Στη Σαμοθράκη κατέθεσαν ήδη πρόταση να σταματήσει η μεταφορά επιβατών από και προς το νησί τους – Στη Θάσο κάτοικοι το ζητούν από το δήμαρχο

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νησιών που ζητούν να απομονωθούν από την υπόλοιπη χώρα, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού. Βλέποντας οι νησιώτες ότι σε περίπτωση που ο ιός εξαπλωθεί στην κοινωνία τους, θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπισή του, αφού υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στις μεταφορές, αλλά και τεράστια έλλειψη σε γιατρούς και σε ιατρικό εξοπλισμό, ζητούν να μην προσεγγίζουν τα νησιά τους επιβατικά πλοία από την ηπειρωτική χώρα, αλλά μόνο εμπορικά καράβια, τα οποία θα μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση επιβατών με τα καράβια της γραμμής, δήμαρχοι ζητούν να γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Πήραμε απόφαση για απομόνωση»

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Σαμοθράκη, ο δήμαρχος της οποίας, Νίκος Γαλατούμος, αναφέρει στο ethnos.gr ότι η δημοτική αρχή ήδη πήρε απόφαση να ζητήσει από την Πολιτεία να σταματήσει η μεταφορά επιβατών από και προς το νησί, μέχρις ότου περάσει η εξάπλωση της επιδημίας.

«Θέλουμε να γίνεται μετακίνηση επιβατών από και προς το νησί μας μόνο για υγειονομικούς σκοπούς, μόνο αν κάποιος πρέπει να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη για λόγους υγείας. Ζητούμε το νησί μας να προσεγγίζουν μόνο εμπορικά καράβια, τα οποία να μεταφέρουν τα απαραίτητα είδη για την τροφοδοσία μας, όπως τρόφιμα, ζωοτροφές και φάρμακα. Έχουμε καταθέσει ήδη το αίτημά μας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να το περάσει στην κεντρική εξουσία. Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας θα γίνει δεκτό», λέει ο κ. Γαλατούμος.

«Συζητήσαμε και σήμερα με το δήμαρχο το θέμα όλοι οι φορείς του νησιού μας. Εκφράσαμε τις σκέψεις μας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους κατοίκους του νησιού μας. Να κλείσει το λιμάνι μας για τους επισκέπτες για κάποιο χρονικό διάστημα και να καταφθάνουν εδώ μόνο εμπορεύματα. Αν εμφανιστεί ένα κρούσμα, θα είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε κι έτσι ο ιός θα διασπαρεί πολύ εύκολα», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας.

Το ζητούν πολίτες και της Θάσου

Αν και η άποψη του δημάρχου Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη, είναι ότι όλες οι τοπικές εξουσίες θα πρέπει να ακολουθούν, αυτό που λέει η κεντρική εξουσία, ο ίδιος παραδέχεται ότι κάτοικοι του νησιού συζητούν ότι η απομόνωση του νησιού για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελεί την καλύτερη λύση για την προστασία τους. Μάλιστα, κάποιοι ζήτησαν και από το δήμαρχο να κάνει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Για οποιαδήποτε ζήτημα απομόνωσης ενός νησιού είναι η κυβέρνηση αυτή που αποφασίζει, όλα τα αρμόδια κρατικά όργανα και οι ειδικοί. Δεν είναι εύκολη η απομόνωση ενός νησιού, αφού μπορεί να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα όπως τροφοδοσίας. Η αλήθεια είναι ότι μου έχουν ζητήσει κάποιοι πολίτες να καταθέσω ένα τέτοιο αίτημα προς την Πολιτεία, αλλά δεν έχω τέτοια σκέψη στο μυαλό μου. Θα εφαρμόσουμε με ευλάβεια, όσα μέτρα επιβάλλει η Πολιτεία. Αλίμονο, αν σε περιόδους κρίσεων η κάθε τοπική εξουσία αντικαθιστούσε τους ειδικούς», τονίζει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Θάσου.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΑναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες για όσους θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ
Επόμενο άρθροΤο «πείραμα της Βο»: Το διαφορετικό σχέδιο της πιο πλούσιας πόλης της Ιταλίας που νίκησε τον κορωνοϊό