Κορονοϊός – Κρήτη: 150% αύξηση νοσηλειών σε ένα μήνα – 7 ακόμα νησιά στο μικροσκόπιο

Ραγδαία είναι η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ πάνω από 600% αυξήθηκαν οι εισαγωγές – Ζήτημα διαχείρισης ασυμπτωματικών κρουσμάτων στα νησιά

Συναγερμός έχει σημάνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τη ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη για το OPEN πάνω από 150% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νοσηλευομένων σε νοσοκομεία της Κρήτης, μέσα σε έναν μήνα.

Συγκεκριμένα, ενώ στις 22 Ιουνίου ο αριθμός των νοσηλειών από κορονοϊό στα νοσοκομεία του νησιού ήταν 41, έναν μήνα αργότερα ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε καθώς στις 22 Ιουλίου καταγράφηκαν 107 νοσηλείες στο νησί. Ραγδαία είναι η αύξηση και στις εισαγωγές ασθενειών καθώς από 3 που καταγράφηκαν στις 22 Ιουνίου, χθες 22 Ιουλίου είχαμε 23 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη του 600%.

Εξαιτίας της τεράστιας αύξησης σε νοσηλείες και εισαγωγές την Τρίτη φτάνει στο νησί κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να μη φτάσει το σύστημα Υγείας της Κρήτης στα όριά του.

Ζήτημα διαχείρισης ασυμπτωματικών κρουσμάτων στα νησιά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, την ίδια στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κρήτη επιβαρύνονται σημαντικά, προκύπτει και ένα σημαντικό ζήτημά διαχείρισης των ασυμπτωματικών κρουσμάτων κορονοϊού σε νησιά των Κυκλάδων με πολύ τουρισμό, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος. Στα συγκεκριμένα νησιά υπάρχει πρόβλημα με τα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας και οπωσδήποτε πρέπει να βρεθούν και άλλα καταλύματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί πίεση στο ΕΣΥ

Η μετατόπιση των νέων κρουσμάτων από τους χώρους διασκέδασης σε σπίτια και χώρους εργασίας, και από τους νέους στη «δεξαμενή» των ανεμβολίαστων, στις ηλικίες 40 με 60 ετών, αρχίζει να δημιουργεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με το OPEN, οι καθημερινές εισαγωγές αυξάνονται ταχύτατα και σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, μέσα στον Αύγουστο μπορεί και να φτάσουν τις 300 ημερησίως. Το 70% όσων χρήζουν νοσηλείας είναι ανεμβολίαστοι και το 30% δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω νούμερα:

  • 15/7: 101 εισαγωγές
  • 18/7: 141 εισαγωγές
  • 21/7: 173 εισαγωγές

Εισαγωγές λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εμφανίζεται πλέον σε 35 περιφερειακές ενότητες, ενώ σε ορισμένες περιοχές αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος. Όπως σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζιανίδης «το 95% των κρουσμάτων σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο είναι με την ινδική μετάλλαξη».

Σταθεροποίηση στη Μύκονο – 7 νησιά στο μικροσκόπιο

Παρότι στη Μύκονο παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στη μη επέκταση των περιορισμών lockdown μετά την προσεχή Δευτέρα, υπάρχουν 7 νησιά που παραμένουν στο «μικροσκόπιο» των ειδικών.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα έχει παρατηρηθεί αύξηση του ιικού φορτίου σε Άνδρο, Πάρο, Σαντορίνη, Νάξο, Κω, Κάλυμνο και Ζάκυνθο, η οποία κυμαίνεται από 80 έως 105%.

Πηγή: ethnos.gr