Κορονοϊός: Μετακινούν άρον άρον γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά λόγω πανδημίας – Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

Μετακινήσεις – εξπρές προσωπικού από την Αττική στο Αιγαίο για να καλυφθούν οι ανάγκες – Αδειάζουν οι μονάδες υγείας στο Λεκανοπέδιο

Πλήρως αποδυναμωμένες είναι πλέον πολλές μονάδες υγείας, νοσοκομεία αλλά και Κέντρα Υγείας της Αττικής, καθώς λόγω της ελλείψεις προσωπικού στα νησιά οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών, δεν διστάζουν να μετακινήσουν για το καλοκαίρι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αφήνοντας όμως στο έλεος μονάδες της Αθήνας.

Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι μονάδες υγείας της νησιωτικής χώρας.

Αν υπολογίσει κανείς και τις καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής απογυμνώνονται πλήρως.

Οι Αναισθησιολόγοι

Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα ακόμη και αναισθησιολόγοι από τα νοσοκομεία της Αττικής άρχισαν να μετακινούνται προς τη νησιωτική χώρα, όπως κατήγγειλε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Τη στιγμή μάλιστα που στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχει ούτως ή άλλως τραγική έλλειψη αναισθησιολόγων, με τις λίστες χειρουργείων να μετρούν χιλιάδες ασθενείς στην αναμονή.

Οι μετακινήσεις γίνονται σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ: «Παρά το γεγονός πως είναι γνωστές στην πολιτική ηγεσία οι τραγικές ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς επίσης είναι καλά γνωστή στην πολιτική ηγεσία η εξοντωτική υπερκόπωση που έχουν υποστεί επί πάρα πολλούς μήνες όλοι οι αναισθησιολόγοι λόγω τόσο της ενασχόλησής τους με τα περιστατικά της πανδημίας (διασωληνώσεις, διακομιδές, κ.λπ.) όσο και με την αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας».

Το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

Ενδεικτική είναι επίσης και η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας μίας μονάδας που καλύπτει πληθυσμό τους καλοκαιρινούς μήνες που φθάνει και ξεπερνά τους 300.000 πολίτες, ενώ το κοντινότερο νοσοκομείο απέχει περίπου μία ώρα.

Παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις από όλες τις πλευρές για ενίσχυση με γιατρούς και κάλυψη των κρίσιμων κενών του 1ου ΚΥ Σαλαμίνας, ιδίως στον τομέα της γενικής ιατρικής, το προσωπικό του (ιατρικό και νοσηλευτικό) δέχεται καθημερινές διαταγές, για μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών σε άλλες μονάδες υγείας του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται πλέον ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του.

Άλλωστε το 1ο ΚΥ Σαλαμίνας, είναι η μοναδική δημόσια υγειονομική δομή 24ωρης λειτουργίας της περιοχής, που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά (νύκτα και μέρα) εκατοντάδες πολίτες με προβλήματα υγείας (μεταξύ άλλων καρδιολογικά, αναπνευστικά, σοβαρά τροχαία, πνιγμούς, πτώσεις, τραύματα, δηλητηριάσεις, γηριατρικά, παιδιατρικά, περιστατικά που διακομίζει το ΕΚΑΒ, περιστατικά Covid-19, διενέργεια τεστ κορονοϊού), ενώ από την αρχή των εμβολιασμών συμμετέχει στο πρόγραμμα «ελευθερία» και έχει φθάσει να εμβολιάζει ημερησίως σχεδόν τριακόσιους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί εδώ και χρόνια με πολλές κενές οργανικές θέσεις. Έτσι, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του 1ου ΚΥ Σαλαμίνας χρειάζεται να εργάζονται επί πολλά συναπτά έτη ξεπερνώντας το νόμιμο ωράριο απασχόλησης, πέραν των ορίων της «επαγγελματικής εξουθένωσης» (burn out) και θυσιάζοντας τις κανονικές τους άδειες (χωρίς φυσικά να τις πληρώνονται).

Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκαν εγκαίνια νέας πτέρυγας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.

Η ΟΕΝΓΕ

Η έλλειψη προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά τις δεσμεύσεις όπως φαίνεται, τα κενά δεν καλύφθηκαν ούτε εν μέσω πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό ζητά στοιχεία για το πόσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών έγιναν την περίοδο της πανδημίας με δεδομένο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι κρίσεις για τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, «οι οποίες καρκινοβατούν τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κυριολεκτικά στενάζουν από προσωπικό».

Πηγή: ethnos.gr