Ο υπουργός υγείας από το βήμα της Βουλής μίλησε για την υποχρεωτικότητα , τους εμβολιασμούς και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΕΣΥ μετά τις αναστολές συμβάσεων

Λίγες μέρες μετά τη λήξη της διορίας των υγειονομικών σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής κυρώσεις και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς. Όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός υγείας, μετά το ΕΣΥ, και οι ιδιώτες γιατροί που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές. Ο Θ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι ένας ανεμβολίαστος γιατρός δεν μπορεί να χειρουργεί ή να εξετάζει ασθενή.

«Εχει αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα. Θα το δείτε από τα στοιχεία: Υπήρχε νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και πλέον έχει φτάσει στο 87%. Περιμέναμε αναστολές άνω των 10.000. Σας ανακοινώνω ότι έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή», είπε ο Θ. Πλεύρης. Παρουσιάζοντας την τροπολογία με τα μέτρα αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστου προσωπικού, ο υπουργός επισήμανε ότι το υγειονομικό προσωπικό, που θα εμβολιαστεί, θα ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΥ. Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Ανεμβολίαστοι πάνω από 90% των διασωληνωμένων

Ο Θ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι αν και είχε δοθεί η δυνατότητα σε όσους, έως την 31/8 έκαναν το 1ο εμβόλιο, να παραμείνουν στο ΕΣΥ, έρχεται την άλλη εβδομάδα τροπολογία, που θα δίνει τη δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα με το που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι τώρα οι ανεμβολίαστοι επέστρεφαν στη δουλειά τους 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Όπως τόνισε ο υπουργός υγείας, στις ΜΕΘ, το ποσοστό των ανεμβολίαστων διασωληνωμένων ασθενών ξεπερνάει το 90%, με το συνολικό ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού να είναι στο 60% συνολικά, και στο 66% όσον αφορά στους ενήλικους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι εμβολιασμένες, και άρα προστατεύονται. «Εάν κάποιος πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν κάνουν κάτι, θα έπρεπε οι αναλογία (εμβολιασμένων / ανεμβολίαστων) στις ΜΕΘ να είναι αντίστοιχη», είπε.

Όσον αφορά το πόσοι είναι οι υγειονομικοί που μπήκαν σε αναστολή, με βάση τα πρώτα στοιχεία έχουμε 6.412 εργαζόμενους. Στο ΕΚΑΒ υπάρχουν 500 εργαζόμενοι σε αναστολή, σε σύνολο 4.800 εργαζομένων. Τέλος, ο Θ. Πλεύρης απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τροπολογία παραχωρεί υπηρεσίες του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και όταν αυτές θα αποφασιστούν θα γίνουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, εάν δεν ψηφιστούν οι διατάξεις της τροπολογίας, θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ. Παρουσιάζοντας την τροπολογία είπε ότι δίνουν δυνατότητα (για τρεις μήνες) μετακινήσεων και πρόσληψης προσωπικού, για παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες (διαγνωστικές εξετάσεις), και δυνατότητα στο ΕΚΑΒ, εάν υπάρξει πρόβλημα, να γίνουν διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθρο“Δυο χρόνια “διακριτικής” δημιουργικότητας του πρώτου δημοτικού συμβουλίου του νεοσύστατου δήμου Σάμης! Οι 3 διαγνώσεις”
Επόμενο άρθροΠροειδοποίηση Παυλάκη για σχολεία: Όλα τα παιδιά θα κολλήσουν – Να το ξανασκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας