ΚΕΔΕ: Στους δήμους 13 αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους (έγγραφο)

Την μεταφορά 13 «πακέτων αρμοδιοτήτων» στους δήμους, προτείνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, στον απόηχο της αποκάλυψης του πορίσματος της Επιτροπής Κοντιάδη και στο πλαίσιο της συζήτησης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Το πόρισμα της Επιτροπής που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. 

Σύμφωνα, δε, με αυτό, προτείνεται  η μεταφορά «πακέτων» αρμοδιοτήτων στους Δήμους, όπως:

  • Η χωροθέτηση, η αδειοδότηση και ο έλεγχος της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών περνά στους Δήμους.
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις να παίρνονται τοπικά χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω έγκριση
  • Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Δεν αντιλαμβανόμαστε την έννοια τις δημόσιας περιουσίας σε κοινόχρηστο χώρο εντός των Δήμων. Το ίδιο και με τα ποτάμια, τις κοίτες ποταμών και τα πρανή.
  • Σχολικές επιτροπές και εμπλοκή των Δήμων στην Παιδεία. Θεωρητικά είμαστε αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις λειτουργικές και μόνο δαπάνες των σχολείων. Στην πράξη αγοράζουμε και εξοπλισμό. Ας περιέλθουν και επίσημα τα πάντα στους Δήμους,  πλην του εκπαιδευτικού προσωπικού και έργου. Κι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και για τα νηπιαγωγεία.
  • Δημοτική αστυνομία. Επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, νέες προσλήψεις κι εκπαίδευση προσωπικού, διεύρυνση αρμοδιοτήτων πχ. και σε θέματα ΚΟΚ.
  • Υποδομές. Όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών, περιέρχονται τους Δήμους μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους. Λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των τοπικών υποδομών μας από συνεχείς παρεμβάσεις ( σκαψίματα , κλπ) .
  • Υγεία. Βάζουμε στην ατζέντα του διαλόγου τη λειτουργία των Κέντρων υγείας αλλά και το κομμάτι της δημόσιας υγείας και των σχετικών με αυτή υπηρεσιών.
  • Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ. Άμεση εμπλοκή μας στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Διακριτός ρόλος μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών και όχι απλώς στις διακοσμητικές επιτροπές παρακολούθησης
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαχείριση των πόρων απευθείας στους Δήμους αν αφορούν έργα τοπικής εμβέλειας ( π.χ. κατασκευή πλατειών, δρόμων εντός των ορίων του Δήμου, κλπ)
  • Πολιτική προστασία. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων για το ποιος ευθύνεται σε ποτάμια, ρέματα, κανάλια και για την κοπή των κλαδιών. Ποιος ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ;
  • Προσωπικό. Να μπει τέλος στην αφαίμαξη. Κινητικότητα με αποφασιστικό ρόλο στο Δήμαρχο. Νέο καθεστώς προσλήψεων και προσωπικό με νέες δεξιότητες. Ομογενοποίηση και του προσωπικού των ΚΕΠ κι ένταξη του στους Δήμους επιτέλους.
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα εγκαταλελειμμένα ή και «ορφανά» κτίρια. Τα δεύτερα να περιέλθουν στους Δήμους και να αξιοποιηθούν από τους ίδιους.
  • Υπηρεσία μιας στάσης για τον έλεγχο των αποφάσεών μας και προσλήψεις προσωπικού για τη δημιουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Μόνο αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κομβικό ρόλο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: «Θεωρούμε ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να κρατήσουν μόνο τις απαραίτητες αρμοδιότητες, που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Τίποτε παραπάνω.

Προτείνεται η διοικητική μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των Αποκεντρωμένων υπηρεσιών (της Κεντρικής και ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή στο Δήμο, είτε οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν τοπική υπόθεση, είτε αφορούν αποστολή του Κράτους, (οπότε θα ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατ’ εκχώρηση εξουσίας από την Κεντρική Διοίκηση)

Είναι αυτονόητο ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και τη σχετική υλικοτεχνική υποδομή», προστίθεται.

Πηγή: aftodioikisi.gr