Την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων στις προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ειδικότερα ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Αν και είναι δύσκολο να λυθούν στο σύνολό τους τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν με το νόμο «Κλεισθένη» και την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής, οι διατάξεις του ν/σ που κατατέθηκαν από τη νέα κυβέρνηση μπορούν να εξασφαλίσουν  την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Είναι θετικό το γεγονός ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στην πλειονότητά τους έγιναν αποδεκτές. Ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν είτε άμεσα, είτε στο κοντινό μέλλον με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθνική ανάπτυξη και να πάει ο τόπος μπροστά».

Μεταξύ των προτάσεων της ΚΕΔΕ  που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές είναι:

  • Ο Θεσμός της σύμπραξης Δημοτικών Παρατάξεων που θεωρείται «Παράταξη του Δημάρχου»
  • Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας της «Παράταξης του Δημάρχου» στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ.
  • Η εκλογή του Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας
  • Η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος συνολικά και όχι κατά έργο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατάθεσαν επιπλέον προτάσεις. Μετά από εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη εξουσιοδοτήθηκε το Προεδρείο και η Επιστημονική Ομάδα της ΚΕΔΕ να προχωρήσει άμεσα στην ενσωμάτωσή τους στο κείμενο των παρατηρήσεων  που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα ενσωματωθούν προτάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και του τρόπου εκλογής του Προέδρου του Δ.Σ.

Μετά τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ το Δ.Σ. αποφάσισε την κατάθεση των παρακάτω προτάσεων:

  1. Να προστεθεί στις Αρχές καλής διακυβέρνησης και χρηστής διοίκησης, η «Αρχή της Εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών» (άρθρο 19).
  2. Το Υπουργείο Εσωτερικών, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων, να υποστηρίζει τις Περιφέρειες και τους Δήμους στην «Καλή Νομοθέτηση» (άρθρο 25).
  3. Τα Υπουργεία, όταν εκπονούν τα ετήσια Προσχέδια Δράσης τους, να ζητούν τις προτάσεις των Περιφερειών και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης. Να επικαιροποιηθεί ο Ν. 1622/1986, περί Δημοκρατικού Προγραμματισμού (άρθρο 52).
  4. Σύνδεση των 7 Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ με το δημιουργούμενο ενιαίο σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών (άρθρο 82).
  5. Υπενθυμίζουμε την πρόταση της ΚΕΔΕ να διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη του ο Δήμαρχος σε κάθε μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου στο πλαίσιο του θεσμού της κινητικότητας (άρθρο 108).

Πηγη: aftodioikisi.gr