Σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ορίζεται ως έδρα του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης και συγκεκριμένα ο Δήμος Αργοστολίου.

Ο ορισμός της πόλης του Αργοστολίου ως έδρας ήταν ανάμεσα στις αλλαγές που ζήτησα και διεκδίκησα να γίνουν στο άρθρο 93 του σχετικού νομοσχεδίου για τα νησιά μας. Είχα ανακοινώσει άλλωστε δημόσια ότι διεκδικώ η έδρα του ΦοΔΣΑ να είναι ο νομός μας. Αυτή ήταν και η δέσμευση του Υπουργείου που σήμερα υλοποιείται.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγνώριση από την Κυβέρνηση της προσπάθειας δεκαετιών που έγινε στα νησιά μας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, χάρη στην οποία η Κεφαλονιά και η Ιθάκη απέκτησαν τεχνογνωσία και πέτυχαν μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα διαδημοτική συνεργασία.

Ο ορισμός του Αργοστολίου ως έδρας προσφέρει στην Κεφαλονιά τη δυνατότητα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και συμβάλλει στην ανάδειξή της ως κέντρο αποφάσεων για τη χάραξη πολιτικής για τα απορρίμματα σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Συμβάλλει επιπλέον στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πόλη μας, χωρίς να χαθεί καμία από τις σημερινές.

Η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στις μικροκομματικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «προίκας» του νέου φορέα στην Κέρκυρα όπως έγραφε η ΝΕ Κεφαλληνίας στις 13-5-2020 και σε όλες τις λάσπες που εκτόξευσε για να δικαιολογήσει την ανικανότητά του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να διαχειριστεί τα απόβλητα. Η απόφαση αποτελεί απάντηση στις κραυγές αυτών που ξεσήκωσαν θύελλες για να φοβίσουν τον κόσμο ότι δήθεν το νησί μας θα γεμίσει σκουπίδια και ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους.

Η Ελλάδα ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση των επιδόσεών της στη διαχείριση των απορριμμάτων, τομέα στον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αλλάξει τη δυσμενή θέση της χώρας μας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ανεπάρκειάς αυτής τις τραγικές εικόνες της Κέρκυρας και της Ζακύνθου, που δυσφήμιζαν όλο το Ιόνιο και τη χώρα μας λόγω της εναπόθεσης απορριμμάτων στους δρόμους, ενώ επέφεραν πρόστιμα που επιβάρυναν όλους τους φορολογούμενους.

Οι πρώτες αλλαγές που θα δουν οι πολίτες να είναι η εισαγωγή των καφέ κάδων και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, οι δήμοι έχουν ένα σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσουν προς όφελος των πολιτών, παρά τα όσα αναπαράγονται περί του αντιθέτου. Όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πρόθεση της Κυβέρνησης είναι οι δήμοι που θα έχουν καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση, να λαμβάνουν χρηματοδοτική επιβράβευση και να ενισχύονται για τις καλές επιδόσεις τους στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Κεφαλονιά είναι και θα παραμείνει το καθαρότερο νησί με εξελιγμένη και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, με περιορισμό της ταφής απορριμμάτων στο έδαφος με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον και στις μελλοντικές γενιές. 

Ευχαριστώ τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη για την συνεργασία και την κατανόηση της ιδιαιτερότητας του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης στο πλαίσιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Οφείλω δημόσια να ευχαριστήσω τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά που στάθηκε για άλλη μία φορά αρωγός και ενδιαφέρθηκε προσωπικά για τα αιτήματα των νησιών μας που υπέβαλλα στο Υπουργείο και για τον ορισμό της Κεφαλονιάς ως έδρας του νέου ΦοΔΣΑ.

 

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός – Μετεωρολόγοι: Έρχεται ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΛηξούρι: “Μέρα με τη μέρα φαίνεται το θετικό έργο του Δημάρχου Κατσιβέλη”