Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε τελειώνει το «τσουνάμι» κρουσμάτων – «Μηδενίζουν υπό δύο προϋποθέσεις»

«Περιμένουμε την άλλη εβδομάδα να δούμε αν έχουμε απαρχή κορύφωσης. Αλλιώς μετά τις 15 με 17 του μηνός. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε ακόμα υψηλότερα κρούσματα». Αυτό είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega.

Η τοποθέτησή του έρχεται την ώρα που η «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το τελευταίο 24ωρο 29.334 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 καταγράφηκε στην Αττική (σ.σ. δείτε εδώ την αναλυτική γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα).

Η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο, με το ερώτημα στα… χείλη όλων να είναι φυσικά πότε θα τελειώσει αυτή η μεγάλη έξαρση.

Σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου για το αν η «Όμικρον» θα φέρει το τέλος της πανδημίας, ο κύριος Τζανάκης απάντησε:

«Υπάρχει η υπόθεση ότι η Όμικρον θα προσβάλει αρκετό κόσμο και θα προσδώσει ανοσία και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν τα κρούσματα.

Αυτό, υπό δύο προϋποθέσεις:

  • – Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε όσο περισσότεροι μπορούμε και με την ενισχυτική δόση
  • – Να μην προκύψει κάτι καινούριο στην πανδημία

Η Δέλτα συνεχίζει να υπάρχει στην κοινότητα τη δική μας, σε ποσοστό 15%. Που σημαίνει από τα σημερινά 30.000 κρούσματα, είχαμε 4.500 κρούσματα από τη Δέλτα που είναι νοσογόνος και πιέζει το σύστημα».

Μαγιορκίνης: Το πιο πιθανό να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση από την Αττική σε δύο εβδομάδες

«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια» είπε από την πλευρά του μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας τι συνέβη στο Λονδίνο, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο δεν ελήφθησαν μέτρα, και η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι οι πιο κοινωνικά ενεργές. (Δεκαοκτώ- σαράντα έτη).

«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων ,τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε συγκεκριμένα.

«Αυτό είναι το βασικό σενάριο», συνόψισε. Σε κάθε περίπτωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

«Το στέλεχος Όμικρον είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα», ανέφερε και επεσήμανε πως «αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες κυκλοφορίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο».

Συγκεκριμένα εξήγησε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ.

Με πληροφορίες από: Live News / ΣΚΑΪ
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Πηγή: newsit.gr