Κορονοϊός VS τουρισμός: Στην… διελκυστίνδα με μεγάλο στόχο το 2/2

Welcome to Greece αλλά με… χιλιάδες τεστ. Η λεπτή ισορροπία με το “άνοιγμα” του τουρισμού όσο ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Ποιοι έρχονται στην χώρα μας και ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψει ο εφιάλτης. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Μια κρίσιμη μέρα ξημερώνει. Μια μέρα η οποία σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του τουρισμού στην χώρα μας, μετά τα… αποκαΐδια που άφησε στον κλάδο ο κορονοϊός.

Το φετινό καλοκαίρι δεν θυμίζει σε τίποτα όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια. Η “βαριά βιομηχανία” της χώρας, ο τουρισμόςέχει πληγεί βαριά. Το ερώτημα είναι αν επλήγη ανεπανόρθωτα. Αν αυτή η “κουτσουρεμένη” σεζόν θα είναι ικανή να βγάλει τα “σπασμένα” των χιλιάδων συμπολιτών μας που είτε σε μόνιμη, είτε σε εποχιακή βάση ασχολούνται με τον κλάδο.

Δεν είναι όμως τα πάντα η οικονομία. Το πιο σημαντικό είναι η ανθρώπινη ζωή και ειδικά όσο ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. Μόνο την Τρίτη, 30.06.2020, ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα, σε 6 διαφορετικά σημεία της χώρας.

Με δεδομένο πως σε λίγες ώρες “ανοίγουν” οι πτήσεις προς την Ελλάδα, είναι σαφές πως οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Τα ερωτήματα με τις προφανείς απαντήσεις και ο στόχος του 2/2

Θέλουμε τον τουρισμό; Φυσικά είναι η απάντηση. Ήδη οι “ζημιές” είναι μεγάλες και με απλά λόγια δεν μας… παίρνει να “σνομπάρουμε” την συγκεκριμένη πηγή εσόδων.

Από την άλλη υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την υγεία των συμπολιτών μας; Φυσικά και όχι. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να “ανοίξει” τον τουρισμό, αλλά με περιορισμούς (σ.σ. για παράδειγμα με “στοπ” σε τουρίστες από χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, τουλάχιστον για το επόμενο 15ήμερο).

Και με έναν μεγάλο, διπλό στόχο: Να μετριαστεί όσο περισσότερο γίνεται το πλήγμα στον τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα να μην έχουμε έξαρση του κορονοϊού και πάει… στράφι η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι το δύσκολο διάστημα της καραντίνας.

Αυτό το… 2/2 είναι ο απόλυτος στόχος, κάτι που φάνηκε κι από τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο δελτίο του Ant1. Συγκεκριμένα τόνισε πως εφόσον ο τουρισμός δεν ανοίγει εντελώς, είναι λογικό να σημειωθούν οικονομικές ζημιές. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όσους πληγούν, με επιπλέον οικονομικά μέτρα από όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Κορονοϊός: Welcome to Greece αλλά με… χιλιάδες τεστ

Ο σχεδιαμσός καταδεικνύει πως χιλιάδες τεστ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από την Τετάρτη, 1η Ιουλίου, στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Ο αριθμός των τεστ, η δυναμικότητα των εργαστηρίων και βαθμός επισκεψιμότητας έχουν προστεθεί στον αλγόριθμο, ο οποίος έχει αναδείξει συγκεκριμένο αριθμό τεστ σε κάθε πύλη εισόδου. Στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν από 1η Ιουλίου θα γίνουν συνολικά 5.634 τεστ σε μία μέρα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

1.200 στην Αθήνα
500 στη Θεσσαλονίκη
825 στο Ηράκλειο
605 στη Ρόδο
400 στην Κέρκυρα
309 στην Κω
275 στα Χανιά
250 στη Ζάκυνθο
150 στη Μύκονο
150 στη Σαντορίνη
100 στην Κεφαλονιά
100 στο Άκτιο
60 στη Λέσβο
60 στη Σκιάθο

Από 50 τεστ θα γίνουν στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια.

Στους μεθοριακούς σταθμούς έχει προγραμματιστεί να γίνουν 1.652 τεστ σε μια μέρα

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

1.029 στον Προμαχώνα
571 στους Ευζώνους
52 στις Καστανιές

Στα λιμάνια έχει προγραμματιστεί να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

1490 στο λιμάνι του Πειραιά
309 στο λιμάνι της Πάτρας
117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
1.060 στο λιμάνι της Κέρκυρας
612 στο λιμάνι της Ρόδου
504 στο λιμάνι του Κατάκολου
45 στο λιμάνι του Βόλου
Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα δουλεύουν 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο για τους στοχευμένους ελέγχους.

κορονοϊός

Αναλυτικά πώς θα “ανοίξει” ο τουρισμός όσο ο κορονοϊός… καραδοκεί

Όπως σας ενημέρωσε άμεσα το newsit.gr, η χώρα μας Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της.

Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν -σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα- τα εξής:

1. Επισκέπτες:

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της «ΕΕ+» (Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):
Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (ειδικά η περίπτωση της Κίνας θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

2. Πτήσεις:

Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

κορονοϊός

3. Κορονοϊός – Χερσαία σημεία εισόδου:

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους (βλ. σημείο 1).

4. Θαλάσσιες πύλες εισόδου:

Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

5. Κορονοϊός: Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Πηγή: newsit.gr