Τι κι αν οι εκλογές τοποθετούνται περί τον Οκτώβριο, Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Τι κι αν ακόμη δεν είναι γνωστό το σύστημα που θα διεξαχθούν (σ.σ. ισχύει το πλειοψηφικό, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να φέρει σχετική ΚΥΑ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής). Τι κι αν μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε εθνικές εκλογές και η νέα κυβέρνηση κάνει, μόλις, τα πρώτα της βήματα.
Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία της ΚΕΔΕ, με δεδομένη και την αποχώρηση Πατούλη, έχουν ήδη ξεκινήσει. Μαζί τους έχει ήδη ξεκινήσει και η, υπόγεια, «μάχη» των μνηστήρων.
Τον πρώτο λόγο, βεβαίως, τον έχουν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι, καθώς η ΝΔ φαίνεται ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο, διαθέτει πάνω από 200 στους 332 δημάρχους πανελλαδικά, γεγονός το οποίος σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία της 500μελούς Γενικής Συνέλευσης (σ.σ. πλην των 325 σήμερα, 332 από την 1η Σεπτεμβρίου, δημάρχων συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι) από την οποία εκλέγεται το 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που στη συνέχεια εκλέγει την 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή (Πρόεδρος, αντιπρόεδροι, γραμματέας και μέλη). Εκτός κι αν. Εκτός κι αν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι κατέβουν διασπασμένοι, γεγονός που θα κάνει αρκετά πιο πολύπλοκα τα πράγματα.
Τα «γαλάζια» ονόματα
Το πρώτο όνομα που «παίζει» εκ των πραγμάτων είναι αυτό του νέου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, ούτως η άλλως, είναι ex officio μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. O ίδιος σε συνομιλητές του τονίζει μεν ότι «το σκέφτεται» αλλά προσθέτει με έμφαση ότι «είναι νωρίς ακόμη». Για την υποψηφιότητα του υπάρχουν από την μια φανατικοί υπέρμαχοι και από την άλλη εκείνοι που την αντιμάχονται σθεναρά με επιχειρήματα. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ο νέος δήμαρχος Αθηναίων θα μπορούσε με ευκολία όχι μόνο να ενώσει τους «γαλάζιους» αιρετούς αλλά, λόγω του μετριοπαθούς κεντρώου προφίλ που έχει καλλιεργήσει, να απευθυνθεί και σε άλλους χώρους, όπως αυτούς του ΚΙΝΑΛ. Οι δεύτεροι αντιτείνουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε θείο πρωθυπουργό, μητέρα βουλευτή, και ανιψιό δήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Μεταξύ αυτών ο σημερινός πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και (επανεκλεγείς) δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, κουμπάρος, μάλιστα, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που διαμηνύει σε κάθε συνομιλητή του ότι «αυτή την φορά δεν πρόκειται να κάνει πίσω όπως το 2014 με την υποψηφιότητα Πατούλη». Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.grκαι ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ωστόσο πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι τελικώς θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής. Η σημερινή ηγεσία της «γαλάζιας» ΚΕΔΕ, που φεύγοντας αφήνει πίσω της στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Ένωσης, έναν πολύ στενό συνεργάτη του Γιώργου Πατούλη, τον Βαγγέλη Πάνο, φαίνεται ότι προωθεί τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, υποψηφιότητα η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να περπατάει. Στα νεοδημοκρατικά πηγαδάκια ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, ο οποίος στην περιοχή του κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ωστόσο ο ίδιος διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφήνοντας ανοιχτό να είναι υποψήφιος ως απλό μέλος του νέου ΔΣ. Τέλος, υπάρχει και ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουριδης ο οποίος μετά το «μπλόκο» της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής, πολλοί θεωρούν ότι θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Ο ίδιος δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά, αρκούμενος να τονίζει σε συνεργάτες του, αυτό που λέει και ο Κώστας Μπακογιάννης: Ότι «είναι ακόμη νωρίς».
Ποιοι «παίζουν» από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ
Στην αντίπερα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος στον α΄βαθμό της Αυτοδιοίκησης, δεν επιτρέπουν και μεγάλη αισιοδοξία. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η Κουμουνδούρου στην καλύτερη περίπτωση (σ.σ. μαζί με εκείνους που έχουν στηριχθεί και από άλλα κόμματα) διαθέτει 37 στους 332 δημάρχους, δηλαδή, ποσοστό μόλις 11%. Όσον αφορά τα ονόματα που «παίζουν», είναι αυτό του σημερινού προέδρου της ΠΕΔ Αττικής, δημάρχου Νίκαιας Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη και του νέου δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου.
Τέλος, όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ που υποστηρίζει ότι διαθέτει 87 δημάρχους, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους, πολλοί βλέπουν ως υποψήφιο τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ενώ ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr