Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα πραγματοποιήθηκε εκτάκτως.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας  Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο  ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας  Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δεν έχει τελειώσει ο κίνδυνος…

Μετά τα 97 νέα κρούσματα σε τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων 30 «εισαγόμενα», καθώς και μετά τις εικόνες συνωστισμού του τριημέρου, η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη σύσκεψη θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε διεθνές. «Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή, εφόσον αυτό χρειαστεί» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή κυβερνητικών παραγόντων.

Τα δεκάδες νέα θετικά κρούσματα οδήγησαν σε αλλαγή του τρόπου ενημέρωσης, όπως αυτή είχε υιοθετηθεί με τη λήξη των καθημερινών… ραντεβού στους τηλεοπτικούς δέκτες με τους κυρίους Χαρδαλιά και Τσιόδρα. Πλέον, θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον ΕΟΔΥ. Πάντως κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση να επανέλθει το καθημερινό μπριφινγκ από Τσιόδρα – Χαρδαλιά αυτή τη στιγμή.

Τοπικά  lock down

Επί του παρόντος η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο τοπικών lock down. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες ή αεροδρόμια. «Όπως  κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε δώδεκα κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, εάν δούμε κάπου ένα πρόβλημα. Είτε το τοπικό επίπεδο αφορά μια γειτονιά, είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, ή οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά ακόμη μία γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα Νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί. Πρέπει να το προφυλάξουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στο ΣΚΑΙ.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα δειγματοληπτικά τεστ στις πτήσεις από εξωτερικό, καθώς και για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά.

Πάντως ενδεχόμενο νέου ολικού lock down δεν συζητείται, λόγω των συνεπειών που αυτό θα είχε στην οικονομία και διότι στο κυβερνητικό επιτελείο νιώθουν ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και υπό παρακολούθηση, που επιτρέπει τη διαχείριση με τοπικής εμβέλειας μέτρα.

Φαίνεται άλλωστε πως βασική αγωνία της κυβέρνησης είναι ο Ιούνιος να κυλήσει χωρίς έξαρση της πανδημίας και να καταστεί σαφές, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και το εξωτερικό, ότι το σταδιακό άνοιγμα δε συνεπάγεται πλήρη χαλάρωση και ότι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά. Και αυτό προκειμένου τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, να «ρεφάρει» ο τουρισμός.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα ανοίγει ξανά τις πύλες της στον κόσμο, σε ένα καλοκαίρι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει, με κάθε λεπτομέρεια, την εκκίνηση της σεζόν, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πραγματοποιεί το Σάββατο επίσκεψη στη Σαντορίνη, προκειμένου να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: 54 παραβάσεις το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Επόμενο άρθροΖέτα Δούκα: Συγκέντρωσε όλες τις πόλεις με συνωστισμό το τριήμερο και ενημέρωσε το Νίκο Χαρδαλιά! Φωτογραφίες