Κορωνοιός-επίσημο: Υποχρεωτικά self test σε σούπερ μάρκετ, εστίαση, πρακτορεία ΟΠΑΠ, κομμωτήρια, μεταφορές, λιανεμπόριο

Υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους σε συγκεκριμένους κλάδους

Όπως είπε πριν λίγο ο Κωστής Χατζηδάκης, επεκτείνεται το εργαλείο των self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα.

Και συγκεκριμένα:

  • Στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και ποτών
  • Στην εστίαση (σ.σ. εννοείται σε όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές)
  • Στις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.
  • Στις υπηρεσίες καθαρισμού.
  • Στα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής.
  • Στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα.

Για το Δημόσιο αφορά τους

-Υπαλλήλους ΚΕΠ

-Υπαλλήλους Δήμων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

-Υπαλλήλους καθαριότητας

-Δικαστικοί Λειτουργοί και Δικαστικοί υπάλληλοι

Η διαδικασία και οι ποινές για το Δημόσιο

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για το Δημόσιο τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα 24 ώρες πριν την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο εργασίας και ισχύει για μία εβδομάδα. Στην περίπτωση, δε, που ο εργαζόμενος καλείται εκτάκτως στη δουλειά το self test θα γίνεται αυθημερόν πριν  την είσοδο στο χώρο  εργασίας.

Σχετικές δηλώσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα κατατίθενται στον αρμόδιο της Διεύθυνσης Προσωπικού, ο οποίος θα ελέγχεται πειθαρχικά, εφόσον προσέλθει υπάλληλος χωρίς self test. Για υπάλληλο που δεν έχει κάνει self test, προβλέπεται περικοπή αποδοχών, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Η διαδικασία και οι ποινές για τον ιδιωτικό τομέα

Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του

Ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση του και απασχολήσει εργαζόμενο χωρίς self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν βρεθεί σε έλεγχο του ΣΕΠΕ εργαζόμενος χωρίς self test, το πρόστιμο ανέρχεται σε 550 ευρώ ανά εργαζόμενο

Τέλος, σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του το self test για τους εργαζόμενους στο ιδιωτικό τομέα, θα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ανάμεσα στην Δευτέρα 19/4 και την Κυριακή 25/4.