Στους εμβολιασμούς «ποντάρει» η κυβέρνηση για να αρθεί πλήρως το lockdown και να υπάρξει η επιστροφή στην «κανονικότητα», παρόλα αυτά η προσέλευση των πολιτών είναι χαμηλή. 

Παρά τις θριαμβολογίες τα ποσοστά των εμβολιασμένων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά, καθώς σε καμία ηλικιακή ομάδα η προσέλευση δεν ξεπέρασε το 65%, κάτι που κάνει δύσκολα τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία θέλει να εμβολιάσει πάνω από το 70% του πληθυσμού (έχουν αναφερθεί ακόμα και στο 90%).

Μέχρι σήμερα έχουν 986.552 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή ούτε το 10% του πληθυσμού, ενώ 2.214.660 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με έστω μία δόση.

Από πλευρά της η κυβέρνηση υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες πως «θα κάνουμε ένα ασφαλές Πάσχα για να κάνουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι», παρόλα αυτά λίγες ώρες μετά την Ανάσταση ο Νίκος Σύψας αποκάλυψε πως το καλοκαίρι… θα είναι «κάπως», αφού θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, ενώ υποστήριξε πως θα χρειαστεί μάλλον και τρίτη δόση τον Δεκέμβριο. 

Το σχέδιο για την άρση του lockdown

Τους… τουρίστες περιμένει η κυβέρνηση για να ανοίξει πλήρως τη χώρα. Μπορεί να άνοιξε τη Δευτέρα η εστίαση, όμως η άρση του lockdown ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Μάη, όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Εκτός από το άνοιγμα της εστίασης πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 23:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο σειρά τώρα παίρνουν τα σχολεία. 

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα ανοίξουν οι πόρτες για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, πέραν των λυκείων, τα οποία λειτουργούν ήδη διά ζώσης. Η επιστροφή στις τάξεις θα συνοδευτεί και σε αυτή την περίπτωση, από την υποχρεωτική διενέργεια self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η ημερομηνία – ορόσημο είναι η 15η Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός. Η προσέλευση των επισκεπτών στη χώρα μας θα γίνεται με αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού 72 ωρών.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, όπως έχει προαναγγελθεί, τότε αναμένεται να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Σε ό,τι αφορά τα SMS μετακίνησης στο 13033, μέχρι την 15η Μαΐου, θα συνεχίσουν να «συντροφεύουν» την κυκλοφορία των πολιτών. Από τα μέσα του μήνα, οπότε και τα βασικά βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχουν ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να αποχαιρετήσουμε και τα SMS, καθώς τότε αναμένεται και η κατάργησή τους.

Πηγή: pronews.gr