Κτηματολόγιο: οδηγίες για τις 400.000 ενστάσεις ιδιωτών στους δασικούς χάρτες

 «Το Κτηματολόγιο εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών» δηλώνει ο πρόεδρος  του Κτηματολογίου, σε συνέχεια της εγκυκλίου, που εξέδωσε ο φορέας με αναλυτικές οδηγίες για τις περιπτώσεις  που δασικές εκτάσεις αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές και δεν θα προβάλει δικαίωμα κυριότητας το δημόσιο και επομένως μπορούν να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις των ιδιωτών, που φτάνουν πλέον τις 400.000.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες  εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στους Δασικούς Χάρτες και αναγκάζονται να υποβάλλουν ενστάσεις για την αναγνώριση των εκτάσεων τους ως ιδιωτικών έναντι των διεκδικήσεων του Δημοσίου. Στο μεταξύ ενώ προχωρά η κτηματογράφηση, ο ρυθμός εξέτασης των αντιρρήσεων «τρέχει» με χαμηλότερες ταχύτητες από της υποβολής των ενστάσεων. Το  αποτέλεσμα είναι σωρευμένος μεγάλος όγκος παλαιών και νέων ενστάσεων και να προκαλούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων και αξεπέραστα προβλήματα στις μεταβιβάσεις και αξιοποίηση ιδιωτικών περιουσίων.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες 

-«Ακόμη και σήμερα, είναι «μπλεγμένο» τι θεωρείται ιδιωτικό δάσος ή δασική έκταση και τι ανήκει στο Δημόσιο, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων και των αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων κατά των δασικών χαρτών και εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα» δηλώνει η τοπογράφος- πολεοδόμος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, που με την αρθογραφία της έφερε στο φως το επίσημο έγγραφο της Ελληνικό Κτηματολόγιο προς τους αναδόχους μελετητές του κτηματολογίου για τις  περιπτώσεις δασικών εκτάσεων, που αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές.

«Το γεγονός ότι ένα γεωτεμάχιο θεωρείται ή χαρακτηρίζεται σήμερα από το Δημόσιο ως δασική έκταση, δεν συνεπάγεται αυτόματα πως ανήκει και στο Δημόσιο, αλλά εξετάζεται κατά περίπτωση, ποια ήταν η κατάστασή του, κατά το χρόνο που περιήλθε στο Δημόσιο. Για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξετάσουν τα αποτελέσματα της ανάρτησης, να τσεκάρουν αν υπάρχουν λάθη ή διεκδικείται η έκταση, το ακίνητο ή τμήμα αυτού από το Δημόσιο ως δασική έκταση και να κάνουν εμπρόθεσμα δήλωση», εξηγεί η Γραμματή Μπακλατσή.

Τι λέει ο πρόεδρος του Κτηματολόγιου

«Το Κτηματολόγιο εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Οι νέες οδηγίες που εφαρμόζουμε ενισχύουν αυτή την κατεύθυνση, επιβάλλοντας σαφείς διαδικασίες για την υποβολή δηλώσεων και την προστασία των δασικών εκτάσεων» τόνισε ο Στέλιος Σακαρέτσιος πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο,  με δήλωση του στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνοντας παράλληλα ότι:

-«Προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι δασικοί χάρτες και οι δηλώσεις δικαιωμάτων θα συμβάλλουν σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Με τις νέες αυτές διαδικασίες, εργαζόμαστε προς ένα πιο αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα που θα προστατεύει τα δικαιώματα του Δημοσίου και των πολιτών στο Κτηματολόγιο».

Κτηματολόγιο: τρία σημεία ιδιαίτερης προσοχής για τους ιδιοκτήτες

Αναφορικά με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο φορέας του Κτηματολογίου, αναφέροντας σε ποιες περιπτώσεις δασικές εκτάσεις αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές και δεν θα προβάλει δικαίωμα κυριότητας το δημόσιο, από την Ελληνικό Κτηματολόγιο επισημαίνονται ιδιαίτερα τρία σημεία ως ιδιαίτερης προσοχής, τα οποία έχουν ως εξής:

Α) Ο δασικός χάρτης  από τη κύρωσή του καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική και δικαστική αρχή για όλα τα τμήματα, που αποτυπώνονται σε αυτόν με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση.

Β) Στο δασικό χάρτη όμως περιλαμβάνονται και δασικές εκτάσεις για τις οποίες δεν προβάλλονται δικαιώματα κυριότητας από τις Διευθύνσεις Δασών. Επομένως, οι διεκδικούμενες εκτάσεις δυνάμει του τεκμηρίου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου λόγω δασικού χαρακτήρα, προσδιορίζονται στις δηλώσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) και στις αιτήσεις διόρθωσης/ ενστάσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών, μετά την αφαίρεση των εκτάσεων που φέρουν χαρακτηρισμό ΑΔ Δασωμένοι Αγροί (ΑΔ)

Γ) Το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει και δεν διεκδικεί δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις, που, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη, διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και αφορούν σε πολύγωνα ή λωρίδες, που δημιουργούνται από την εφαρμογή των Κτηματολογικών διαγραμμάτων επί των δασικών χαρτών, των οποίων αντιστοίχως το εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Τρείς βασικές περιπτώσεις, κατά την κτηματογράφηση, που προκρίνεται το δικαίωμα του πολίτη

Σημειώνεται παράλληλα ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Κτηματολογίου, οι τρείς βασικές περιπτώσεις, κατά την κτηματογράφηση, που προκρίνεται το δικαίωμα του πολίτη είναι: 

1ον) Προκρίνεται το δικαίωμα του πολίτη στις περιπτώσεις που ενώ τα γεωτεμάχια δηλώθηκαν αρχικά από τη Διεύθυνση Δασών, στη συνέχεια άλλαξαν μορφή σε μη δασική, όπως προκύπτει από τον αναρτημένο δασικό χάρτη.

2ον) Σε περίπτωση πράξης χαρακτηρισμού, προκρίνεται το δικαίωμα του πολίτη εφόσον προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη τελεσιδικία  της πράξης, η οποία συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα που ταυτοποιεί το ακίνητο.

3ον) Στις περιπτώσεις των αναδασωτέων εκτάσεων, απορρίπτεται η διεκδίκηση της διεύθυνσης δασών, όπου οι εκτάσεις αυτές στους δασικούς χάρτες εμφανίζονται να μην αποτελούν κατά  χαρακτήρα και μορφή δάση ή δασικές εκτάσεις.

Δείτε παρουσίαση ολόκληρης της εγκυκλίου του Κτηματολογίου για τις περιπτώσεις που αναγνωρίζονται ιδιωτικά δικαιώματα στους δασικούς χάρτες:

https://ecopress.gr/ktimatologio-se-poies-periptoseis-da/

πηγή: ecopress.gr