Κεφαλονιά: Σημαντικές εξελίξεις στα έργα πολιτισμού-Τι ανακοινώνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού (εικόνες)

Η μεγαλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας τότε, αλλά και των προσπαθειών τώρα, είναι η αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα και από τους μικρούς μας φίλους. Όσο για την διαχείριση, το management, ας αφήσουμε το κοινό, και την επιστημονική κοινότητα να μιλήσουν. Το απόλυτα προφανές είναι πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία εξακολουθεί να αποτελεί το “παράδοξο” ως όαση γνώσης, δημιουργικότητας και παραγωγής πρωτογενούς έρευνας και επιστημονικής γνώσης.
Στο μουσείο της Σάμης, το πλέον σύγχρονο μουσείο της δυτικής νησιωτικής Ελλάδας, καθένας μπορεί να ψηλαφήσει την πραγματική επιστήμη, τα πορίσματα της οποίας γίνονται κτήμα όλων.
Στο πλαίσιο αυτό και αφού ευχαριστήσουμε τους μικρούς και μεγάλους φίλους, ανακοινώνουμε στους φίλους μας και στους συναδέλφους ότι με τη σημερινή έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη μουσειοπαιδαγωγού ξεκινά το νέο, το πλέον σημαντικό, καθόσον αναφέρεται στα παιδιά, έργο. Πρόκειται για το ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “μαθαίνω και φτιάχνω το Μουσείο μου”. Είναι η πρώτη φορά που σε μουσεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εισάγονται προηγμένα μέσα και καινοτόμοι μέθοδοι, με σκοπό την προσέλκυση του ενδιαφέροντος και την εκπαίδευση της νέας γενιάς.
Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η έναρξη του νέου αυτού έργου, έργου ΕΣΠΑ, το οποίο σχεδιάστηκε και υποστηρίχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας, μας, συμπίπτει χρονικά:
Α. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη του “πρωτοφανούς” για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, διεπιστημονικού προγράμματος ερευνών (Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Κεφαλονιάς), τα πορίσματα του οποίου θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς της αρχαιολογίας της δυτικής Ελλάδας,
Β. Με την ολοκλήρωση της μουσειολογικής μελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Βαθύ (την πλέον προωθημένη μέχρι σήμερα μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση των πραγματικά μοναδικών ευρημάτων από το πανελλήνιο ιερό του Αετού, αλλά και της ιστορίας της Ιθάκης ως παγκοσμίου συμβόλου) και
Γ. Με την ολοκλήρωση της τοπογράφησης του εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Αθανάσιο Ιθάκης.
Παράλληλα, ξεκινά η υλοποίηση μελετών ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Σισσίων, προωθούνται τα έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, ενώ σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών ήδη η Υπηρεσία εκσυγχρονίζεται με τεχνολογίες αιχμής, με πλήρη αναβάθμιση δικτύων και μέσων ψηφιακής περισυλλογής και αποτύπωσης αρχαιολογικών και αρχαιοχωρικών δεδομένων, ενώ αποκτά νέους χώρους, στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης, φύλαξης και μελέτης των ανασκαφικών ευρημάτων, αλλά και εν όψει εκκίνησης των διαδικασιών για την δημιουργία της νέας έκθεσης αρχαιοτήτων στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, για την οποία η Εφορεία κατήρτισε ήδη το κτιριολογικό πρόγραμμα, αλλά και την Μουσειολογική Προμελέτη, που έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το αρμόδιο επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου μας.
Και να μην ξεχνάμε τα έργα που εκτελούνται ήδη σε Ιθάκη, Φισκάρδο, Αγ. Ευφημία, Σάμη και Πόρο.
Για όλα τα παραπάνω θα υπάρξουν αναλυτικές παρουσιάσεις σε επόμενες αναρτήσεις. Εμείς οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους εκείνους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, στους συναδέλφους της Υπηρεσίας, αλλά και της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας, που μας ενισχύουν καθημερινά με τα καλά τους λόγια και την αποδοχή των καρπών των προσπαθειών του προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
+2
2

Η μεγαλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας τότε, αλλά και των προσπαθειών τώρα, είναι η αποδοχή από την εκπαιδευτική…

Posted by Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης on Wednesday, May 11, 2022