Γιατί η κυβέρνηση κλείνει περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Τι θα ακολουθήσει αν δεν ευδοκιμήσουν τα μέτρα που αποφασίστηκαν. Τι ανέφερε ο Νίκος Σύψας για το ενδεχόμενο lockdown.

Η κυβέρνηση… πάτησε το κουμπί και πλέον τα νέα έκτακτα μέτρα για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός στην Αττική και τις υπόλοιπες “κόκκινες” περιοχές της χώρας είναι γεγονός.

Έτσι από βράδυ το Σαββάτου στις 12 τα μεσάνυχτα θα κλείνουν τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές. Μέτρο σκληρό μεν, αλλά κρίσιμο για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική που θα κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν τηρείται και στην συνέχεια ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

“Με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί.Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων και το μέτρο θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26.09.2020, στις 05:00 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου”.

Αλλαγές και στο ωράριο καταστημάτων στις “κόκκινες” περιοχές

Επιπλέον αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων, ή επιδημιολογικής επιτήρησης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 07:00 το πρωί.

Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 το πρωί κι όχι από τις 07:00 όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Άρα από αύριο στις 05:00 αλλάζει το ωράριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραπάνω περιοχές.

Όσο για το ποιες περιοχές θεωρούνται οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως “υπάρχει ιδιαίτερο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους και αυστηρές ιχνηλατήσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι των στενών επαφών. Είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες θα φέρουν αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Αττικής να εφαρμόσουν τα μέτρα”.

Γιατί η κυβέρνηση κλείνει περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η απόφαση να κλείνουν περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα, ήρθε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων για τις εστίες του κορονοϊού, καθώς ειδικά στην Αττική η κατάσταση είναι οριακή.

Τα μέτρα που απομένουν πια στην φαρέτρα της κυβέρνησης είναι λίγα. Το επόμενο που θα δούμε εάν χρειαστεί είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ το τελευταίο μέτρο πριν φτάσουμε στο lockdown θα είναι το κλείσιμο των σχολείων.

Σύψας: Το lockdown είναι η έσχατη λύση – Δεν το έχουμε συζητήσει στην επιτροπή

Ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που προβλέπουν πως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες θα κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα είπε πως “άνήκε στη δεσμίδα μέτρων που λαμβάνουμε για να σταματήσουμε το κύμα κυρίως στην Αττική. Γίνονται παρεμβάσεις και στα ΜΜΜ. Νομίζω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για το κύμα αυτό και οι πολίτες πρέπει να κάνουν το δικό τους κομμάτι. Πολίτες και πολιτεία πρέπει να συνεργάζονται».

«Οι μάσκες παντού θα έρθουν αν φτάσουμε στο κόκκινο. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια καταστολή στους πολίτες, να παίρνουν πρόστιμο αν δεν την φορούν. Η Αττική είναι στο πορτοκαλί, όχι στο κόκκινο. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επιδράσουν στις επόμενες δέκα μέρες και θα δούμε σταθεροποίηση της κατάστασης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να δούμε μια σταθερή και καθοδική τάση. Το lockdown είναι η έσχατη λύση. Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να μην φτάσουμε εκεί. Δεν το έχουμε συζητήσει καν στην επιτροπή», πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Μιλώντας για την κατάσταση στα σχολεία ανέφερε ότι «Όσο λιγότερα παιδιά σε μία τάξη τόσο το καλύτερο και ασφαλές. Στα σχολεία δεν ποντάρουμε στις αποστάσεις. Για αυτό έχουμε ένα πακέτο άλλων μέτρων, όπως οι μάσκες, τα ξεχωριστά διαλείμματα, οι απολυμάνσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στη σύγχυση που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Δεν χρειάζεται να γίνει κανένα τεστ για COVID για να εμβολιαστεί κάποιος για τη γρίπη. Οποιοσδήποτε δεν έχει πυρετό ή κάποιο σύμπτωμα μπορεί να το κάνει».

Πάνω από 700 τεστ κορονοϊού στις πλατείες Αμερικής, Βάθυς και Κυψέλης

“Οργώνουν” τις γειτονιές της Αθήνας οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, έχοντας πραγματοποιήσει από το πρωί της Παρασκευής (25.09.2020) περισσότερα από 700 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων του κορονοϊού στις πλατείες Αμερικής, Βαθύς και Κυψέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εντοπίστηκαν επτά θετικά δείγματα, δηλαδή ένα στα 100, με το τελευταίο να εντοπίζεται στην πλατεία Κυψέλης. Όλοι οι νοσούντες έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ τα δείγματα δόθηκαν και για μοριακό έλεγχο για επιβεβαίωση.

Κάτοικοι της περιοχής με επιβαρυμένο ιικό φορτίο έρχονται για να κάνουν το rapid test, καθώς κρατά μόνο 10 λεπτά για να βγει το αποτέλεσμα. Η κινητή μονάδα θα είναι στην Κυψέλη τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ώστε όλοι και περισσότεροι πολίτες, και κυρίως οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να προσέλθουν για να κάνουν το τεστ.

Πηγή: newsit.gr