Κυριάκος Ευαγγελάτος: Στη Βουλή φέρνει ο Τσίπρας την διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο του Κεφαλονίτη στρατιώτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: “Διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο 23 χρόνο στρατιώτη”

Στις 20 Φεβρουαρίου στην Κεφαλονιά συνέβη τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, ο Κ. Ε, που υπηρετούσε τη θητεία του και βρισκόταν σε ολιγοήμερη άδεια στον τόπο καταγωγής του. Συγκεκριμένα το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε στην επαρχιακή οδό Αργοστολίου – Ληξουρίου βγήκε από την πορεία του και κατέληξε στη θάλασσα από μεγάλο ύψος.

Ο πατέρας του νεκρού στρατιώτη ο οποίος υπηρετούσε στο ΚΕΤΧ της Πάτρας με μια σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων σε τοπικά αλλά και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, δήλωσε ότι ο εκλιπών  έβαλε τέλος στη ζωή του εξαιτίας της ψυχολογικής βίας την οποία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη μονάδα υπηρετούσε. Σύμφωνα με τον πατέρα του και στενά συγγενικά του πρόσωπα , ο γιος δεν επιτρεπόταν να κάνει υπηρεσίες με ιατρική γνωμάτευση αλλά, παρόλα αυτά, υποχρεώθηκε να φέρει όπλο. Επιπλέον, όπως καταθέτει δημοσίως ο πατέρας του, είχε αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα με βάση την οποία τιμωρήθηκε με αυστηρότητα και απειλήθηκε με ακόμα σοβαρότερες κυρώσεις, όπως το Στρατοδικείο ή με έρευνες της Στρατονομίας. Μόλις την τελευταία εβδομάδα,  φωτίστηκε από πανελλαδικά ΜΜΕ το περιεχόμενο 66 σελίδες  έκθεσης δικαστικού πραγματογνώμονα και τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, η οποία καταλήγει σε συμπεράσματα που ενισχύουν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Από την ημέρα του τραγικού συμβάντος η οικογένεια του νεκρού στρατιώτη Κ. Ε , η τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς και οι τοπικές αρχές του τόπου της καταγωγής του εκλιπόντος, ζητούν   από  την  επίσημη πολιτεία,  να  πράξει τα δέοντα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου (1/3/21) με το οποίο Ομόφωνα ψηφίστηκε η έκκληση να διερευνηθεί η υπόθεση του θανάτου του άτυχου νέου και να αποδοθούν ευθύνες. Επίσης, στις 4/3/21 επερωτήθηκε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, υπήρξε ένα κύμα συμπαράστασης στην οικογένεια του εκλιπόντος από συλλογικότητες και φορείς μέσω των οποίων, όπως και των συγγενών, εγέρθηκαν συγκεκριμένες αιτιάσεις κατά προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και σε ο, τι αφορά το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Αν έχει διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις για την καταγγελλόμενη ψυχολογική βία η οποία του ασκήθηκε από συναδέλφους και ανωτέρους του στην μονάδα (ΚΕΤΧ) την οποία υπηρετούσε ο εκλιπών ή στην προηγούμενη μετάθεση του σε μονάδα του Έβρου.
  2. Αν έχει προκύψει πόρισμα από την παραπάνω ή οποιαδήποτε άλλη προανακριτική διαδικασία η οποία διεξήχθη εντός του Στρατού Ξηράς
  3. Αν διεξάγεται ΕΔΕ από αξιωματικούς της συγκεκριμένης μονάδας ή από αξιωματικούς άλλων μονάδων.
  4. Στο πλαίσιο των παραπάνω διοικητικών εργασιών, έχουν ερευνηθεί καταγγελίες για το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Τσίπρας

Διαβάστε επίσηςΚεφαλονιά: Μπράβο στον κύριο Σωκράτη από τα Φραγκάτα! 90 χρονών και ανέβηκε στην ταράτσα του για να κυματίσει την γαλανόλευκη!

Διαβάστε επίσηςΔήμος Ληξουρίου: Ορθή επανάληψη απόφασης για τα “600άρια” του ΙΑΝΟΥ-Δείτε τη νέα απόφαση (έγγραφο)

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά: Το καταπληκτικό εργο, τα μονοπάτια της Ερυσσου (εικόνες)

Διαβάστε επίσηςΟ κορωνοϊός επέστρεψε στην Κεφαλονιά -Που εντοπίζονται τα 10 κρούσματα των τελευταίων ημερών

Διαβάστε επίσης: Περιφέρεια: Προχωράει το έργο της αποκατάστασης της γέφυρας της Αγίας Βαρβάρας-Υπάρχει ανάδοχος (απόφαση)

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά: Μπράβο στους φίλους μας τους Σέρβους! Τίμησαν με την γαλανόλευκη την Εθνική Επέτειο-Πως ανταπέδωσαν οι ντόπιοι (εικόνες+βίντεο)

Διαβάστε επίσης: Φισκάρδο: Τίμησαν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (εικόνες)