Λαική Συσπείρωση: Εισήγηση για την πυροπροστασία

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για  την πυροπροστασία

H Γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες, στην πυρασφάλεια και δασοπροστασία, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό,  αφού υπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής είναι φανερό ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι καταστροφικές επιπτώσεις που αφήνουν πίσω τους ούτε τυχαίες είναι, ούτε αναπόφευκτες. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας από όλες τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. Την ίδια ώρα π.χ. που Ε.Ε. και κυβερνήσεις στηρίζουν μέσω της πράσινης ανάπτυξης τους επιχειρηματικούς ομίλους χρηματοδοτώντας τους με πακτωλό χρημάτων, αντίθετα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα κονδύλια που διατίθενται από κεντρικούς πόρους για την δασοπροστασία είναι ελάχιστα και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες.

Και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες, αντί να ενισχύσει χρηματοδοτικά με μόνιμο προσωπικό, μέσα και οργάνωση το Πυροσβεστικό Σώμα, την Δασική υπηρεσία, τις περιφέρειες και τους δήμους για την αντιπυρική προστασία και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με ευθύνη του κράτους, κινείται στην ίδια  κατεύθυνση. Ιδιωτικοποιεί την πυρασφάλεια και την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, όλο και μειώνει τις πιστώσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα, όλο και αυξάνει τις  δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων,  (από τα 17.000.000 ευρώ για το 2019, εκτοξεύτηκαν οι πιστώσεις κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021), δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την παλαιότητα του στόλου των οχημάτων (πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%), μεταφέρει αρμοδιότητες πρόληψης και πυροπροστασίας σε δήμους και Περιφέρειες, σε εθελοντές και ΜΚΟ, με σταδιακή αντικατάσταση επιχειρησιακών δομών του κεντρικού κράτους, δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος κ.α. Οι ελλείψεις επίσης σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς μεγαλώνουν, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων και λόγω της μετακίνησης πολλών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται η ΦΡΑΠΟΡΤ όπως αυτό στην Κεφαλονιά. Επίσης και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, στο λαό και σε όποια υπηρεσία τους βολεύει.

Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η ανεπαρκής προετοιμασία από πλευράς τοπικής διοίκησης για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων που αφορά ενδεικτικά:

  • Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων (π.χ. αντιπυρικός σχεδιασμός για τις περιπτώσεις πολλών ταυτόχρονα δασικών πυρκαγιών σε περιοχές όπως και ο Δήμος Αργοστολίου).
  • Την ανεπάρκεια υποδομών αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση μιας καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού μιας συγκεκριμένης ή και μιας ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται πολλά ερωτήματα μπροστά στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο αν η ΠΙΝ και ο Δήμος Αργοστολίου έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του Αργοστολίου.

  • Έχουν σε ετοιμότητα τις απαραίτητες και αναγκαίες αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές και κρουνούς υδροληψίας;
  • Έχουν προβεί σε αποψιλώσεις, διάνοιξη δασικών και αγροτικών δρόμων;
  • Έχουν εκπονηθεί σχέδια έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Έχουν επικαιροποιηθεί όσα υπήρχαν, αν υπήρχαν;
  • Έχουν γίνει ασκήσεις στην πράξη, με την παρουσία και γνώση των κατοίκων για τον τόπο συγκέντρωσής τους, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και την πορεία διαφυγής τους;
  • Εξασφαλίστηκε η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του εθνικού συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων ατυχημάτων και καταστροφών ( πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.α) ;

Στις αδήριτες ανάγκες που εκφράζουν τα παραπάνω ερωτήματα, από την πλευρά της η κυβέρνηση απάντησε με τον Νόμο 4662/2020  που  προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.

Από την δική του πλευρά ο Δήμος Αργοστολίου, διαχειρίζεται και την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο με όρους πλήρους αποδοχής τετελεσμένων όσον αφορά την ανάληψη του κόστους της πυροπροστασίας και χωρίς κανένα αντιπυρικό σχεδιασμό που να αφορά κυρίως την πρόληψη και δευτερευόντως την καταστολή.

Η μη διεκδίκηση κρατικών κονδυλίων για την πυροπροστασία σε συνδυασμό με την αδιαμαρτύρητη  αποδοχή των ψίχουλων της κυβερνητικής υποχρηματοδότησης, αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κυβέρνηση – ΠΙΝ και Δ.Αρχή αφήνουν εκτεθειμένους το λαό και τους εργαζόμενους σε μεγάλους κινδύνους. Απώτερος σκοπός τους να μπουν οι απαραίτητες «πλάτες» για να πιαστούν οι στόχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι για χρηματοδοτηθεί απλόχερα, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικό όλων των παραπάνω είναι η αδιαμαρτύρητη αποδοχή της υποτυπώδους κρατικής υποχρηματοδότησης που δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες του Δήμου Αργοστολίου, (η επιχορήγηση του Δήμου από το ΥΠΕΣ για πυροπροστασία μόλις ακουμπά τις 86 χιλ ευρώ !!!). Με αυτό το «ιλιγγιώδες»  ποσό, Κυβέρνηση, ΠΙΝ και Δήμος Αργοστολίου, φιλοδοξούν να καλυφθεί η φετινή αντιπυρική Περίοδος. Είναι χαρακτηριστική επίσης και η «ενίσχυση» των εθελοντικών ομάδων Αργοστολίου με ποσό που δεν καλύπτει ούτε το κόστος των καυσίμων τους, καθώς και η εφαρμογή των εγκυκλίων που αφορούν σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού ελάχιστων τετραμηνιτών  συμβασιούχων.

Προφανώς η προαναφερόμενη υποχρηματοδότηση συμπαρασύρει αρνητικά και τον αντιπυρικό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο ούτε καν για τις πιο ευάλωτες περιοχές, (περιοχές με περιαστικό πράσινο όπως η περιοχή του «Άη Θανάση» στο Αργοστόλι) που  μπορεί να συμπεριφερθούν όπως το «Μάτι» στην Αττική.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί τα ξερά δένδρα και κλαδιά που έπεσαν από τον μεσογειακό κυκλώνα « ΙΑΝΟ» στην ευρύτερη περιοχή του Αργοστολίου στα χωριά και σε άλλες περιοχές,  αποτελώντας ουσιαστικά μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και απειλώντας ακόμη και την πόλη του Αργοστολίου.  Η υπάρχουσα αγροτική οδοποιία είναι εγκαταλειμμένη ή ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η κατάλληλη πρόσβαση στα  πυροσβεστικά οχήματα για να προστατευτούν ζωές και περιουσίες.

Είναι σημαντικό επίσης τουλάχιστον για όλο το νομό Κεφαλονιάς να υπάρχει και Λιμενικός Πυροσβεστικός Σταθμός που μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί.

Η παραπάνω κατάσταση  μοιάζει με  βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο  απαιτεί: 

-Ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία με Π.Υ, Δασική Υπηρεσία και Δήμο Αργοστολίου, ετοιμότητα δυνάμεών και ειδικά μέτρα σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.

-Πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στον δρυμό του ΑΙΝΟΥ,  και σε άλλους ορεινούς όγκους στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών. Να απομακρυνθούν όλα τα ξερά δένδρα, χόρτα και κλαδιά που έπεσαν από τον « Ιανό» όπως στις περιοχές του « Άη Θανάση», « Μύλο του Πετρία» στην Δ.Ε. Αργοστολίου αλλά και στις άλλες Δ.Ε. και τα χωριά. Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, με το κατάλληλο δίκτυο νερού (κρουνοί-δεξαμενές).

– Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών και των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα σε σύγχρονα πλωτά μέσα με σύγχρονο εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης και διάσωσης με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Ενίσχυση οικονομική και των εθελοντικών ομάδων.

– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών –αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων,

– Να σταθμεύουν  μόνιμα στο νομό μας και χωρίς κανένα εμπόδιο από την «Fraport» όλων των ειδών τα πτητικά μέσα (PZL, Canadair , ελικόπτερα κ.α.) και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις μόνιμες και καθημερινές περιπολίες τους.

– Να ανοίξει άμεσα ο δρόμος προς την παραλία « Κορώνι» που έχει κλεισθεί από ιδιώτη και είναι σημαντικός για την πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων.

– Να στεγαστεί και να προστατευτεί ο στόλος των οχημάτων στο κλιμάκιο Αργοστολίου σε κατάλληλη κτηριακή υποδομή και να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης του προσωπικού, με ανάληψη του κόστους από το κράτος.

– Να παρθούν μέτρα για το Π.Σ. επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλείψεων σε μέσα και σύγχρονο εξοπλισμό του προσωπικού, σε αναλώσιμα, εκπαίδευση, μέσα προστασίας. Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής για το προσωπικό της Π.Υ., εφαρμογή πενθήμερης βδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων κ.α.

– Να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας. Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των διετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών και να αρθούν οι αποσπάσεις-μετακινήσεις πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως στο αεροδρόμιο της «Fraport».

– Την επίλυση του προβλήματος διαμονής των εποχιακών πυροσβεστών που θα προσληφθούν και δεν κατάγονται από την Κεφαλονιά, με παρέμβαση του δήμου Αργοστολίου στην ΠΙΝ για επισκευή της εστίας στην Λάσση και παραχώρηση των κατάλληλων χώρων για δωρεάν παραμονή των εποχιακά απασχολούμενων πυροσβεστών στον παραπάνω χώρο.

– Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης, με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού. Ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα, με ευθύνη του κράτους.

-Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές, μεταφέρουν ευθύνες πυροπροστασίας-δασοπροστασίας σε ιδιώτες, περιφέρειες, δήμους και εθελοντές, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στο κράτος. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% από προηγούμενες πυρκαγιές

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών εκτάσεων και των δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών και η αποτελεσματική θωράκιση της πυρασφάλειας και της γενικότερης προστασίας, προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης και παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Ωστόσο σήμερα,  διεκδικούμε όλα τα παραπάνω προκειμένου στις σημερινές συνθήκες να υπάρξει ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των εργαζομένων στο Δήμο μας και στην χώρα συνολικά.

 

                                        Αργοστόλι 14/6/2021                          Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου