«Ιδιαίτερα ικανοποιητική χρονιά το 2025;» – Σφοδρή παρέμβαση του Διονύση Περδίκη για τον τουρισμό και τις προτεραιότητες του Δήμου Ληξουρίου

Έντονο προβληματισμό και σαφείς αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής Ληξουρίου διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Περδίκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε χθες, θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα του τουρισμού — της βασικότερης οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου.

«Ο τουρισμός καθορίζει τις ζωές μας»

Ο κ. Περδίκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμη αναπτυξιακό τομέα, αλλά τον πυλώνα που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα και το εισόδημα μεγάλης μερίδας κατοίκων.

Και όμως — όπως τόνισε — η εικόνα που παρουσιάστηκε από τη Δημοτική Αρχή δημιουργεί ερωτήματα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η σεζόν του 2025 χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση ως «ιδιαίτερα ικανοποιητική χρονιά». Μια διατύπωση που ο ίδιος αφήνει να κριθεί από τους πολίτες.

«Ο καθένας, με βάση τη γνώση, την εμπειρία και τα βιώματά του, ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

52.000 ευρώ για το 2025 – Λιγότερα από το καρναβάλι;

Σύμφωνα με την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου, για την τουριστική προβολή του 2025 προβλέπεται ποσό 52.000 ευρώ, ενώ για το 2026 — όπως είπε — η πραγματική εικόνα θα φανεί στον προϋπολογισμό.

Η αιχμή του, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρη:

«Το ποσό είναι πολύ λιγότερο ακόμη και από αυτό που δίνεται για το καρναβάλι. Αυτό αποδεικνύει τις προτεραιότητες.»

Η σύγκριση αυτή άνοιξε νέα συζήτηση γύρω από τη στρατηγική ανάπτυξης και το πού κατευθύνονται οι δημοτικοί πόροι.

Εναλλακτικός τουρισμός: «Ακόμα μελετάμε τα μονοπάτια»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Περδίκης στον εναλλακτικό τουρισμό, τον οποίο χαρακτήρισε ευκαιρία για:

  • Επισκέπτες υψηλότερης οικονομικής δυνατότητας

  • Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

  • Πολυθεματική ανάπτυξη

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η συζήτηση παραμένει — κατά την άποψή του — στάσιμη.

«Ακόμα μελετάμε τα περιπατητικά μονοπάτια», σχολίασε, αναφέροντας ότι μορφές όπως:

  • Θαλάσσιος τουρισμός

  • Ποδηλατικός

  • Θρησκευτικός

  • Αναρριχητικός

  • Αθλητικός και ναυταθλητικός

«ούτε καν περνάνε από το μυαλό μας».

Το βίντεο και τα ερωτήματα για το μέλλον

Ο δημοτικός σύμβουλος κάλεσε τους πολίτες να παρακολουθήσουν το σχετικό απόσπασμα της συνεδρίασης (μετά το -1:39) και να διαμορφώσουν οι ίδιοι άποψη για την πορεία του Δήμου.

Το βασικό ερώτημα που αφήνει ανοιχτό η παρέμβασή του είναι ένα:

Είναι πράγματι «ιδιαίτερα ικανοποιητική» η πορεία του τουρισμού ή πρόκειται για μια διαχείριση χωρίς στρατηγικό ορίζοντα;

Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση για τον τουρισμό — και τις πραγματικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής — μόλις άνοιξε.

Παρακάτω η ανάρτησή του:

Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής. Σαν δημοτικός σύμβουλος έθεσα το θέμα του τουρισμού, της πιο σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας στον Δήμο μας, που επηρεάζει της ζωές πολύ μεγάλης μερίδας των κατοίκων. Για να μην σας κουράσω με τα γραπτά μου σας καλώ να την παρακολουθήσετε και ο καθένας σύμφωνα με τις γνώσεις του, την εμπειρία του και τα βιώματα του στην περιοχή, ας βγάλει τα συμπεράσματα του για το μέλλον….
Ενδεικτικά θα σας πω ότι θεωρούν την σεζόν 2025 μια <<ιδιαίτερα ικανοποιητική χρονιά….>>
Για την σεζόν 2025 έχουν δώσει 52.000 ευρώ και για το 2026 την αλήθεια θα την μάθουμε στον προϋπολογισμό….. (πολύ λιγότερα και από το καρναβάλι, αυτό αποδεικνύει τις προτεραιότητες τους)
Όσο αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό (που συνεπάγετε καλύτερης οικονομικής δυνατότητας τουρίστες, μεγαλύτερη σεζόν, κ.α) ακόμα μελετάμε τα περιπατητικά μονοπάτια…. Θαλάσσιος τουρισμός, ποδηλατικός, θρησκευτικός, αναρριχητικός, αθλητικός και ναυταθλητικός, κ.α ούτε καν περνάνε από το μυαλό μας….
Σας αφήνω λοιπόν να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση μετά το -1:39
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΑΛΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ