Κορονοϊός – Ημερομηνίες: 11 Μαΐου, 15 Ιουνίου και 3 Ιουλίου η επιστροφή στη «νέα κανονικότητα»

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται εξολοκλήρου το σχέδιο εξόδου από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα η οποία θα γίνει με τον ακριβώς ανάποδο τρόπο από τον οποίο επιβλήθηκε.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και την συλλογή πληροφοριών οι τρεις βασικές ημερομηνίες που θα παίξουν ρόλο στην «αντίστροφη» κανονικότητα είναι η 11η Μαΐου, η 15η Ιουνίου και η 3η Ιουλίου. Κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Οι τελικές αποφάσεις, παρά τις όποιες εισηγήσεις είναι στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού.

Τι σημαίνει «αντίστροφη κανονικότητα»; Ότι οι πρώτες απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, θα αρθούν τελευταίες προκειμένου να αποκλειστεί το όποιο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του ιού. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κρας τεστ της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η «ομάδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τους επιστήμονες και την πολιτική προστασία έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο για να βγει η χώρα από την καραντίνα του κορονοϊού. Υπό άκρα µυστικότητα το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Υγείας προετοιμάζουν την άρση των περιορισμών και σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό όλα θα ξεκινήσουν – εκτός απροόπτου – στα µέσα Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr η μεγάλη σύσκεψη όπου θα κριθούν τα πάντα, αναμένεται να λάβει χώρα στις 27 Απριλίου και οι εισηγήσεις που θα δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται στο ακόλουθο πλαίσιο:

Μετά τις 3 Μαΐου, δειλά – δειλά αναμένεται να ανεβάσουν ρολά κάποια µικρά εµπορικά και καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Και εδώ θα υπάρχουν δυο ταχύτητες, καθώς τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν αργότερα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο. Στόχος είναι από τις 3 έως τις 10 Μαΐου να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα, κυρίως τα εμπορικά, με την επιβολή περιορισμών για τα άτομα που θα εισέρχονται σε αυτά, όπως συμβαίνει τώρα στα σούπερ μάρκετ. Άρα η Δευτέρα της 11ης Μαΐου θα είναι καθοριστική ημερομηνία.

Καφετέριες και νυχτερινά κέντρα θα αργήσουν να ανοίξουν. Μαζικοί χώροι εστίασης, μαγαζιά στην παραλιακή θα ανοίξουν και αυτά σε δεύτερη φάση και θα λειτουργούν με μειωμένα τραπέζια.

Ταυτόχρονα θα χαλαρώσουν, όχι όμως όλα, τα μέτρα κυκλοφορίας.

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία θα δοθεί και στα σχολεία, όχι όμως σε όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα. Μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στο Λύκειο προκειμένου να διεξαχθούν και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η μεγάλη σπαζοκεφαλιά θα είναι το Δημοτικό και το Γυμνάσιο όπου θα χρειαστούν περισσότερες ώρες διδασκαλίας για να καλυφθεί η ύλη. Πάντως για λόγους ασφαλείας, τα σχολεία θα ανοίξουν τελευταία και οι πρώτες διδακτικές ώρες θα είναι λίγες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σκέψεις όμως για επιμήκυνση κάποιων περιορισμών για ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τον ιό και για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Εκεί τα μέτρα θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο, όπως όλα δείχνουν.

Επίσης το άνοιγμα ξενοδοχείων και μονάδων τουρισμού υπολογίζεται το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου, ενώ για την εκπαίδευση εξετάζονται η τµηµατική επάνοδος των τάξεων και η λειτουργία δύο βαρδιών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των νομών κατοικίας, το απαγορευτικό για ταξίδια στην επαρχία.

Οι εισηγήσεις των υπουργείων είναι ήδη έτοιμες και σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες θα κατατεθούν στη σύσκεψη που προγραμματίζεται για τις 27 Απριλίου, προκειμένου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις, αναλόγως και της πορείας του ιού. Καθοριστικές ημερομηνίες εκτός από την 27η Απριλίου, αναμένεται να είναι τα μέσα Ιουνίου και η αρχή Ιουλίου.

Στις 15 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα επιτραπούν τα ταξίδια προς την επαρχία, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της τουριστικής περιόδου και μιλάμε βεβαίως για τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν και πότε θα επιτραπούν οι αεροπορικές πτήσεις και σε κατοίκους ποιων χωρών θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υπάρχουν κοινά τεστ αντισωμάτων σε όλους τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανά περίπτωση και ανά περιοχή τα μέτρα περιορισμού θα μπορούν να επανέρχονται με απόφαση των Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα είναι μακρόσυρτη και θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την φυσική ανοσία του πληθυσμού.

Πηγή: newsbomb.gr