1. Για την τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και αναμόρφωση Προϋπολογισμού
Στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, προστίθεται πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών από θεομηνία, ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ. Τέθηκε το ερώτημα αν τα χρήματα αυτά φτάνουν για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών που έχει υποστεί ο Δήμος Αργοστολίου από τον Ιανό και δόθηκε η απάντηση πως δεν επαρκούν.
Η Δημοτική αρχή προσπαθεί να διαχειριστεί την υποχρηματοδότηση που υφίσταται ο Δήμος μας. Με ελλείψεις στις υπηρεσίες του Δήμου, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις κατά δήλωση του Δημάρχου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τεχνική Υπηρεσία, όπου υπάρχει έλλειψη μηχανικών, και ενδεικτικό ότι στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αμοιβές για την ανάθεση της σύνταξης τεχνικών δελτίων, εργασία που θα μπορούσε να γίνει υπηρεσιακά. Ή ο καθαρισμός των σχολείων, που δεν επενδύεται ούτε ένα ευρώ του Δήμου για την επέκταση των ωραρίων των καθαριστριών όπως προτάθηκε από την αντιπολίτευση κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.
Στηρίζουμε την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής, υπό την προϋπόθεση να βγει μπροστά και να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα με την αιτιολογία του Ιανού, του κορωνοϊού και της διάσπασης των Δήμων. Προτείνουμε την επέκταση του τεχνικού προγράμματος στο ποσό εκείνο που πραγματικά αποτιμάται η αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών που έχει προκαλέσει ο Ιανός στο Δήμο μας.

2. Για τις απολύσεις των καθαριστριών
Η διάταξη που απαιτεί ελληνική ιθαγένεια ή πιστοποιητικό γλωσσομάθειας από γυναίκες που υπηρετούν χρόνια την καθαριότητα των σχολείων μας είναι προβληματική. Η λύση στο πρόβλημα έρχεται από την διάταξη που επιτρέπει να προσληφθεί το 20% του συνολικού αριθμού των καθαριστριών με σύμβαση έργου, με το κόστος να βαρύνει το Δήμο.
Θεωρούμε ότι το ποσό που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος δεν συγκρίνεται με την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που σήμερα νιώθουν τη διάκριση της κοινωνίας μας λόγω της καταγωγής τους.
Στο συγκεκριμένο θέμα κατατέθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση η δίκαιη πρόταση να προσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες με σύμβαση έργου, όμως η υβριδική πλειοψηφία που έχει συγκεντρώσει η δημοτική αρχή, επέτρεψε την ισχνή επικράτηση της πρότασης του Δημάρχου με 12 ψήφους έναντι 11, γεγονός που μας κάνει να ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε αυτές τις γυναίκες στα μάτια.

3. Για τα Αιολικά πάρκα
Η χρονική στιγμή της άφιξης των ανεμογεννητριών στη Σάμη δεν ήταν κατάλληλη και προκαλεί την αναμενόμενη οργή των κατοίκων που έχουν προσφάτων πληγεί από τον Ιανό. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους και υπερασπίζουμε το δικαίωμά τους να αγωνίζονται για τις ζωές τους και τις περιουσίες τους και καταδικάζουμε κάθε μορφή καταστολής με τη χρήση βίας.
Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά διαφωνούμε με την αλόγιστη χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Κεφαλονιά. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη θεσμοθέτηση ενός εκλογικευμένου άνω ορίου, τόσο στο μέγιστο αριθμό τους, όσο και στην πυκνότητά τους.
Οι μελέτες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την κλιματική αλλαγή, τις πυρκαγιές και την υπερβόσκηση και να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις εγκαταστάσεις αν έχουν γίνει τα προβλεπόμενα έργα και αν τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Τέλος, προτείνουμε τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου για τα αιολικά πάρκα και τις επιπτώσεις τους για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Να δούμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία το θέμα, ώστε να παρθούν αποφάσεις που θα μας δικαιώνουν στις επόμενες γενιές και δεν μας αφήνουν έκθετους.

Δημοτική παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Προηγούμενο άρθροΣάμη: Στην Ιταλία θα φτάσουν οι κινητοποιήσεις για τις ανεμογεννήτριες (pics)
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Κλείδωσε ο οδικός χάρτης, αυτοί θα εμβολιαστούν πρώτοι