Η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική και αναμένεται να κυριαρχήσει στη Βρετανία μέχρι τον Ιανουάριο και να ξεπεράσει την Δέλτα.
Το ανησυχητικό σύμφωνα με τον Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρό της Moderna είναι πως ο συνδιασμός των δυο μεταλλάξεων αυξάνουν τον κίνδυνο για δημιουργία νέας υπερμετάλλαξης/.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, όμως μπορεί να συμβεί όταν τα δυο στελέχη μολύνουν έναν οργανισμό ταυτόχρονα. Ειδικότερα οι λοιμώξεις που προκαλεί ο κορονοϊός συνήθως περιλαμβάνουν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, πιθανόν από διαφορετικές πηγές, μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα.
Αν αυτά τα στελέχη μολύνουν το ίδιο κύτταρο τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουρήσουν μια νέα έκδοση του κορονοϊού.
Ο Πολ Μπάρτον μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας τόνισε πως θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν ακόμη μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Αντίθετα κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί όταν συνυπήρχαν η μετάλλαξη Δέλτα με την Άλφα.
Τα συμβάντα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού» και είναι πιθανά αλλά θα πρέπει να υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες για να δημιουργηθούν.
Μόνο τρία στελέχη κορονοϊού που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς έχουν καταγραφεί με τον κορονοϊό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις για να κάνει περισσότερες παραλλαγές του ιού.
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη ήδη στο Λονδίνο, μόλις δυο εβδομάδες αφού εντοπίστηκε στη χώρα και οι επιστήμονες βλέπουν πως θα είναι το κύριο στέλεχος του κορονοϊού μέχρι το τέλος της χρονιάς.
«Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς. Αυτό θα ήταν δυνατό εδώ, ιδιαίτερα δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάρτον.
Σε ερώτηση για το αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε».
Πηγή: newsit.gr