Με υπογραφές από στελέχη της Κεντροαριστεράς – μεταξύ αυτών και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη – δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας «Γέφυρα».

Κείμενο στο οποίο προτείνεται η συγκρότηση ενός νέου πόλου της Κεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπει φρένο στον νεοφιλελευθερισμό, όπως λένε οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας.

Η κίνηση, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ηλικιωμένοι πρώην οπαδοί του Σημίτη -Νίκος Μπίστης αλλά και καθηγητές, όπως ο Νίκος Μουζέλης ή ο Αντώνης Λιάκος-, προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο ΚΙΝΑΛ καθώς θεωρείται ότι συντονίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα και μοναδικό σκοπό έχει τη λαφυραγώγηση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

Το κείμενο της Γέφυρας για τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Η εκδήλωση της «Γέφυρας» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και το κείμενο έχει ως εξής:

«Σε Ελλάδα και Ευρώπη, επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει το δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους συγκλίνοντας σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο σύγκλισης και συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στο φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να υπερβούν τις διαιρέσεις και τις πικρίες του παρελθόντος και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο προοδευτικό στρατόπεδο. Για να ολοκληρωθεί η επούλωση των πληγών από την κρίση. Αλλά και για να βγει η χώρα από το περιθώριο της στασιμότητας, να δημιουργήσει υποδοχείς της τεχνοεπιστημονικής καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, συνδυασμένους με συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για να προχωρήσει η χώρα σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, και να καταπολεμηθούν οι κάθε λογής διακρίσεις που τρέφουν τον φασισμό», αναφέρουν στο κείμενό τους.

Οι υπογραφές στο κείμενο της «Γέφυρας»

Πανεπιστημικοί: Κωστής Βαΐτσος, Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Θόδωρος Γεωργίου, Τάκης Καφετζής, Παντελής Λαζαρίδης. Αχιλλέας Μητσός, Μαρία Ρεπούση, Θόδωρος Σακελλαρόπουλος.

Πολιτικοί: Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης.

Αυτοδιοίκηση: Γιάννης Μπουτάρης, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Γιώργος Μακρινός.

Απο Κινήσεις Δικαιωμάτων και Διπλωματίας: Κωστής Παπαϊωάννου, Ντόρα Προσομανίδου.

Επιστήμονες: Δημήτρης Φωτόπουλος, Άννα Χατζηγιαννάκη, Ζωή Ακριβούλη, Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.

Συνδικαλισμός: Φωτεινή Σιάννου, Βασίλης Τσιούτρας.

Τέχνη: Κυριάκος Αγγελάκης, Μιχάλης Μητρούσης, Πάνος Χαράλαμπους.

Δημοσιογράφοι: Παναγιώτης Παναγιώτου, Ελίζα Παπαδάκη.

Αναδημοσίευση από aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροO Σπύρου παρουσίασε υποψήφιους μέσα στην “έδρα” της Ρόδης Κράτσα στη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΕς αύριον τα σπουδαία για τη διάσπαση!