Συσκέψεις, με στόχο να προετοιμαστεί η Αστυνομία για την εφαρμογή των νέων μέτρων που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, έλαβαν χώρα όλες τις προηγούμενες ημέρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εκπόνησαν σχέδιο, προκειμένου οι αστυνομικές δυνάμεις να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερες συνθήκες.
Η βασική αποστολή των αστυνομικών είναι να τηρηθεί το νέο μέτρο που αφορά στη θέσπιση ανώτατου ορίου εννέα ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Μέχρι και χθες Κυριακή παρατηρούνταν συνωστισμός –κυρίως νέων- σε πλατείες, λόφους, πεζοδρόμους και άλλα αλσύλλια του αστικού περιβάλλοντος.
Από σήμερα Δευτέρα αυτό απαγορεύεται και έτσι οι περιπολίες θα επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία σε όλες τις κεντρικές πλατείες, στους λόφους, όπου συνήθως συγκεντρώνεται κόσμος, αλλά και στους πεζοδρόμους που σφύζουν από ζωή. Οι εντολές είναι οι αστυνομικοί να είναι διακριτικοί και να προσπαθούν αρχικά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση «με πειθώ και συζήτηση». Κανείς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα ήθελε να επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτά των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιο με αυτό που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο κατά την περίοδο του lockdown. Οι Αρχές έχουν «χαρτογραφήσει» τα σημεία της Αττικής, όπου συνωστίζεται κόσμος καθημερινά (συνήθως τα βράδια και σε μεγαλύτερο βαθμό τα Σαββατοκύριακα). Το πιο δύσκολο κομμάτι για την αποφυγή του συνωστισμού είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.
Στο μεταξύ, είναι η δεύτερη φορά που οι αστυνομικοί θα «επιστρατεύσουν» τα μεγάφωνα των περιπολικών για να κάνουν συστάσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κρατήσει στα… συρτάρια τους τα ηχητικά που είχαν φτιαχτεί την περίοδο του lockdown σε διάφορες γλώσσες, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για να καλείται ο κόσμος να μη συνωστίζεται.
Μεγάλο βάρος θα σηκώσει το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών. Η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. υποδεχόταν τουλάχιστον 100-150 καταγγελίες ημερησίως από πολίτες που ήθελαν καταγγείλουν τη μη τήρηση των μέτρων. Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιτηρεί και την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες. Τέλος, οι αστυνομικοί έχουν πάρει εντολές να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην εκτίθενται – στο μέτρο του δυνατού- στον κορονοϊό
Πηγή: ethnos.gr