«Πρωταγωνιστικό ρόλο για την Αυτοδιοίκηση» υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στην Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. «Οραματιζόμαστε μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση, ικανή να είναι δίπλα στο δημότη, έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Μια αυτοδιοίκηση με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και στη Ευρώπη. Με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας στους δημότες και βεβαίως με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

Περιέγραψε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, «το οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και λόγω της κρίσης. Η Κυβέρνηση θα κινηθεί σε 3 άξονες με σαφή και ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα:

Πρώτος άξονας: Ριζικός ανασχεδιασμός των διαδικασιών. Γνωρίζω ότι πολλοί το έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν. Κάποιοι έκαναν ένα βήμα παραπάνω, κάποιοι άλλοι απογοητεύτηκαν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Η κεντρική μας φιλοσοφία είναι να δούμε κάθε μία διαδικασία ξεχωριστά. Είτε αφορά την εσωτερική λειτουργία ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας, είτε αφορά την επαφή με τον πολίτη και την επιχείρηση.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Σύμμαχός μας είναι το Μητρώο των Πολιτών, το οποίο περιέχει πλήρη δημοτολογικά και ληξιαρχικά στοιχεία. Θεωρώ αδιανόητο να απαιτούμε από τον πολίτη ένα πιστοποιητικό, όταν μπορεί το ίδιο το κράτος να το αντλήσει σε ηλεκτρονική μορφή. Όσον αφορά τουλάχιστον τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πολίτης πρέπει να πάψει να είναι ο κλητήρας του κράτους. Οφείλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη, την καθημερινότητα ευκολότερη. Αυτός είναι ο οδηγός μας και με αυτό ως κοινό παρανομαστή θα κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα.  Θεωρώ επίσης, εξίσου αδιανόητο για παράδειγμα να χρειάζονται δεκάδες υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων, αιρετών και κρατικών λειτουργών, για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού. Είναι άλλωστε κοινή παραδοχή ότι η διαφθορά κρύβεται στη γραφειοκρατία. Δε γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Τέλος, προχωράμε άμεσα στη δημιουργία κεντρικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, όπου ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει το όποιο πρόβλημα, βλάβη ή δυσλειτουργία έχει εντοπίσει και στη συνέχεια να γίνεται η δρομολόγησή του στην αρμόδια υπηρεσία, παρακολουθώντας την εξέλιξή του. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τις εφαρμογές που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η σημαντική διαφορά είναι ότι ο πολίτης για πρώτη φορά μπορεί να αναφέρει πρόβλημα ή ζήτημα σε ένα κεντρικό σημείο, δίχως να χρειάζεται να γνωρίζει ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας.

Δεύτερος Άξονας: Ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κυβέρνησης, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφερειών και Δήμων με βάση την αρχή της εγγύτητας προς τον πολίτη. Και για να είμαστε ξεκάθαροι, με μετακίνηση των αντίστοιχων πόρων, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε τι οφείλει να κάνει το κράτος, τι πρέπει να κάνουν οι περιφέρειες και τι οι δήμοι.  Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία για να αξιολογήσουμε τί πραγματικά δούλεψε και τί όχι. Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι συνεχής διαδικασία η οποία σχεδιάζεται, υλοποιείται, αξιολογείται και διορθώνεται.

Η θεσμική αυτή μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση των ευθυνών αλλά ταυτόχρονα και στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης με τελικό στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση. Ενισχύεται η δυνατότητα δημιουργίας κάθετων και οριζόντιων δομών συνεργασίας. Κάθετες δομές οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις συμπράξεις διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης αλλά και οριζόντιες οι οποίες δημιουργούν ισχυρές διαδημοτικές ή διαπεριφερειακές συνεργασίες. Με άξονες την ενίσχυση της αποδοτικότητας, την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ενίσχυση της διαφάνειας και εν τέλει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όλους.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τα εμπόδια που υπάρχουν τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθούν ή να αγνοηθούν. Η έλλειψη σωστού σχεδιασμού μπορεί να μην οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει και οφείλει η Δημόσια Διοίκηση να προσαρμόζεται συνεχώς.

Και φυσικά τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αποδοχή όλων των θεσμικών συνομιλητών και ασφαλώς της ίδιας της κοινωνίας. Από τον κάθε ένα και κάθε μια δημόσιο λειτουργό, έως τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Και ασφαλώς από την κοινωνία, από τους πολίτες.

Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Να προχωρήσουμε σε μια συνολική, ολιστική μεταρρύθμιση σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και ιδίως ευρωπαϊκούς πόρους για να την στηρίξουμε. Αυτό θα κάνουμε, αυτός είναι ο στόχος μας και ελπίζουμε να σας έχουμε αρωγούς σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Τρίτος Άξονας: Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση αποκτούν ένα ξεκάθαρο, στέρεο νομοθετικό πλαίσιο. Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε στη σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Έχουμε αυτή τη στιγμή το εξής παράδοξο: Να ισχύουν κατά τμήματα ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων του 2006, ο Καλλικράτης του 2010 και ο Κλεισθένης του 2018. Οι τροποποιήσεις που έχουν συντελεστεί είναι εκατοντάδες, δυσχεραίνοντας το έργο όλων μας».

Αναδημοσιευση από www.aftodioikisi.gr