Ιόνιο: Σε αναμμένα κάρβουνα η περιφερειακή αρχή για το προσφυγικό

•Ενημερώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο
•Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη
•Η διαχείριση του προβλήματος και το πολιτικό κόστος

Τις επόμενες μέρες θα αποδειχθεί αν οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας θα επιλέξουν να διαχειριστούν ώριμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό ή εάν θα λάβουν υπόψη τους σε μεγαλύτερο βαθμό το πολιτικό κόστος …
Με γρίφους απαντούν οι περισσότεροι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν σε τοπικό επίπεδο τον καταμερισμό των προσφύγων – μεταναστών που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ένα θέμα «καυτό» που καλούνται να χειριστούν και επικοινωνιακά στο ξεκίνημα της θητείας τους. Πάντως, τα μηνύματα από το Μαξίμου είναι σαφή… Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στόχος της Ρ. Κράτσα να εξαιρεθούν τα Ιόνια
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου θέλησε να ενημερώσει τους περιφερειακούς συμβούλους για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαδίδονται φήμες σχετικά με υποψήφιους χώρους σε όλα τα νησιά του Ιονίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Πάντως για το νησί μας και τις φήμες για το παλιό νοσοκομείο, οι τοπικές αρχές και συγκεκριμένα, ο Βουλευτής διευκρινίζει ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος.
Μάλιστα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν λίγα 24ωρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μισθώσει κτήρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πάνω από 20 χιλιάδες θα μετακινηθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας. «Θα φροντίσουμε η εγκατάσταση να είναι σε σοβαρές υποδομές και αξιοπρεπείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Κράτσα είπε για το θέμα: «Έχω καθιερώσει μία αρχή. Στο ξεκίνημα κάθε συνεδρίασης, θέλω να ενημερώνω το σώμα για θέματα που θεωρώ σημαντικά. Προς το παρόν δεν έχουμε από την κυβέρνηση μία επικοινωνία ή μία «ενόχληση» για συνεργασία στο θέμα αυτό. Ενημέρωσα πριν λίγες μέρες τους πρώην Περιφερειάρχες (Θ. Γαλιατσάτο και Σπ. Σπύρου) για τις δικές μου θέσεις, καθώς και οι δύο είναι μέλη του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και τους ζήτησα να έχουμε επικοινωνία και συνεργασία. Αν υπάρξει κάποια επικοινωνία με την κυβέρνηση, θα ενημερώσουμε τους δήμους και τους φορείς για την πρότασή της».

Τα βασικά επιχειρήματα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές για τους «γαλάζιους» Περιφερειάρχες οι οποίοι βλέπουν ήδη τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και υπολογίζουν το πολιτικό, αλλά και το κομματικό κόστος.
Τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο η κα Κράτσα, σε μία προσπάθεια να στείλει τα σωστά μηνύματα στην κυβέρνηση και τους κατοίκους του Ιονίου αφορούν την ιδιαίτερη «ταυτότητα» των νησιών. Η κα Κράτσα δήλωσε: «Οι κοινωνίες των Ιονίων νησιών είναι μικρές και δύσκολα μπορούν να γίνουν «χωνευτήρι», ενώ η οικονομία μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, και όχι από την ανειδίκευτη εργασία που μπορούν να προσφέρουν άμεσα οι πρόσφυγες και είναι χρήσιμη για άλλες περιοχές. Τόνισα ότι τα νησιά μας ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη κρίση της αποτυχίας διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από επιπτώσεις της κατάρρευσης και της Thomas Cook. Υπενθύμισα επίσης ότι ακριτικά νησιά που απαιτούν και αυτά ιδιαίτερη μέριμνα για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους είναι και τα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας».
Παράλληλα σε δηλώσεις σε κερκυραϊκά μέσα ενημέρωσης τόνισε: «Δεν γνωρίζω τίποτα αναφορικά με τον αριθμό προσφύγων, που θα μπορούσε να κληθεί η Περιφέρεια μας να φιλοξενήσει… Σαφώς και θα ήταν καλύτερο για τα νησιά μας να εμπλακούμε με έναν ηπιότερο τρόπο σ’ αυτόν τον καταμερισμό προσφύγων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις Περιφέρειες όλης της χώρας. Βεβαίως και είναι διαφορετικό το να φιλοξενηθούν κάποιοι άνθρωποι σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπως προβλέπεται και από την πρόσκληση, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει παράλληλα και δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων. Η δική μας θέση ωστόσο, είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τους λόγους που έχω ήδη εξηγήσει, θα μπορούσε ακόμα και να εξαιρεθεί απ’ αυτή τη διαδικασία καταμερισμού προσφύγων σε όλη την Επικράτεια».

Thomas Cook: Μέτρα για την ανακούφιση των πληγεισών επιχειρήσεων
Το Περιφερειακό Συμβούλιο απασχόλησε και το θέμα της πτώχευσης της Thomas Cook και των επιπτώσεων της στον τουρισμό και την οικονομία των νησιών του Ιονίου, μετά από εισήγηση του Θ. Γαλιατσάτου. Το σώμα αποφάσισε να προτείνει πρόσθετα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και τους Δήμους και συγκεκριμένα: 1) Μη καταβολή του ΦΠΑ για το μέρος που αφορά μη φορολόγηση στην Thomas Cook. 2) Αναγνώριση της ζημιάς στο τρέχον φορολογικό έτος με επαναφορά σχετικών ΠΟΛ που ίσχυσαν αναλογικά από το 2015. 3) Κατάργηση του ορίου 25% και ένταξη όλων των επιχειρήσεων στη ενεργειακή διάταξη. 4) Μέτρα για τη διευκόλυνση όσων έχουν δαπάνες υποχρεώσεων και όσων είναι ενταγμένοι στις ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών ως προς το Δημόσιο και τα Ταμεία. 5) Μέσω του ειδικού προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας να εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. 6) Ισόποση με τη ζημιά δανειοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλό επιτόκιο. Επίσης, ζητά από τους Δήμους της Π.Ι.Ν. τη δική τους συμβολή για την ανακούφιση των πληγέντων. Η ΠΙΝ να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τη στήριξη της τουριστικής οικονομίας και τη μείωση των αναμενόμενων αρνητικών συνεπειών από την πτώχευση της Thomas Cook.

Πηγή: imerazante.gr