Δημοτική παράταξη ‘ΛΗΞΟΥΡΙ- ΠΑΛΙΚΗ- ΔΡΑΣΗ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ’
Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ληξουρίου
Θέμα: ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Όπως γνωρίζετε οι σεισμοί του 2014 προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις υποδομές της περιοχής μας, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η καταστροφή των εργατικών κατοικιών. Γνωρίζετε επίσης ότι είχε ψηφιστεί νόμος βάσει του οποίου το κράτος θα αναλάμβανε την ανακατασκευή τους.
Σύμφωνα με δήλωση του τότε Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη κατά την εδώ επίσκεψή του τον Μάρτη του 2015 απαιτείτο πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς επίσης αλλαγή του συντελεστή δόμησης προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των μελετών για νέες εργατικές κατοικίες.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, 6 χρόνια μετά από τον σεισμό του 2014, οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν άστεγοι, διαμένοντες, ως περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, είτε σε ενοικιαζόμενα οικήματα είτε φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το καταβαλλόμενο από το ΥΠΟΜΕΔΙ στους ιδιοκτήτες ενοίκιο, από τον Απρίλη του -19 και μετά, δεν έχει ακόμα καταβληθεί.
Συνολικά 38 από τις 54 εργατικές κατοικίες βρίσκονται υπό κατεδάφιση, χωρίς ακόμα να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια προς σ αυτή την κατεύθυνση.
Γνωρίζετε ότι υπεύθυνος για την δημοπράτηση των κατεδαφίσεων των σεισμοπλήκτων κτηρίων είναι ο Δήμος.
Τον Μαϊο του 2018 ο Δήμος προέβη στην δημοπράτηση του έργου με τίτλο ‘ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ, ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ,ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ της 20.1.2014 ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ’ με προϋπολογισμό 1. 272 000 ευρώ. Ορίστηκε ανάδοχος του έργου που στη συνέχεια ακυρώθηκε, για να αναλάβει ο επόμενος μειοδότης ως ανάδοχος το έργο της κατεδάφισης.
Μέχρι σήμερα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την όλη διαδικασία, χωρίς κανένας από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν τους έχει ενημερώσει για τις όποιες εξελίξεις. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα στης 13.9.2019 οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες ενοχοποιούμενοι για την μην κατεδάφιση των κατοικιών τους, αφού σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τις κατεδαφίσεις και όχι ο δήμος.
Ερωτάμε:
• Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η πρόκειται να προβεί ο Δήμος για την επίλυση του ζητήματος;
• Ποια είναι η θέση Βουλευτή και Περιφερειάρχη στο προκείμενο θέμα;
• Σε ποιο χρονικό ορίζοντα προβλέπεται η ανέγερση των νέων εργατικών κατοικιών;
Η υπομονή των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών έχει εξαντληθεί. Η απαξίωση τους από πλευράς Δήμου και Πολιτείας πρέπει να πάρει τέλος.
Παρακαλούμε για την συζήτηση του θέματος σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ληξούρι, 30.9.2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης,
Αραβαντινός Διονύσης
Μοσχόπουλος Ανδρέας
Γαλάτης Αγγελος
Μαρούλης Διονύσης
Πρεντάνος Διονύσης