Κλειδώνει το restart στον τουρισμό – Πυρετώδεις διεργασίες για πρωτόκολλα

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό να οριστικοποιηθεί  το συνολικό πακέτο που θα αφορά στο restart του τουρισμού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υγειονομικά πρωτόκολλα για μεταφορές, εστίαση, ξενοδοχειακές μονάδες, μέτρα στήριξης των εργαζομένων επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, καθώς και εκείνων που πλήττονται από την πανδημία.

Από το πρωί του Σαββάτου στην Ηρώδου Αττικού οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη μιας και η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλειδώσουν οι ημερομηνίες που αφορούν τον σχεδιασμό για μετά τις 18 Μαΐου. Στόχος είναι τα εποχικά ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου αντί της 8ης Ιουνίου. Σε εξαιρετικά σύνθετη άσκηση εξελίσσεται και η οριστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. Στην κυβέρνηση, πάντως, επεξεργάζονται μία ολιστική προσέγγιση για την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, βασικό σκέλος των οποίων αποτελεί και ο κλάδος του τουρισμού. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας

«Ναι» των ειδικών στο άνοιγμα της εστίασης στις 25 Μαΐου

Στις 25 Μαΐου πρόκειται να ανοίξουν ξανά εστιατόρια και καφέ, καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης από τους λοιμωξιολόγους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Κυριακής και θα αφορούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τους κανόνες δηλαδή με τους οποίους θα λειτουργήσει η εστίαση.

Την ίδια ώρα το δελτίο ειδήσεων του Open TV αποκάλυψε με ρεπορτάζ του την Παρασκευή τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν ξανά οι επιχερήσεις εστίασης. Μάλιστα οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστη πηγή που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων.

Αυτό που έχει κλειδώσει είναι σίγουρα πως τα τραπέζια που θα στηθούν στα εστιατόρια θα είναι τεσσάρων ατόμων ή 5 εάν υπάρχει πενταμελής οικογένεια με 3 ανήλικα.

  • Αλάτι, πιπέρι και ντρεσινγκ θα είναι όλα μιας χρήσης για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή των αντικειμένων από άνθρωπο σε άνθρωπο
  • Αντισηπτικά στα τραπέζια
  • Μάσκες, γάντια για το προσωπικό
  • Ανεμιστήρες στους κλειστούς χώρους που θα «βλέπουν» προς τα έξω
  • Όχι στον κλιματισμό

Το μεγάλο «αγκάθι» στη διαβούλευση με τους λοιμωξιολόγους είναι το πόσα τραπέζια θα στηθούν αφού από τη μια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται και από την άλλη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά ο ξένος Τύπος αναφέρεται με διθυραμβικά σχόλια στην Ελλάδα αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα σε άρθρο της Kerin Hope, ανταποκρίτριας των Financial Times στην Αθήνα τονίζεται πως στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών που θα διέπεται από τους κανόνες του social distancing, ενώ προστίθεται πως σε κάθε νησί της χώρας υπάρχει συγκεκριμένο σημείο για αυτο-απομόνωση.

Στην ανταπόκριση επίσης επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ένα success story αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, ενώ δίνεται και ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων του ιού. «Ο πρωθυπουργός έδρασε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις, πολύ νωρίτερα από τις άλλες χώρες» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στην πολιτική της υγείας και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, για τον κορονοϊό.

Επιπλέον το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τα ξενοδοχεία και μιλούν για το πως θα επαναλειτουργήσουν αυτά.  Την ίδια ώρα και το Bloomberg αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως τα ελληνικά νησιά έχουν πλεονέκτημα ενόψει της τουριστικής περιόδου που έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα από τον κορονοϊό. Μάλιστα το δημοσίευμα προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση συγκριτικά με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Επιπρόσθετα το ρεπορτάζ σημειώνει πως οι χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν κρούσματα και θανάτους εμφανίζονται έτοιμες για κλείσιμο διμερών συμφωνιών για την ταξιδιωτική κίνηση. Μάλιστα υπάρχει και εκτίμηση με βάση την οποία οι Γερμανοί που συνήθως περνούν τις διακοπές τους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, φέτος θα οδηγηθούν στον γερμανικό Βορρά και στα θέρετρα της Βαλτικής.

Πηγή: ethnos.gr