Καππάτος: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης-Δεν καταργούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας (βίντεο)

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα πριν εισέλθω στο σημερινό νομοσχέδιο να κάνω μία παρατήρηση σχετικά με το lockdown.

Θυμάμαι η αντιπολιτευτική πολιτική όλων των κομμάτων και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κηρύχθηκε το πρώτο lockdown, ήταν ότι η Κυβέρνησή μας έκλεισε αναίτια και πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα η αντιπολιτευτική πολιτική είναι η ακριβώς αντίθετη, ότι καθυστέρησε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να κηρύξει τη χώρα σε lockdown.

Θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα. Όταν πρωτοπήγα στην Αμερική το 1983, φεύγοντας από εκεί μου έμεινε η εντύπωση ότι πολλοί εκ των Αμερικάνων θεωρούσαν ότι το τέλος της γης είναι εκεί που τελειώνουν τα σύνορα της Αμερικής. Σήμερα, εσείς της Αντιπολίτευσης μου δίνετε την εικόνα αυτή ότι νομίζετε ότι η γη είναι το τέλος των συνόρων της Ελλάδας. Λες και δεν υπάρχει έξω από την Ελλάδα άλλος κόσμος. Λες και δεν βλέπετε, δεν ανοίγετε την τηλεόραση να δείτε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Κι ας έρθουμε πιο κοντά, στις ευρωπαϊκές χώρες. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν lockdown όταν είχαν τριάντα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Κι έρχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κηρύσσει lockdown όταν έχουμε δυόμισι χιλιάδες κρούσματα. Αυτό δεν δείχνει ότι τρέχει και ότι είναι μπροστά από τις εξελίξεις; Δεν βλέπετε τι γίνεται στον άλλο κόσμο; Αυτό θεωρώ ότι είναι μία λαϊκή πολιτική, αν μου επιτρέπεται αυτή η έκφραση.

Από το Σάββατο, λοιπόν, η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο lockdown, μια εξέλιξη αρνητική και δυσάρεστη για όλους μας, αλλά απαραίτητη για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι ένας περιορισμός που επιχειρείται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά πανευρωπαϊκά. Σειρά κρατών προχωρούν σε σχετικές αποφάσεις που αφορούν στην κίνηση των πολιτών και την εμπορική δραστηριότητα, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην πίεση που η κρίση του COVID 19 έχει προκαλέσει.

Στο πλαίσιο ενός άτυπου υγειονομικού πολέμου, στον οποίο αναγκαστικά έχουμε εμπλακεί, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τα λόγια του κ. Νίκου Χαρδαλιά κατά την περίοδο της σταδιακής άρσης του lockdown στα μέσα Μαΐου. «Κάθε μας κίνηση θα αξιολογείται. Κάθε μέτρο που θα αίρεται ενδέχεται να επιβάλλεται εκ νέου, όταν τα δεδομένα δεν ικανοποιούν τον σκοπό μας».

Βρισκόμαστε, συνεπώς, στο σημείο όπου το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει να βρει τους πολίτες και το σύστημα υγείας θωρακισμένους. Αυτή άλλωστε είναι και η θεμελιώδης αποστολή μιας αξιόπιστης κυβέρνησης, να εξασφαλίσει την προστασία, την ασφάλεια, αλλά και τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της. Και κάτι ακόμη. Να διασφαλίζει ότι η ελευθερία του ατόμου και η ευημερία του κοινωνικού συνόλου θα παραμείνουν αλώβητες στο πέρασμα ενός ισχυρού κραδασμού όπως εκείνου της κρίσης που βιώνουμε.

Έρχομαι τώρα στο παρόν νομοσχέδιο που είναι και το αποτέλεσμα ενός συστηματικού διαλόγου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και οι Ενώσεις Δανειοληπτών, είναι μερικοί από τους φορείς που συμμετείχαν σε μια εκτενή δημόσια διαβούλευση. Πολλές μάλιστα από τις προτάσεις των φορέων συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο από τον κύριο Υπουργό, ώστε σήμερα να μιλάμε για ένα κείμενο βελτιωμένο και πλήρες.

Τι περιλαμβάνει, όμως, το νομοσχέδιο και πού ακριβώς συμβάλλει το πλέγμα ρυθμίσεων για τις οποίες ψηφίζουμε σήμερα; Η πρώτη και κύρια ρύθμιση αφορά στις υποθέσεις του γνωστού ως «νόμου Κατσέλη» και τη δέσμευση να έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές υποθέσεις έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021, μια δέσμευση που ως χώρα έχουμε αναλάβει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα καλούμαστε να τηρήσουμε.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνουμε την αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας να προστατεύσουμε τους αδύναμους δανειολήπτες. Καλούμαστε, παράλληλα, να ξεσκεπάσουμε όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και επιλέγουν, όμως, να κρύβονται. Βάζουμε τέλος στη δυσάρεστη αυτή εικόνα και εξασφαλίζουμε το αναγκαίο και μόνιμο δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, περισσότερα από εκατό χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια διαρκή και μόνιμη ανασφάλεια και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κριθούν αυτές οι υποθέσεις μετά από επτά ή οκτώ ή εννέα ή δέκα χρόνια.

Ας δούμε τώρα μια δεύτερη παρέμβαση που το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και αφορά σε μια σειρά ρυθμίσεων δικονομικού δικαίου. Τροποποιούμε και μεταρρυθμίζουμε τον Κώδικα Δικηγόρων σύμφωνα με τις ανάγκες του Δικηγορικού Σώματος. Εκκαθαρίζουμε τα πινάκια δημιουργώντας μια γρήγορη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που σχεδιάζεται με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αυτόματα οι δανειολήπτες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα εκείνα τα αναγκαία φορολογικά και τραπεζικά έγγραφα, χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές τραπεζών ή δημόσιων υπηρεσιών.

Και στην αρχή της προφορικότητας, όμως, παρεμβαίνουμε όχι απορρίπτοντας την, αλλά εισάγοντας τη λογική της έγγραφης διαδικασίας. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στον ειρηνοδίκη να τη διατάξει και να αναζητήσει την αλήθεια των ισχυρισμών στα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα, όπως ισχύει στην τακτική διαδικασία ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.

Την ίδια ώρα, προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες που η υγειονομική κρίση επέφερε, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δικηγορικούς Συλλόγους να συνεδριάζουν εξ αποστάσεως.

Πέραν των ανωτέρω, με το σχέδιο νόμου υιοθετούμε διαδικασίες που διευκολύνουν τους πολίτες και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αλλάζουμε τον τρόπο της αναγκαστικής εκτέλεσης διαμέσου της υποχρεωτικότητας, για την απόδοση στο συμβολαιογράφο της έκθεσης του πιστοποιημένου εκτιμητή στην αξία των ακινήτων, μια ρύθμιση προς το συμφέρον των αδύναμων δανειοληπτών.

Και τέλος, ενοποιούμε με τους δύο Εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων. Σε ένα κράτος του σύγχρονου κόσμου δεν υφίστανται δύο εισαγγελείς του ιδίου αντικειμένου, του οικονομικού εγκλήματος δηλαδή και εκείνου της διαφθοράς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την εισήγησή με μία επιγραμματική αναφορά στο τι δεν κάνουμε με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Δεν τιμωρούμε με τους πολίτες και ειδικά τους αδύναμους δανειολήπτες, όπως επιμένει να μας χρεώνει η Αντιπολίτευση. Δεν καταργούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για την οποία νομοθετήσαμε προς όφελος των πολιτών λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα. Δεν θέτουμε εμπόδια στη σχέση των συμπολιτών μας και  την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Δεν εισάγουμε μια νομοθετική φιλοσοφία δικής μας έμπνευσης, αλλά υλοποιούμε μια δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένουμε πιστοί στο δόγμα πως το κράτος έχει συνέχεια και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα τινάξουμε τα πάντα στον αέρα.