Κορονοϊός: Εκκλήσεις ειδικών για νέα μέτρα – Προτάσεις να σταματήσει η λειτουργία των μπαρ και για μάσκες παντού

Συναγερμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα καθώς τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και οι διασωληνώσεις προκαλώντας τρομακτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας. Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ζητώντας τη λήψη αυστηρότερων, με την κυβέρνηση προς το παρόν να «ξορκίζει», το lockdown. Όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια τρομακτική αύξηση κρουσμάτων με αρκετές χώρες να επαναφέρουν τις οριζόντιες καραντίνες ως απάντηση στη νέα έξαρση της πανδημίας.

Παυλάκης: Να σταματήσει η λειτουργεία των μπαρ – Ρεβεγιόν μόνο για εμβολιασμένους με rapid test

Ενδεικτικά της ανησυχίας των επιστημόνων είναι τα όσα είπε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος διαμήνυσε πως η μετάλλαξη Δέλτα θα ανακοπεί μόνο εάν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, και πρότεινε νέα μέτρα, όπως το να σταματήσει η λειτουργία των μπαρ. Ως προς τα Χριστούγεννα, λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα. «Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ‘’Δέλτα’’ δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό». Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως δεν ασπάζεται τη θεωρία ότι πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων. «Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Λινού: Άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας

Από την πλευρά της, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, υποστήριξε με έμφαση πως θα χρειαστούν «άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας» και «αποστάσεις για όλο των πληθυσμό της χώρας ώστε να σταματήσουμε την διασπορά».

Σημείωσε πως είναι «εξαιρετικά ευεργετικός ο εμβολιασμός αλλά ακόμη και αν εμβολιάζαμε όλον τον πληθυσμό σήμερα, μετά από ενάμιση μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί οπότε δεν αρκεί». Εκτίμησε δε πως ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται και κάποιοι είναι σοβαρά.

Πού ποντάρει η κυβέρνηση για να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα

Η κυβέρνηση όπως έγραψε το ethnos.gr, ρίχνει το βάρος της σε δύο μεγάλες ομάδες προκειμένου να αποφύγει αυστηρούς περιορισμούς μια «ανάσα» πριν από τα Χριστούγεννα.

Η πρώτη ομάδα είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην «αναμνηστική» δόση. Η δεύτερη ομάδα στην οποία εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι ανεμβολίαστοι και στόχος να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Με δεδομένο πως ένα νέο καθολικό lockdown παραμένει εκτός συζήτησης και δεν προκρίνεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. H κυβέρνηση έστειλε και χθες μήνυμα πως απορρίπτει οριζόντια μέτρα, που εκτός όλων των άλλων θα οδηγήσουν την οικονομία σε «διασωλήνωση».

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση του συστήματος υγείας. Το θετικό είναι πως στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μια σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα (χθες έφτασαν τα 1.826) δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Την επόμενη εβδομάδα  αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων, που μπήκαν τη Δευτέρα σε εφαρμογή και τα οποία είναι εστιασμένα σε όσους δεν έχουν κάνει το  βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Ωστόσο ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για παράδειγμα έχουν υπάρξει προτάσεις να κλείσουν οι πόρτες και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για τους ανεμβολίαστους, ενώ σε ένα ακόμα πιο σκληρό σενάριο – που πάντως δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί – προβλέπεται η επιστροφή του click away στα εμπορικά καταστήματα για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης. Επίσης στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στην δουλειά τους.

«Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρθούν κι άλλα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος  Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown».

Ουρές σε εμβολιαστικά κέντρα μετά από μήνες

Πάντως, το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε αρκετά η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Ενδεικτική περίπτωση, η μεγάλη ουρά νωρίτερα στο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, με τους πολίτες να περιμένουν υπομονετικά να εμβολιαστούν.

Οι περισσότεροι πολίτες πηγαίνουν για να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, με τις απαραίτητες αποστάσεις και μάσκα, αλλά εμφανίζονται και άτομα νεαρής ηλικίας για την πρώτη δόση.  Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε τη Δευτέρα ότι το 71,8% του ενήλικου πληθυσμού έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στην Ελλάδα.

Πηγή: ethnos.gr