Κεφαλονιά: Έρχεται αύξηση του ΕΝΦΙΑ για Ληξούρι, Σάμη, Πάστρα, Φισκάρδο; Τι λέει η κυβέρνηση

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των νέων αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σε λίγες περιπτώσεις, όπως η Μύκονος, οι αντικειμενικές αξίες εξορθολογίζονται και προσεγγίζουν την εμπορική αξία των ακινήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περιοχές στις οποίες θα παρατηρηθεί αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, είναι αυτές που μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα.

Στόχος, κατά τις ίδιες πηγές, είναι τα ακίνητα να αποκτούν μια αντικειμενική αξία που να αντανακλά την πραγματικότητα της αγοράς και την αξία του ακινήτου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει ήδη μειωθεί και δεν θα αλλάξει το γενικό δημοσιονομικό έσοδο που απορρέει από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ έχει εξαγγελθεί και νέα μείωση.

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών χωρίς αύξηση ΕΝΦΙΑ

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Κ», οι νέες εντάξεις ακινήτων στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών σε περίπου 3.500 περιοχές της χώρας, που σήμερα υποφορολογούνται, οδηγούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, παρέχοντας τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να εξουδετερώσει την αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά και σε μικρά χωριά.

Ουσιαστικά, οι εντάξεις φέρνουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά, τα οποία θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να «σβήσει» τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο μέσω των αλλαγών στους συντελεστές και στα κλιμάκια, αλλά και προκειμένου να γίνει η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας οι εκτιμητές ακινήτων έχουν προτείνει την αύξηση των τιμών ζώνης κατά 50%. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ και προκειμένου να αποφευχθεί θα τροποποιηθούν τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου έτσι ώστε αυτός να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με σήμερα.

Όπως όλα δείχνουν, το επιπλέον ποσό που θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητο για να μη μεταβληθεί ο σημερινός ΕΝΦΙΑ (πλην των ιδιοκτητών ακινήτων τα οποία θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα υπολογισμού).

3.478 νέες ζώνες

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών, πάνω στις οποίες θα βασίζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ. Οπως είπε, με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3.478 αφορούν νέες εντάξεις και οι 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

«Από τις 165 ζώνες, στις 133 θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση», είπε, συμπληρώνοντας ότι στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, με εξαίρεση όσες βρίσκονταν εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.

Οι νέες εντάξεις αφορούν πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, της Αττικής και γενικότερα ολόκληρης της επικράτειας. Στις περιοχές που θα ενταχθούν θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ, όπως για παράδειγμα: στην Αττική εντάσσονται η Βάρκιζα, η Αγία Μαρίνα, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, τμήμα των περιοχών Πόρτο Ράφτη κ.λπ. Εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων. Στην Αίγινα θα έχουν πλέον τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι η Πέρδικα, ο Μεσαγρός, η Σουβάλα κ.λπ.

Στον νομό Χαλκιδικής θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας κ.λπ. Στη Ζάκυνθο, εντάσσονται περιοχές όπως ο Παντοκράτορας, το Καταστάρι, οι Βολίμες, το Βανάτο και το Κερί, ενώ στην Κεφαλονιά, περιοχές όπως το Ληξούρι, η Πάστρα, η Σάμη, το Φισκάρδο. Στην Κέρκυρα, εντός αντικειμενικού συστήματος θα βρεθούν η Λευκίμμη, το Περιβόλι, τα Μωραΐτικα.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω περιοχών κατά βάση θα πληρώσουν αυξημένους φόρους. Θα υπάρξουν ωστόσο και περιοχές που θα επωφεληθούν από την ένταξη στο σύστημα, καθώς η αξία των ακινήτων υπολογίζεται σήμερα με συγκριτικές τιμές όμορων περιοχών που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να «πειράξει» τα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο να αποφευχθούν αυξήσεις του φόρου.

Ο συντελεστής

Πάντως, η αύξηση ή η μείωση της τιμής ζώνης σε κάποια περιοχή δεν οδηγεί απαραίτητα και σε αύξηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό συμβαίνει διότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας (π.χ. τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ, συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, 1.051 έως 1.500 ευρώ συντελεστής 3,7 ευρώ, 1.501 έως 2.000 ευρώ συντελεστής 4,5 ευρώ και 2.001-2.500 ευρώ, συντελεστής 6 ευρώ). Στην περίπτωση που για παράδειγμα σε κάποια περιοχή η τιμή ζώνης από 751 ευρώ φθάσει τα 1.000 ευρώ, δεν πρόκειται να μεταβάλει τον φόρο που πληρώνει σήμερα κάποιος.

Στην περίπτωση όμως που η τιμή ζώνης από τα 751 ευρώ εκτιναχθεί στα 1.300 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται καθώς αλλάζει το κλιμάκιο. Αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι περισσότερες αγοραπωλησίες.

Στο τραπέζι και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου το 2022

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30% μαζί με την πρώτη μείωση που έγινε το 2019. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο λίγο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2022 στη Βουλή και εφόσον θεσμοί και κυβέρνηση συμφωνήσουν. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 165 εκατ. ευρώ.

Για το ενδεχόμενο κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «το εξετάζουμε και αυτό από το 2022».

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 629 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Μάλιστα, η επιτροπή Πισσαρίδη έχει συστήσει στην κυβέρνηση την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Επίσης, σε έκθεση που είχε εκπονήσει το ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι μόνο από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ το ΑΕΠ «θα αυξηθεί κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που έπονται της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς».

Επιπλέον, με την κατάργησή του αναμένεται να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης οι οποίες, όπως αναφέρει η έκθεση, «μπορεί να ξεπεράσουν, μέσα σε μία πενταετία, τις 33.000».

Πηγή: kathimerini.gr