Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική έχουν θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους – Ποια μέτρα ανακοινώνονται την Τρίτη

Με τα κρούσματα κορονοϊού να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στην Αττική, καθώς σχεδόν καθημερινά ξεπερνούν τα 100, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Από το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δώσει το στίγμα της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού που θα πάρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους λοιμωξιολόγους να της καταθέσουν έναν κατάλογο με μέτρα για να μπλοκαριστεί ο ιός.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το άνοιγμα των σχολείων και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές όπως η Πέλλα και η Αττική ανησυχούν την κυβέρνηση. Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν κατάλογο με κλιμάκωση μέτρων αν χρειαστεί. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Ερωτηθείς πότε θα σταματήσει να υπάρχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ότι θα είναι σε συνάρτηση με το πώς εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα έφερε παράδειγμα την Πάρο και τον Πόροόπου υπήρξε άρση μέτρων, καθώς ήταν καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα ενώ σημείωσε πως στην Αττική έχουμε ακόμα πολλά κρούσματα.

Η ανησυχία της κυβέρνησης και ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων φάνηκαν από το γεγονός ότι η συνεδρίαση για τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού άρχισε στις 15:30 και κράτησε πολλές ώρες. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση σειρά μέτρων κατά του ιού και αυτά που «κλείδωσαν», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, είναι τα εξής:

  • μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • μάσκα σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εστίασης
  • μάσκα όπου καταγράφεται συνωστισμός

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, περιορίζουν περαιτέρω τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παραβρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως συγκεντρώσεις, συναυλίες, συνέδρια ενώ αναμένεται να περιοριστεί και ο αριθμός των ατόμων που θα παραβρίσκονται στο ίδιο τραπέζι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα είναι ακόμα λιγότεροι από 50 σε κλειστούς χώρους και 100 στους ανοιχτούς.

Παράλληλα, το σενάριο της καθολικής χρήσης μάσκας απορρίπτεται καθώς, όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο ethnos.gr, «δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στους ανοικτούς χώρους η καθολική χρήση μάσκας καθότι είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα».

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open TV κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προσανατολίζεται να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας «η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Πηγή: ethnos.gr