρ της διάσπασης του δήμου Λέσβου, διατυπώνοντας ωστόσο την ένστασή του για το γεγονός ότι η μονοεδρική και μικρότερη πληθυσμιακά Κεφαλλονιά πάει για τρεις νέους δήμους, ενώ η Λέσβος διασπάται σε δύο.

Αναδημοσίευση από www.emprosnet.gr