Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Το ΔΣ κάθε ΚΤΕΛ έχει την ευχέρεια να αποφασίσει για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων για κοινωνικούς λόγους»

Στην επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ethnos.gr ως προς τη μεταφορά παιδιών έως 6 ετών με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ προχώρησε ουσιαστικά με δήλωσή του ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει πως:

«Η πρακτική να μεταφέρουν οι γονείς τα παιδιά στην αγκαλιά τους στο ίδιο κάθισμα στα υπεραστικά λεωφορεία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια, κυρίως των παιδιών και αντίκειται στους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες μεταφοράς επιβατών.

Η κατάργηση αυτής της πρακτικής ήταν μία επιβεβλημένη απόφαση για λόγους οδικής ασφάλειας. Ουδέποτε, λοιπόν, προβλεπόταν δωρεάν μεταφορά των παιδιών κάτω των 6 ετών στα ΚΤΕΛ, όταν αυτά καταλάμβαναν ξεχωριστή θέση μέσα στο λεωφορείο.

Όσον αφορά στο κόμιστρο, στην ίδια απόφαση προβλέπεται ρητά ότι το ΔΣ κάθε ΚΤΕΛ έχει την ευχέρεια να αποφασίσει για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων για κοινωνικούς λόγους» σημειώνει ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «συνεπώς, η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς παραμένει. Αυτό που αλλάζει είναι ότι τα παιδιά κάτω των έξι ετών θα κάθονται σε χωριστή θέση μέσα στο λεωφορείο και όχι πάνω στα πόδια ενηλίκων».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της δωρεάν μεταφοράς παιδιών έως 6 ετών χωρίς αυτά να καταλαμβάνουν δική τους θέση υπήρχε στην έως τώρα ισχύουσα υπουργική απόφαση για το κόμιστρο των ΚΤΕΛ.

Πλέον η σχετική διάταξη απαλείφθηκε για λόγους οδικής ασφάλειας από τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κεφαλογιάννης και το ζήτημα του καθορισμού κομίστρου επαφίεται στο Δ.Σ. της κάθε επιχείρησης ΚΤΕΛ χωρίς ωστόσο να αντικαθίσταται η συγκεκριμένη διάταξη από κάποια οριζόντια πρόβλεψη για το κόμιστρο στη μεταφορά των παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι παιδιά έως 6 ετών μεταφέρονται δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η μεταφορά παιδιών έως 4 ετών είναι δωρεάν και με τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εφαρμόζει έκπτωση 50% στα μεγαλύτερα παιδιά έως 12 ετών.

Πηγή: ethnos.gr