Κορονοϊός: Υποχρεωτικός εμβολιασμός με πρόστιμο και όχι αναστολή – Το Plan B της κυβέρνησης

Όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», τόσο φουντώνει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συζήτηση υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών αλλά και για συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως εκείνους στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και εργαζόμενους σε άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους δομές σύμφωνα με το OPEN.

 

Αυτό που συζητείται είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να μην συνδέεται με αναστολή εργασίας αλλά με επιβολή χρηματικού προστίμου. Κι αυτό, για να μη στερηθεί τις υπηρεσίες τους η Πολιτεία αλλά… οι ίδιοι, ένα μέρος των αποδοχών τους. Εξετάζεται η συνταγματικότητα αυτού του μέτρου.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την Παρασκευή ότι είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19 για υγειονομικούς υπαλλήλους και ΕΜΑΚ.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όλοι οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

Η τροπολογία προβλέπει μείωση του προστίμου στο μισό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

 

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, το πιστοποιητικό νόσησης για όσους πέρασαν κορονοϊό θα λήγει πλέον στους τρεις μήνες και όχι στους έξι.

Πηγή: newsit.gr