Κράτσα υπέρ Κεραμέως: Ναι στο κλείσιμο των τμημάτων ΑΕΙ σε Ληξούρι και Λευκάδα!

Σε πλήρη εναρμόνιση με το Υπουργείο Παιδείας και την (στο πόδι, όπως αποδείχθηκε) απόφαση εν μία νυκτί να καταργήσει 37 υπό ίδρυση πανεπιστημιακά τμήματα, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα δήλωσε σήμερα στο Περιφερειακό απολύτως σύμφωνη με την κατάργηση των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε Ληξούρι και Λευκάδα, παρά τις σφοδρές τοπικές αντιδράσεις.

 

Το θέμα έθεσε με ερώτησή του ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση Κεραμέως πλήττει ιδιαίτερα τα Πανεπιστήμια της ελληνικής περιφέρειας και μεταξύ αυτών το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το οποίο αναφέρεται η αναστολή λειτουργίας δύο τμημάτων, της Λευκάδας το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ληξουρίου το τμήμα
Εθνομουσικολογίας: «Με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός υπονομεύεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης, οικονομίας, εκπαίδευσης και έρευνας των δύο περιοχών -σχεδιασμός που περιλαμβάνει στον πυρήνα του την ύπαρξη και επιτόπου λειτουργία του Πανεπιστημίου- και αφ’ ετέρου ακυρώνεται στην πράξη και εν τη γενέσει της η γεωγραφική επέκταση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου σε όλα τα μεγάλα νησιά, αίτημα δεκαετιών που υλοποιήθηκε πρόσφατα μέσω της συνένωσης / απορρόφησης του ΤΕΙ».

Κράτσα: Υποκριτική ερώτηση…

«Θεωρώ αυτή την ερώτηση υποκριτική, ή από άνθρωπο που είναι εκτός τόπου και χρόνου της σύγχρονης παιδείας και του πως προάγεται μια χώρα και δεν τοποθετώ τον κ. Γαλιατσάτο σε αυτή την κατηγορία», απάντησε ξεκαθαρίζοντας από την αρχή τη θέση της κατά της λειτουργίας των δύο αυτών τμημάτων η Ρόδη Κράτσα, για να συμπληρώσει: «Όλοι ξέρουμε πως δημιουργήθηκαν αυτά τα θνησιγενή τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση τα έφερνε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής χωρίς αξιολόγηση από την αρχή αξιολόγησης, που να αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες είναι πρόσφορες ώστε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τμήμα».

Καμία αναφορά στην προχειρότητα της κατάργησης…

Στην απάντησή της η κα Κράτσα, απέφυγε να αναφερθεί στην έντονη κριτική που ασκείται στο Υπουργείο Παιδείας για απόφαση κατάργησης που ελήφθη στο… «πόδι» και χωρίς καν τα πολιτικά στελέχη του Υπουργείου να φροντίσουν να εξετάσουν έστω και τα βασικά των λόγων, των προϋποθέσεων και της προοπτικής του κάθε τμήματος ξεχωριστά.
Κάτι που, άλλωστε, σύμφωνα με την κριτική, αποδεικνύεται και από το ότι συμπεριελήφθη (και, μάλιστα, μετά από διόρθωση της αρχικής λίστας) ακόμα και το τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου το οποίο όχι μόνο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο, αλλά έχει και κτίρια και καθηγητές και τους πρώτους του φοιτητές…

Ό,τι πει η Κεραμέως!

Η Περιφερειάρχης εναρμονίστηκε πλήρως με τη θέση της Νίκης Κεραμέως, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανεπαρκή τμήματα χωρίς χρησιμότητα και χωρίς προετοιμασία, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός πανεπιστημιακού τμήματος. Μάλιστα, έσπευσε να υποστηρίξει ότι τα υπό δημιουργία τμήματα είναι ανεπαρκή, παρά το ότι δεν έχουν καν στελεχωθεί πλήρως ακόμα αφού βρισκόντουσαν στο στάδιο προετοιμασίας τους, την ώρα, ωστόσο, που διαθέτουν και κτιριακή και, σε μεγάλο βαθμό, υλικοτεχνική υποδομή.

«Έχουν αποδείξει την ανεπάρκειά τους»

«Το να υποστηρίζουμε μια τέτοια δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία ήδη έχουν αποδείξει την ανεπάρκειά τους και, μάλιστα, με αντίθετη άποψη της πρυτανικής αρχής και της συγκλήτου του ιδρύματος, το θεωρώ απαράδεκτο. Θεωρούμε πάρα πολύ βασικό το να περάσουν από αξιολόγηση τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, αν το σεβόμαστε. Θέλουμε να έχει τμήματα που ανταποκρίνονται στα βασικά κριτήρια της δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος», δήλωσε η κα Κράτσα.

«Πότε την απέδειξαν, όταν δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα;»

Σε απάντησή του ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, υπογραμμίζει ότι «η περιφερειάρχης δήλωσε με έμφαση ότι τα τμήματα αυτά έχουν αποδείξει την ανεπάρκεια τους. Απορία δική μας: τα τμήματα αυτά δεν λειτούργησαν ακόμη, δεν έχουν περάσει ακόμη στο μηχανογραφικό. Για ποια ανεπάρκεια μας ομιλεί η κ. Κρατσα; Αλήθεια, τόση ένδεια επιχειρημάτων έχουν ώστε να χρειάζονται τέτοια χοντροκομμένα ψέματα;».

«Ιδεολογήματα» οι οικονομικές ωφέλειες…

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με όσα είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποσυνδέει πλήρως την ύπαρξη του Ιονίου Πανεπιστημίου με τις ενδεχόμενες ωφέλειες, οικονομικές και άλλες, κάθε περιοχής που φιλοξενεί τμήματά του. Χαρακτηρίζοντας

 

μάλιστα τις πολιτικές αυτές πρακτικές, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως «ιδεολογήματα», υποστήριξε ότι μοναδικό κριτήριο είναι η βιωσιμότητα των τμημάτων ώστε να μπορούν να προσελκύσουν… «καλούς φοιτητές»: «Δεν βρισκόμαστε σε μια κατευθυνόμενη οικονομία και εποχή. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα ιδεολογήματα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των τμημάτων, να έλξει καλούς φοιτητές και ενδιαφέροντες καθηγητές».

Ληξούρι και Λευκάδα δικαιούνται τα τμήματα

Στην παράμετρο αυτή, είχε αναφερθεί στην επερώτησή του ο κ. Γαλιατσάτος, αναφέροντας ότι η δική του περιφερειακή αρχή στήριξε, επικρότησε και διευκόλυνε την διαδικασία μετασχηματισμού του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και επέκτασης του σε όλα τα νησιά, θεωρώντας την ως μια νέα δυναμική παράμετρο συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων: «Στην
κατεύθυνση αυτή χρηματοδότησε σειρά ερευνητικών προτάσεων και εντελώς πρόσφατα τροποποίησε τις διατάξεις του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014/2020 ώστε να χρηματοδοτούνται και οι κτιριακές υποδομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και ήδη το Πανεπιστήμιο κατέθεσε πρόταση για την κτιριακή υποδομή της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Μέσων. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τις πολιτικές πρακτικές της κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης
της ΝΔ που βάλλει ευθέως κατά της δημόσιας Παιδείας και υποβαθμίζει τα νησιά της Περιφέρειας μας. Λευκάδα και Ληξούρι δικαιούνται την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος που έχει καθορισθεί. Η νέα περιφερειακή αρχή της ΠΙΝ, οι δημοτικές αρχές, οι βουλευτές Λευκάδας και Κεφαλονιάς-Ιθάκης, οφείλουν να τοποθετηθούν άμεσα και ξεκάθαρα επί του θέματος που δημιουργήθηκε».

Να δούμε ίσως κάτι άλλο, αν…

Η Ρόδη Κράτσα, δήλωσε την απόλυτη συμφωνία της να περάσουν τα τμήματα αυτά την αξιολόγηση και να λειτουργήσουν μόνο εφ΄ όσον αποδειχθεί η βιωσιμότητά τους. Δήλωσε, δε, ότι ζήτησε επικοινωνία από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να δούν, σε περίπτωση που τα τμήματα αυτά δεν περάσουν την αξιολόγηση, εάν μπορεί να ενισχυθούν για να γίνουν τμήματα που να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους: «Αν τα δύο αυτά τμήματα τα οποία έχουν κτίρια, υποδομές κλπ., δεν περάσουν την αξιολόγηση, πως μπορούν να ενισχυθούν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο – γιατί έχει ευθύνη το Πανεπιστήμιο αν υποστηρίξει την ύπαρξη και τη λειτουργία των δύο αυτών τμημάτων- για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Εάν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν θεωρεί ότι τα δύο αυτά τμήματα έχουν λόγο ύπαρξης γιατί για παράδειγμα τα αντικείμενά τους καλύπτονται από άλλα ιδρύματα ή ειδικότητες, πως μπορεί να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα κατάσταση και οι υποδομές και να δημιουργηθεί ένα τμήμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του».

Πηγή: corfupress.com