Περιορισμοί στον αριθμό των καταλυμάτων, που μπορούν να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στο ίδιο ακίνητο πολυκατοικίας αναμένεται να τεθούν στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, μαζί με σειρά άλλων μέτρων και λειτουργικών προδιαγραφών και προϋποθέσεων ασφαλείας, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα ακίνητα ενοικιάζονται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού. Η υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι το νέο νομοσχέδιο σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τις βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου, του EOT και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία για τον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς και τις κατευθύνσεις του νέου κύκλου «Τουρισμός για όλους», ανέδειξε μεταξύ άλλων η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη 12η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), η οποία έγινε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan EXPO, όπου διεξάγεται και η μεγάλη κλαδική έκθεση XENIA.
Οι νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που θα δοθεί σε λίγες ημέρες για δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που διασφαλίζουν την ποιότητα της φιλοξενίας και της τουριστικής προσφοράς στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις των θεσμικών φορέων, καθώς και μοντέλα που έχουν θεσπιστεί ήδη στο εξωτερικό.
Ειδικότερα είπε ότι :
– Τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν.
– Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
– Θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών αυτών καθώς από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, με δυνατότητα επίσης επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, αντίστοιχες με τις ισχύουσες τα τουριστικά καταλύματα.
Στις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εξετάζεται να περιληφθούν ακόμη ρυθμίσεις, οι οποίες θα προβλέπουν:
-Μέτρα πυροπροστασίας, μεταξύ των οποίων υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής.
-Πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
-Για πολυκατοικίες θέσπιση αυστηρότερων προδιαγραφών για τις πολυκατοικίες, αφού, ενδεχομένως, να απαιτείται η πιστοποίηση του ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση, ενώ αναμένεται να τεθούν και περιορισμοί στον αριθμό των καταλυμάτων που μπορούν να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στο ίδιο ακίνητο.
Παράλληλα, θεσπίζονται ο έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών καθώς και οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Επέκταση των περιορισμών για έκδοση νέων αδειών
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επέκτασης των περιορισμών που αφορούν την έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με την κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να βάλει επιπλέον «κόφτες» και σε άλλες περιοχές, πέραν των τριών διαμερισμάτων του κέντρου της Αθήνας, εφόσον διαπιστωθεί κορεσμός.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα ενεργοποιηθεί η προσωρινή απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας. Ο περιορισμός αυτός θα έχει διάρκεια ενός έτους και ανάλογα με τα αποτελέσματα της ρύθμισης ενδέχεται να προκριθούν τόσο η χρονική παράταση όσο και η χωρική επέκταση του εν λόγω μέτρου προκειμένου να ρυθμιστεί η αγορά και να ευθυγραμμιστεί με συγκεκριμένους κανόνες.
Είχε προηγηθεί η επιβολή μέτρων φορολογικού χαρακτήρα για την ισότιμη μεταχείριση των διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με άλλες μορφές ενοικίασης καταλυμάτων.
Αλλαγές και δραστικοί περιορισμοί με το χωροταξικό του τουρισμού
Σημαντικές αλλαγές και δραστικοί περιορισμοί για τη βραχυχρόνια μίσθωση αναμένεται να επέλθουν με το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, επί του οποίου έχει ολοκληρωθεί από τοπ Σεπτέμβριο η δημόσια διαβούλευση και υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού ανακοινώνουν ότι θα θεσμοθετηθεί και θα τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι στο Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, προβλέπεται ο «καθορισμός περιορισμών στον αριθμό των χώρων τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων» στις «περιοχές ελέγχου» και στις «ανεπτυγμένες περιοχές».
Δηλαδή θα τεθούν περιορισμοί στον αριθμό των καταλυμάτων τύπου Airbnb σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες ανά περιοχή, κάτι που συνεπάγεται ότι στις μεγάλες πόλεις και τους δυνατούς τουριστικούς προορισμούς που έχουν μεγάλο απόθεμα ξενοδοχειακών κλινών θα είναι σημαντικοί οι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
-“Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θέτει τις βασικές αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το που και πως πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα μας. Θα διασφαλίζει ένα ξεκάθαρο τοπίο για τις επενδύσεις, προσδιορίζοντας κανόνες και προτεραιότητες ως προς το είδος και τη μορφή της προσδοκώμενης τουριστικής ανάπτυξης”, είπε χαρακτηριστικά η κα Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Κατάταξη ξενοδοχείων με περιβαλλοντική απόδοση
Κατά την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ η υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου σε παγκόσμιο επίπεδο, συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων, και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση. Το σύστημα επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
251 νέα επενδυτικά σχέδια
Η υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ότι για τις έξι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης που έχουν δημοσιεύσει, έχουν υποβληθεί ήδη συνολικά 251 επενδυτικά σχέδια, και η διαδικασία αξιολόγησής τους βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα έργα αφορούν στην αναβάθμιση υποδομών σε χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, τουριστικούς λιμένες, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού και υποδομές καταδυτικού τουρισμού, ενώ σε φάση υλοποίησης είναι το έργο που αφορά στην προώθηση του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας.
Αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών
Η κα Κεφαλογιάννη μίλησε ακόμη για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και στη δημιουργία εργαλείων που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και το μεγάλο πολιτιστικό κεφαλαίο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:
-Θα δημοσιευτεί σύντομα διακήρυξη για ψηφιακές πλατφόρμες προβολής του ορεινού τουρισμού, του αγροτουρισμού. του θαλασσίου και του καταδυτικού τουρισμού.
– Δημιουργείται εφαρμογή υποστήριξης για ταξιδιώτες ευεξίας.
– Υλοποιείται Δράση που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, και έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει τη εξέλιξη της πλατφόρμας του VisitGreece.
Σε εξέλιξη είναι επίσης η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανειδίκευση (upskilling και reselling) χιλιάδων απασχολούμενων, εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και των μακροχρόνια ανέργων.
Τουρισμός για όλους
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, με στόχο, όπως είπε και τη χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας με τον νέο τρίτο κύκλο του προγράμματος Τουρισμός για Όλους, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Στο νέο κύκλο που θα υλοποιηθεί το 2025. προωθείται σχέδιο με αυξημένα ποσά ενίσχυσης για τη χαμηλή περίοδο. Θα προβάλλονται επίσης κατά προτεραιότητα προορισμοί όπως ορεινές περιοχές, καθώς και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Απευθυνόμενη στα μέλη του ΞΕΕ, η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες, είναι η συνεργασία όλων των δρώντων του τουρισμού.
Τέλος η κα Κεφαλογιάννη έκανε μια συνοπτική αναφορά στις μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον τουρισμού επισημαίνοντας:
– Τη θέσπιση του Περιφερειακού Συμβούλιου Τουρισμού, το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και το Συμβούλιο Οινοτουρισμού.
– Τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, καθώς και ρυθμίσεις που προωθούν ειδικές μορφές τουρισμού.
– Τη βελτίωση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών, και υποδομών φιλοξενίας.
πηγή: ecopress.gr