«Κλειστές» αναμένεται να είναι οι πύλες της Ε.Ε για τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Τούρκους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα παραμείνουν για τουλάχιστον ακόμη 15 μέρες αποκλεισμένοι

Μικρότερη θα είναι η λίστα των τρίτων χωρών που θα επιτρέπεται να στέλνουν τουρίστες στην Ευρώπη. Οι διπλωμάτες των 27 χωρών που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να αφαιρέσουν από τη λίστα των 14 «ασφαλών» χωρών την Σερβία και το Μαυροβούνιο.

«Κλειστές» αναμένεται να είναι οι πύλες της Ε.Ε για τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Τούρκους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα παραμείνουν για τουλάχιστον ακόμη 15 μέρες αποκλεισμένοι. Και πάλι όμως, οι αποφάσεις αυτές είναι συστάσεις και κάθε χώρα θα αποφασίσει τι τελικά θα εφαρμόσει.

Η επίσημη λίστα των 14 χωρών στις οποίες η Ε.Ε άνοιξε την 1η Ιουλίου τα σύνορά της είναι: Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νότια Κορέα, Αλγερία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Επισκέπτες από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό επίσης γίνονται δεκτοί. Επίσης, οι Κινέζοι, αν ήραν την απαγόρευση για τους Ευρωπαίους να επισκεφθούν την Κίνα. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία εξαιρούνταιόπως και η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η λίστα δεν αναμένεται να διευρυνθεί. Αντίθετα, θα αφαιρεθούν οι δύο χώρες των Βαλκανίων, αφού τα κρούσματα αυξάνονται. Άλλωστε, η Ελλάδα το έχει διαπιστώσει αυτό, με τα κρούσματα των τουριστών που έχουν εντοπιστεί ανά τη χώρα.

Το κριτήριο παραμένει τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση αφορά μόνο τις μη αναγκαίες μετακινήσεις. Τουρίστες από ορισμένες από τις χώρες εκτός λίστας εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. Με ενδιάμεσες συνδέσεις-τράνζιτ. Κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο των ροών των ταξιδιωτών.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΑναδρομικά: Τα σενάρια και η δημοσιονομική βόμβα στα χέρια της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΔήμος Ληξουρίου: Συγκροτήθηκε Επιτροπή συµβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών-Ποιοι την απαρτίζουν (ονόματα-απόφαση)