Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο ΓΓ κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ενημερώνουν για τις πληρωμές που αφορούν το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) στα νησιά μας.

Πρόκειται για ενίσχυση σε πολίτες και επιχειρήσεις προς κάλυψη δαπανών μετακινήσεων, μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών καθώς και προμήθειας καυσίμων.

Για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στους λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων θα πιστωθούν 212.961 ευρώ, τα οποία αφορούν:

  • ΜΙ Πολιτών Μαϊου-Σεπτεμβρίου 2021
  • ΜΙ Επιχειρήσεων Β’ Εξαμήνου 2020
  • ΜΙ Καυσίμων (Ιθάκη – Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους)

Αναλυτικά η ενημέρωση σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ):

Πληρωμές 25εκ. Ευρώ του ΜΙ 2020 και 2021 για πολίτες και επιχειρήσεις προς κάλυψη δαπανών μετακινήσεων, μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών καθώς και προμήθειας καυσίμων.

Εξοφλούνται άμεσα:

  • 951.277,82€ για μετακινήσεις επιβατών Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2021.
  • 010.646,42€ για 381 επιχειρήσεις που μετείχαν του δείγματος ελέγχου για δαπάνες του Β’ εξαμήνου του 2020.
  • 504.762,29€ για την επιδότηση προμήθειας καυσίμων σε πολίτες και επιχειρήσεις σε 42 νησιά της επικράτειας.
  • 533.313,47€ θα κατανεμηθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου για την εξόφληση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ολοκληρώνεται ο έλεγχος για 9.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν παραστατικά για δαπάνες του Α’ εξαμήνου του 2021 και δρομολογείται η σταδιακή πληρωμή τους τέλος Φεβρουαρίου.

Κανονικά συνεχίζεται η εφαρμογή του ΜΙ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με πλήθος βελτιώσεων και απλουστεύσεων, ώστε να αποτελέσει επιπλέον εργαλείο στήριξης των νησιωτών.

Από τις 18/1/2022 ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων για μεταφορικές δαπάνες του Β’ εξαμήνου του 2021.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνέχιση του μέτρου για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΝΑΝΠ 2021-2025, προωθώντας παράλληλα μέτρα απλούστευσης και εξορθολογισμού εφαρμογής. Το μέτρο αξιολογείται για πρώτη φορά με βάση υπαρκτά δεδομένα και σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους επιστημονικούς φορείς (ΚΕΠΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), καθώς και σε συνεργασία με νησιωτικά επιμελητήρια και τοπική αυτοδιοίκηση. Για το 2022 εξετάζεται η διεύρυνση του μέτρου των καυσίμων σε μεγαλύτερο αριθμό νησιών από τα 42 που ήδη εφαρμόζεται, καθώς επίσης και οι υπό προϋποθέσεις ένταξη της Κρήτης στην επιδότηση μετακινήσεων πολιτών με κοινωνικά κριτήρια. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επικοινωνία των ωφελειών για κατοίκους και επιχειρήσεις από την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του νησιωτικού ισοδυνάμου.

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Συμβασιοποιήθηκε και ξεκινάει το έργο “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ & ΕΝIΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΘΕΚΛΗΣ Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ” (σύμβαση)
Επόμενο άρθροΥπουργείο Υποδομών: Νέα απόφαση με χρηματοδότηση για τους πληγέντες του ΙΑΝΟΥ αλλά και τους σεισμόπληκτους του 2014 στην Κεφαλονιά (απόφαση)