Η Μαρία Καρυστιανού και το Κίνημα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της απέναντι στις εξελίξεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και τα F-35.
Καρυστιανού: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις με Τουρκία, ΝΑΤΟ και F-35
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ασκεί το Ανεξάρτητο Κίνημα Πολιτών «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», με επικεφαλής τη Μαρία Καρυστιανού, κάνοντας λόγο για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ουσιαστικής αντίδρασης απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία.
Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που, όπως αναφέρει, επηρεάζουν την ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Οι τρεις εξελίξεις που θέτει στο επίκεντρο
Η ανακοίνωση εστιάζει σε τρία βασικά ζητήματα, τα οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικά για τα ελληνικά συμφέροντα:
- την επικείμενη πώληση κινητήρων αεροσκαφών προς την Τουρκία, αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων, για το πρόγραμμα των τουρκικών μαχητικών ΚΑΑΝ,
- το ενδεχόμενο άρσης των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA και επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35,
- καθώς και τη δημιουργία δύο νέων στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, που – σύμφωνα με το Κίνημα – αναβαθμίζουν σημαντικά τον επιχειρησιακό και γεωπολιτικό ρόλο της γειτονικής χώρας.
Κατά την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν απρόβλεπτες, καθώς, όπως επισημαίνεται, είχαν υπάρξει σχετικές δημόσιες αναφορές και προειδοποιήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους ήδη τους προηγούμενους μήνες.
Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς
Το Κίνημα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα για να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες εξελίξεις.
Παράλληλα, ασκεί κριτική στη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διεθνείς συνόδους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση ή στρατηγική πίεσης, ενώ αναφέρει ότι η επίκληση του casus belli δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση εκφράζεται η θέση ότι η Τουρκία συμμετέχει ήδη σε σειρά ευρωπαϊκών αμυντικών συνεργασιών, γεγονός που – κατά το Κίνημα – αποδυναμώνει τους ισχυρισμούς περί αποτελεσματικού αποκλεισμού της από τον ευρωπαϊκό αμυντικό σχεδιασμό.
Κάλεσμα για ενεργότερη εξωτερική πολιτική
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ζητά από την κυβέρνηση να ακολουθήσει πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και στην ανάδειξη των ελληνικών θέσεων απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Παράλληλα, καλεί σε κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας, ενώ διαμηνύει ότι θα παρακολουθεί στενά τις κυβερνητικές κινήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια.



