ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Οι θέσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής στο δημοτικό συμβούλιο για το Γενικό Νοσοκομείο

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

(5η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ / 19-2-2022)

 

Στις 24 Οκτωβρίου 2021 έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου μία σημαντική συζήτηση για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και για τα προβλήματα της υγείας στο νησί μας γενικότερα. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διατυπώθηκαν με σοβαρότητα και σαφήνεια τα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη. Δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Μερικούς μήνες μετά βρισκόμαστε πάλι εδώ να συζητήσουμε τι προσπαθήσαμε αλλά και τι μένει ακόμα να γίνει.

Αρχικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το ψήφισμα που εξέδωσε ο Δήμος Αργοστολίου σύμφωνα με το οποίο θα συστήνονταν μια επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημάρχους του νησιού, τον Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Διοικητές των δύο νοσοκομείων, τη Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, εκπρόσωπο του Σωματείου εργαζομένων και διακεκριμένους Κεφαλλονίτες Καθηγητές – Ιατρούς,  ώστε να καταγράψει τα προβλήματα στην λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ) και να συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας και να καταθέσει προτάσεις και αιτήματα σχετικά με την δυνατότητα για άμεση αντιμετώπιση της διαρκούς υποβάθμισης της υγείας στο νησί, την οποία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Το μόνο που έγινε, ήταν τρεις συναντήσεις του Βουλευτή κ. Παναγή Καππάτου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στις 3/11/2021 με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, στις 10/11/2021 με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και στις 16/11/2021 ξανά με το κ. Θάνο Πλεύρη όπου μαζί με το Δήμαρχο Αργοστολίου, κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο του παρέδωσαν το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης/10/2021.

Επί της ουσίας όμως, δεν συστάθηκε η επιτροπή, ούτε μεταφέρθηκαν οι απόψεις των ανθρώπων που υπηρετούν το χώρο της Υγείας προς τον Υπουργό. Σημειωτέον, ότι η επίκληση της τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τη μη συγκρότηση της επιτροπής, αποτελεί απλά μια πρόφαση, καθώς με την βοήθεια της τεχνολογίας είναι σήμερα ιδιαίτερα εύκολη η εξ αποστάσεων συνεδρίαση μιας επιτροπής μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης. Στο Υπουργείο Υγείας εκτέθηκαν επανειλημμένως οι απόψεις του κ. Παναγή Καππάτου και παραδόθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην όμως δεν είχαν τη δυνατότητα οι Ιατροί και το υγειονομικό προσωπικό των νησιών μας, να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους και τα αιτήματά τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που ήταν άλλωστε και το ζητούμενο όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής.

 

Ποια είναι όμως, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, σχεδόν 4 μήνες από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

  1. Η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου παραμένει δραματική. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας δεν είχε αποτέλεσμα. Η Παθολογική Κλινική δυναμικότητας 30 κλινών λειτουργεί με έναν μόνιμο παθολόγο, που επέστρεψε από αναστολή εργασίας και με παθολόγους που μετακινούνται στο νοσοκομείο από άλλες δομές υγείας του νησιού ή με παθολόγους ιδιώτες που προσφέρουν προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Οι λύσεις αυτές είναι ημίμετρα. Είναι πρακτικές που δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα και δεν εξασφαλίζουν την μελλοντική λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.
  2. Τα πράγματα είναι οριακά και όσον αφορά την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Στο νοσοκομείο υπηρετεί μόνο μία μόνιμη πνευμονολόγος. Η ιατρός είναι υπεύθυνη για την διαχείρηση όλων των πνευμονολογικών περιστατικών του νοσοκομείου συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας νοσηλείας ασθενών με Covid δυναμικότητας 10 κλινών. Η ιατρός εφημερεύει διαρκώς καθώς δεν υπάρχει άλλος πνευμονολόγος στο νοσοκομείο. Μάλιστα δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για την πρόσληψη πνευμονολόγου. Η ειδικότητα αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στην προκήρυξη θέσεων του Υπουργείου Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  3. Αυτές οι δύο κλινικές, Παθολογική και Πνευμονολογική που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των περιστατικών covid υπολειτουργούν. Βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μάλιστα σταμάτησε και η προσωρινή μετακίνηση ιατρών από γειτονικά νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου, η οποία αν και ημίμετρο, έδινε μια προσωρινή λύση στις έκτακτες και άμεσες ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου. Σε κάθε εφημερία, 2 μόλις ιατροί καλούνται να περιθάλψουν τόσο τα επείγοντα περιστατικά στα ΤΕΠ όσο και τους νοσηλευόμενους ασθενείς στην κλινική. Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική καθώς αυτές οι κλινικές του νοσοκομείου είναι γεμάτες με ασθενείς ακόμα και σήμερα, σε μία περίοδο χωρίς τουριστική κίνηση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου αναμένεται αυξημένη τουριστική κίνηση και πολλαπλασιασμός του πληθυσμού του νησιού, αναμένεται να υπάρχει αυξημένη πίεση των μονάδων υγείας από ασθενείς. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς δουλεύει με αυταπάρνηση εδώ και 2 έτη. Απαιτείται άμεσα να γίνει σχεδιασμός για την ενίσχυση του νοσοκομείου ενόψει της τουριστικής περιόδου.
  4. Καλύτερα είναι τα νέα όσον αφορά την Παιδιατρική και την Αναισθησιολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Έχουν ορκισθεί 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι και 2 νέοι μόνιμοι παιδίατροι στο Γενικό Νοσοκομείο. Οι ανάγκες του νοσοκομείου σε αναισθησιολόγους καλύπτονται πλέον πολύ καλύτερα σε σχέση με 4 μήνες πριν. Η Παιδιατρική κλινική από την άλλη πλευρά αποτελεί μια κλινική πρότυπο για το νοσοκομείο του νησιού μας. Απαρτίζεται από 4 ειδικούς παιδίατρους και 3 ειδικευόμενους παιδίατρους. Παράλληλα υπάρχει και λίστα αναμονής για νέους ιατρούς που θέλουν να ειδικευθούν στην Παιδιατρική.
  5. Η παιδιατρική κλινική αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα παράδειγμα που μας δείχνει την λύση στα προβλήματα της υγείας του νησιού μας. Μία καλά οργανωμένη κλινική του νοσοκομείου αποτελεί πόλο έλξης για νέους ιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους που θέλουν να εργαστούν στο νησί μας. Εδώ και πολλούς μήνες έχει αναδειχθεί το ζήτημα σχετικά με το λόγο για τον οποίο οι ιατροί αποφεύγουν να έρθουν να προσφέρουν και να εργαστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Για την προσέλκυση νέων ιατρών εκτός από τα οικονομικά κριτήρια, απαιτείται η παροχή καλών συνθηκών εργασίας και η παροχή κινήτρων για διαρκή εκπαίδευση και για επιστημονική κατάρτιση. Ο συνδυασμός των οικονομικών κινήτρων μαζί με την ύπαρξη μιας οργανωμένης κλινικής με καλές συνθήκες εργασίας, μιας κλινικής που παρέχει ευκαιρίες για συνεχιζόμενη εξέλιξη και κατάρτιση του επιστήμονα είναι το κλειδί. Είναι η λύση που θα βοηθήσει ώστε να έρθουν ιατροί στο νησί μας. Ας μην αποδίδουμε όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου μας στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε νησί. Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου μας δείχνει το δρόμο.
  6. Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς δεν διαθέτει Μαγνητικό Τομογράφο για προηγμένη απεικόνιση και γαστρεντερολογικό εξοπλισμό για διενέργεια διαγνωστικών και θεραπευτικών ενδοσκοπήσεων. Έτσι νοσηλευόμενοι και εξωτερικοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν αδρά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να υποβληθούν στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Η εναλλακτική λύση για τους νοσηλευόμενους ασθενείς είναι η διακομιδή σε νοσοκομεία της Πάτρας.
  7. Είναι απαράδεκτο το νοσοκομείο του νησιού μας να μη διαθέτει κανέναν μαγνητικό τομογράφο. Όσον αφορά τον εξοπλισμό ενδοσκοπήσεων, ο κ. Βουλευτής έχει προαναγγείλει την δωρεά του εξοπλισμού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε νεότερη ενημέρωση.
  8. Τέλος, η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νησί μας, στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, παρά τις εξαγγελίες, είναι ένα ζήτημα που παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες. Οι αρμόδιοι αρκούνται να αναφέρουν την έλλειψη εντατικολόγων στην χώρα ως την αιτία του προβλήματος χωρίς να προβαίνουν σε άλλες ενέργειες. Την ίδια ώρα στα γειτονικά νησιά της Κέρκυρας και της Ζακύνθου υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που λειτουργούν. Η έλλειψη ΜΕΘ αλλά και ο πεπερασμένος αριθμός των κλινών για ασθενείς covid, λόγω της έλλειψης προσωπικού οδηγεί συχνά στην διενέργεια αεροδιακομιδών ασθενών προς εξειδικευμένες μονάδες υγείας εκτός του νησιού.
  9. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στις άλλες πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας των νησιών σε Ληξούρι, Σάμη και Ιθάκη. Η υποστελέχωση των μονάδων αυτών σε συνδυασμό και με την μετακίνηση ιατρών προς το νοσοκομείο στο Αργοστόλι αποδυναμώνει την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τελικά επιβαρύνει και πάλι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, καθώς καταλήγουν στο Αργοστόλι περιστατικά ήσσονος βαρύτητας που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν επαρκώς σε μία πρωτοβάθμια μονάδα υγείας του νησιού και να μην φθάσουν σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.
  10. Τέλος, δύσκολη παραμένει και η κατάσταση με την λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Λόγω της έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων, ορισμένες ώρες της ημέρας υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί. Έτσι λοιπόν, δεδομένου και του ορεινού ανάγλυφου του νησιού μας και της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου, επέρχεται ως άμεση συνέπεια η ύπαρξη μεγάλων καθυστερήσεων στην παραλαβή και την διακομιδή των ασθενών στην πλησιέστερη μονάδα υγείας.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και τις άλλες μονάδες υγείας του νησιού αυτή τη στιγμή. Έχουν γίνει μικρά βήματα προόδου αλλά δυστυχώς η κατάσταση παραμένει ακόμα δύσκολη.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, τοποθετούμαστε με σύνεση και νηφαλιότητα σχετικά με τα μείζονα προβλήματα στα νησιά μας. Έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με την κατάσταση στην υγεία. Σε συνεργασία με τη Κοινοβουλευτική μας ομάδα έχουν κατατεθεί 2 ερωτήσεις για την υποστελέχωση του Γ.Ν. Κεφαλληνίας και του Κ.Υ. Ιθάκης (Αρ. Πρωτ. 1953/20-11-2020, 5995/15-4-2021) και 1 ερώτηση για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ (8203/22-7-2021), εκ των οποίων απαντήθηκε μόνο η μία με τη γενικόλογη αναφορά της προκήρυξης θέσεων ιατρικού προσωπικού.

Αναγνωρίζουμε τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την πρόσληψη Αναισθησιολόγων και Παιδιάτρων στο Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς. Όμως οι κινήσεις που έγιναν είναι ανεπαρκείς. Πολλά μένουν ακόμα να γίνουν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικό εξοπλισμό αναδεικνύουν την διαρκή και συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Οι αρμόδιοι πανηγυρίζουν για τα ελάχιστα που καταφέρνουν, ενώ η κατάσταση είναι ζοφερή ειδικά εάν αναλογιστούμε και τις αυξημένες ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο.

Οι ερωτήσεις μας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη και τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Καππάτο παραμένουν οι εξής:

  1. Πώς θα γίνει η κάλυψη των κενών σε Παθολόγους και Πνευμονολόγους ; Η προκήρυξη Παθολόγων από το Υπουργείο Υγείας ήταν άγονη. Κανένας ιατρός δεν έδειξε ενδιαφέρον παρά την παροχή οικονομικών κινήτρων. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο ; Υπάρχει μέριμνα για την πρόσληψη ιατρού πνευμονολόγου για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ;
  2. Υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ;
  3. Ποια είναι η κατάσταση σχετικά με την λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ; Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να υπάρχει μόνιμα διαθέσιμο ασθενοφόρο και πτητικό μέσο στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στις διακομιδές των ασθενών σε εξειδικευμένες μονάδες υγείας εκτός του νησιού ;
  4. Ποια είναι η κατάσταση στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του νησιού ;
  5. Υπάρχει μέριμνα για την προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ;
  6. Ποια είναι η νεότερα σχετικά με τον γαστρεντερολογικό εξοπλισμό ενδοσκοπήσεων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ;

► Φτάνει πια με την υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Κεφαλονιά.

► Απαιτούμε άμεσα μόνιμες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου στο Αργοστόλι σήμερα και στο μέλλον.

► Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό βρίσκουν περίθαλψη όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την γύμνια του ΕΣΥ που αποψιλώνεται συνεχώς από προσωπικό.

► Καλούμε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και την συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος υγείας.

► Απαιτούμε ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό ώστε και ΕΣΥ να βρίσκεις δωρεάν περίθαλψη υψηλού επιπέδου και σήμερα και αύριο!