Τι είναι το «σύνδρομο του ακορντεόν», που τρομάζει τους Έλληνες επιστήμονες ενόψει -κυρίως- του καλοκαιριού. Κυβερνητικός παράγοντας λέει πως «24-48 ώρες να καθυστερούσαμε να πάρουμε μέτρα, θα ζούσαμε τον εφιάλτη άλλων χωρών, κάτι, όμως, που μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες»!
Φαίνεται πως -να μην το ματιάσουμε- σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα».
Το σαββατοκύριακο πριν ή την 27η Απριλίου αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την καραντίνα, πάντοτε με γνώμονα τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα. Κομβική, δε, θεωρείται η 4η Μαΐου για την εφαρμογή του προγράμματος άρσης των περιορισμών -οπότε βγάλτε από το μυαλό σας την Πρωτομαγιά.
Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα σταματήσουμε και να προσέχουμε. Το αντίθετο. Τότε είναι που θα απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν θα φύγει σύντομα. Και αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες επιστήμονες σε ό,τι έχει να κάνει με το «μετά»: Το περίφημο «σύνδρομο του ακορντεόν», όπου η «φυσούνα» των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες.
Ο κύριος φόβος για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί να υπάρξουν μέχρι και τρεις-τέσσερις αυξομειώσεις των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς, ας μην ξεχνάμε, έρχεται η μέρα του Αγίου Πνεύματος και το καλοκαίρι, όπου μια νέα καραντίνα -με Έλληνες και ξένους τουρίστες στις παραλίες και στα διάφορα θέρετρα- θα είναι αδύνατη. Και φυσικά, στη συνέχεια ακολουθεί ο Οκτώβριος, όπου ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης θα ελλοχεύει για όλον τον πλανήτη, και όχι μόνο για τη χώρα μας.
Η Ελλάδα, δε, επιπρόσθετα, όπως φοβούνται οι επιστήμονες, λόγω υποεκτίμησης του κινδύνου υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να περάσει μια οδυνηρή επόμενη φάση της Covid-19 με εκατοντάδες θύματα.
Τα παραπάνω επισημαίνει, εξάλλου, στην εφημερίδα «Το Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας, που παρακολουθεί την πορεία των μέτρων και την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε την κατάσταση».
Αποκαλύπτει, μάλιστα, τα εξής: «Όταν έγιναν οι πρώτες συσκέψεις υπό τον κο Τσιόδρα, εκφράζονταν φόβοι για 20πλάσια θύματα από αυτά που έχουν καταγραφεί έως σήμερα και υπήρχαν ανησυχητικές εκτιμήσεις για τουλάχιστον 2.000-3.000 νεκρούς.
Μας απασχολούσε τότε τι θα γίνει με τις ΜΕΘ, που ήταν εξαιρετικά λίγες. Υπήρξαν απόψεις για μετατροπή γυμναστηρίων σε νοσηλευτικές μονάδες, αλλά και αγωνία για τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών. Υπήρχαν, επίσης, οι σκέψεις να ενεργοποιηθούν τέσσερα φορητά νεκροτομεία-ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, σύμφωνα με σχέδιο για μαζικές απώλειες που υπήρχε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επιπλέον, θα ενεργοποιείτο ένας αντίστοιχος ψυχόμενος χώρος, χωρητικότητας 150 περίπου ατόμων, στο Σχιστό».
Και συμπληρώνει: «Πολλοί ξεχνούν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε μόνο έξι κρούσματα και έντεκα ημέρες αργότερα έκλεινε σχολεία και καταστήματα έχοντας 100 περίπου κρούσματα, αποφεύγοντας οριακά τον εφιάλτη με χιλιάδες νεκρούς άλλων χωρών. Έχει υπολογισθεί ότι αν τα μέτρα καθυστερούσαν μόνο 24-48 ώρες, τα κρούσματα και ίσως οι θάνατοι θα ήταν κατά 40% περισσότεροι. Αν η χώρα καθυστερούσε περαιτέρω για μερικά 24ωρα, θα ζούσαμε τον εφιάλτη άλλων χωρών. Κάτι, όμως, που μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες»!
Πηγή: gazzetta.gr