Εντείνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου στα μεγάλα αστικά κέντρα διατηρεί στα ύψη τα κρούσματα και σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων δίνει μία νέα δυναμική στο τέταρτο κύμα κορονοϊού που βρίσκεται προ των πυλών. Εκφράζονται δε φόβοι πως η δυναμική θα διατηρηθεί και θα αυξηθεί περαιτέρω από την αύξηση της κινητικότητας που θα προκαλέσει το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.
Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων μέσα στον Σεπτέμβριο, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε πως οι αναλύσεις και το μοντέλο του δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη κορύφωση και αναμένεται να είναι ένας καλός Σεπτέμβριος σχετικά με τα κρούσματα. Ωστόσο, δυστυχώς οι ΜΕΘ και οι θάνατοι θα παραμείνουν ψηλά όπως είναι τώρα. «Οι μονάδες μπορεί να φτάσουν και γύρω στα 450 κρεβάτια με μόνη παραδοχή να μην επηρεάσει η κινητικότητα που είναι πολύ πιο ελεγχόμενη» είπε ενδεικτικά.
Διαφορετική είναι η εκτίμηση του καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλου που είπε πως το επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας, με το πρόβλημα να είναι μεγάλο με τους ανεμβολίαστους, γιατί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 40% του πληθυσμού θα είναι ακόμα ανεμβολίαστοι.
«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά, δε θα είναι τόσο μεγάλη επίπτωση στα ίδια στα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι; θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς; θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Επιδημιολογικός Χάρτης: Οι νέες κόκκινες περιοχές
Στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) βρίσκονται πλέον επιδημιολογικά οι περιφέρειες Ηρακλείου, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, καθώς και ο δήμος Ικαρίας, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη της κυβέρνησης.
Τη στιγμή που η Κρήτη, εκτός Ηρακλείου, «ξεκοκκίνισε» η Δυτική Πελοπόννησος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τον κορονοϊό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι 6,51%.
Στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας ο δείκτης θετικότητας είναι 3,57%.
Στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας ο δείκτης θετικότητας είναι 4,80%.
Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι 2,72%.
Τέλος, στην Ικαρία, σύμφωνα πάντα με τον επιδημιολογικό χάρτη, ο δείκτης θετικότητας είναι 6,90%.
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Τα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές
Σημειώνεται ότι στο κόκκινο επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
- αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
- φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
- μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
5. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.
Πηγή: ethnos.gr