330 είναι τα καθίσματα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ληξουρίου. Τα 300+ ήταν γεμάτα απόψε σητν κεντρική προεκλογική ομιλία του Γιώργου Κατσιβέλη, υποψηφίου Δημάρχου Ληξουρίου.
Η βραδιά ξεκίνησε με ένα μικρό καλοσώρισμα από την υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο κα Αγγελική Κοντογιαννάτου. Τον λόγο πήραν ο Γ.Κατσιβέλης, ο Δημήτρης Μεσσάρης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ο οποίος παρουσίασε διαφάνειες μελετών που αφορούν όλη την Δυτική χερσόνησο της Παλλικής. Μελέτες. Διαφάνειες. Όχι αερολογίες. Κλείνοντας τον λόγο πήραν οι, επίσης υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γαλεμπ Ντιουάνι και Γερασιμος Γαλανός.
Οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν ζωντανά στην σελίδα https://www.facebook.com/dinamiaxiopistiaskaiproodouLixouri

Δημοσιεύτηκε από Δύναμη αξιοπιστίας και προόδου στις Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Κατσιβέλη

Αγαπητοί συμπολίτες φίλες και φίλοι
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την παρουσία σας εδώ απόψε , μια παρουσία που στέλνει μήνυμα νίκης , μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο της πόλης μας…ένα αύριο που θα χτίσουμε μαζί γιατί είμαστε ένα κομμάτι δικό σας , γιατί έχουμε τις ίδιες αγωνίες , τα ίδια οράματα , την ίδια αγάπη για τον τόπο που επιλέξαμε να ζήσουμε και να εργαστούμε.

Με ξέρετε καλά όλοι , από το 2011 που ασχολούμαι με τα κοινά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή και ούτε μια μέρα δεν εγκατέλειψα τη θέση μου είτε σαν απλός πολίτης , είτε ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος και τα τελευταία 2 χρόνια από τη θέση του Αντιδημάρχου.

Μέσα σε ένα τοπίο αβεβαιώτητας και οικονομικής δυσχέριας , σε μια πόλη με υποδομές διαλυμένες από το σεισμό , με ένα κρατικό μηχανισμό δυσκίνητο και μια γραφειοκρατία τερατώδη καταφέραμε όχι μόνο διαχειριστούμε την καθημερινότητα αλλά να βάλουμε ισχυρές βάσεις για το μέλλον…και στην συνέχεια θα το αναλύσουμε και θα σας το παρουσιάσουμε…

Η διαδρομή μας αυτή στο Δήμο Κεφαλονιάς φτάνει στο τέλος και μια νέα προοπτική γεννάται με την δημιουργία του Δήμου Ληξουρίου.

Μια ομάδα ανθρώπων νέων στο χώρο της πολιτικής αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα ικανή να διαχειριστεί τις τύχες του νεοσύστατου Δήμου Ληξουρίου και να ζητήσουμε την ψήφο σας αλλά κυρίως την συμπαράστασή σας στο δύσκολο νέο στοίχημα που βάζουμε ως πόλη.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά , πρώτη προτεραιότητα μας είναι ο Οδικός χάρτης των υπηρεσιών του νέου Δήμου και γι’ αυτό ήδη εργαζόμαστε.
Δεν είναι πρωτόγνωρο για εμάς διότι το αντιμετωπίσαμε πριν 8 χρόνια με τη διαφορά ότι τώρα έχουμε την τεχνογνωσία και ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ.

Καταρχάς στόχος βασικός είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργεί η καθημερινότητα και παράλληλα να στήνουμε το Νοικοκυριό μας σε συνεργασία με τους υπαλλήλους…θα χρειαστούν αποφάσεις συμβουλίων , ορισμοί επιτροπών , εγκρίσεις από Αποκεντρωμένη…μ’ άλλα λόγια πολλή και συντονισμένη δουλειά.

Από την πρώτη μέρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσει σωστά κυρίως η ραχοκοκαλιά του Δήμου που είναι η οικονομική Υπηρεσία με έναν ΟΕΥ μεταβατικό όπως προβλέπει ο νόμος και με έτοιμο σχέδιο οργανοράματος το οποίο έχουμε ήδη επεξεργαστεί.

Την τελική μορφή θα την έχουμε λίγους μήνες μετά και θα την αποφασίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προθεσή μου η σύσταση ενός Διοικητικού μηχανισμού που θα είναι αποδοτικός και πλήρης…με όλες τις θέσεις και ειδικότητες που απαιτούνται για να είναι ο Δήμος αυτάρκης…ευθύνη του κράτους είναι μετά να προκηρύξει οργανικές θέσεις για να στελεχωθεί σωστά ο Δήμος…

Στη μεταβατική αυτή περίοδο και την οργάνωση του Δήμου μας εκ του μηδενός δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε όμως διότι οι υπάλληλοι που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες μας είναι όλοι τους πρωτοκλασάτα στελέχη στο σημερινό Δήμο με τεράστια εμπειρία και γνώση και κυρίως έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις και διαδικασίες.

Η τεχνική μας υπηρεσία θα μπορεί στην αρχή να υποστηρίξει τις βασικές για την καθημερινότητα μελέτες…για τις πιο απαιτητικές ο νόμος προβλέπει την υποστήριξή τους μέσω ΜΟΔ και ΕΕΤΑΑ αλλά και με νομοθετική ρύθμιση που θα γίνει θα δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούνται μαζί με τα έργα και οι μελέτες τους.

Τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί θα συνεχίσουν να εκτελούνται από το Δήμο Κεφαλονιάς.

Για τις ανάγκες προμήθειας καυσίμων , ειδών καθαριότητας κτλ θα πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί μέχρι να οργανωθεί το δικό μας τμήμα προμηθειών.

Δουλεύουμε ήδη πάνω σ’ αυτό για να προλάβουμε όποιες αριθμίες…

Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν οι πολίτες τι παραλάβαμε με τη συγχώνευση του πρώην Δήμου Παλικής και τι παραδίδουμε σήμερα στο νέο Δήμο Ληξουρίου και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Δάνεια αποπληρωμένα του πρώην Δήμου Παλικής: 2.000.000 ευρώ
Αποπληρωμή έργων και εργασιών χωρίς νομιμότητα συμβάσεων: 600.000 ευρώ
Δικαστικές αποφάσεις υπαλλήλων:117.000 ευρώ
Χρέη σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία που αποπληρώθηκαν: 500.000 ευρώ
358.000 ευρώ σε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είχε παρθεί για συγκεκριμένο έργο και δεν δόθηκε εκεί…πληρώσαμε και τον εργολάβο και το δάνειο…

Σήμερα 8 χρόνια μετά έχουν αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών και απομένει ένα δάνειο που λήγει το 2022….το ακριβές ποσό θα το μάθουμε όταν η επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί επεξεργαστεί τα στοιχεία και καταλήξει.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό έγινε μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην οικονομική υπηρεσία , στη νομική γιατί υπήρχαν πολλές δικαστικές αποφάσεις και στην Αντιδήμαρχο Οικονομικών Σοφία Γαρμπή.

Παράλληλα δεν μείναμε μόνο στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου αλλά ξεκινήσαμε ένα σχεδιασμό για το μέλλον με έργα αναπτυξιακά που θα αλλάξουν την όψη και το οικονομικό στάτους του Δήμου μας.

Έργα ώριμα για να ξεκινήσουν ή να συνεχιστούν δεν υπήρχαν…μελέτες ανύπαρκτες…ο φάκελος του έργου της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων σχεδόν άδειος…

Με υπομονή και συνεχή προσπάθεια και παρά το σεισμό που μεσολάβησε και μας πήγε πίσω καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε σήμερα να μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πλάνο για την ανάπτυξη του τόπου μας που θα πρέπει να εφαρμοστεί από όποιον κι αν είναι Δήμαρχος.

Έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν σύντομα:

1).Αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων

2).Ασφαλτοστρώσεις εντός του Ληξουρίου

3).Βοηθητικό γήπεδο

4).Μόνωση κλειστού Γυμναστηρίου

5).Μουσείο – Ιακωβάτειο

6).Μελέτες θεάτρου – Δημαρχείου

7).Εργολάβος για τα σχολεία

8)Μνημεία

9)Τουριστικό περίπτερο…σήμερα μιλάνε αυτοί που το εγκατέλειψαν τότε και δεν είχα τη στοιχειώδη ευαισθησία να παραλάβουν από τους ενοικιαστές το κτίριο…

10)Εργατικές – κατεδαφίσεις

11)Ανάδειξη του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς με σημείο εκκίνησης την Κουνόπετρα και διαδρομή φάρο Γέρο γόμπου , Πλατιά Άμμο Πετανούς Αθέρα.

Τα μεγάλα όμως μακροπρόθεσμα έργα που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε έχουν να κάνουν με την Ολοκληρωμένη Χορική Επένδυση Παλικής.

Πριν 3 χρόνια ξεκινήσαμε τη διαβούλευση για την ΟΧΕ Παλικής με την Περιφέρεια και καταλήξαμε σε έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο με ένα κονδύλι ύψους 46.000.000 ευρώ περίπου…κάποιοι από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μας που ουδέποτε συμμετείχαν στη διαβούλευση χλεύαζαν και προσπαθούσαν να υποτιμήσουν αυτόν το στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό…σήμερα τον επικαλούνται και θέλουν μάλιστα να τον «βελτιώσουν» και να τον «επανασχεδιάσουν» αγνοώντας ότι έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντάξεων και συμβασιοποιήσεων.

Μέσα στην ΟΧΕ Παλικής λοιπόν έχουν προταθεί μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την περιοχή μας που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα , θα φέρουν τα πολυπόθητα έσοδα που έχει ανάγκη ο Δήμος και θα δημιουργήσουν υποδομές υψηλού επιπέδου:

1)πρόσβαση στην πλατιά άμμο

2)ανάπλαση παραλιακού μετώπου

3)πολυδύναμο κέντρο υποδοχής και παρατήρησης στα Καμιναράτα

4)έργα οδικής ασφάλειας

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η μελέτη για τα λιμενικά έργα.
Το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ολοκληρώσει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για το λιμάνι και θα έρθουν σε δημόσια διαβούλευση για να επιλεγεί το ιδανικότερο.

Εδώ θέλω να πω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε υψηλούς στόχους για να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…δεν συμβιβαζόμαστε με ημίμετρα και λύσεις θνησηγεννείς χωρίς οργανωμένο πλάνο και υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Ένα κομβικό σημείο για την αυτάρκεια του Δήμου είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του καθώς και των Ιδρυμάτων (Τυπάλδειου , Τρομπέτειου και Λιβιεράτειου).

Είμαστε σε δικαστική διαμάχη για το ξενοδοχείο στο Ξηλόκαστρο και διεκδηκούμε τις μετοχές που έχει αφήσει ο Τυπάλδος στο Δήμο και κάποιοι που παρουσιάζονται ως κληρονόμοι σφετερίζονται…να πούμε ότι αυτό το σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο ΔΕΝ είχε καταγραφεί στα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Δήμου Παλικής !!!

Φίλες και φίλοι
Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλαμε τεράστιες προσπάθειες οι οποίες σιγά σιγά θα αποδώσουν καρπούς και ορατά αποτελέσματα…κυνηγήσαμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ή πρόγραμμα και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια.

Όμως όλα αυτά τα χρόνια βιώσαμε την απόλυτη άρνηση σε ότι προτείναμε , σε ότι κάναμε ένα στείρο όχι , άρνηση για την άρνηση.

Καταγγελίες , προσφυγές στην Αποκεντρωμένη , δικαστήρια.

Κάποιοι μιλούν για σχεδιασμούς και μεγαλεπήβολα έργα όταν δεν μπορούσαν να λύσουν τα μικρά , τα καθημερινά , πενήντα χρόνια το Νεκροταφείο της πόλης είχε 2 βρύσες κι εξυπηρετούσε όλους τους πολίτες…έπρεπε να πάνε από τη μια άκρη στην άλλη για να πλύνουν τα μνήματα και να περιμένουν να γεμίσουν με το σταγονόμετρο…δεν είναι μεγάλο έργο είναι όμως σημαντικό έργο υποδομής για την καθημερινότητα σε ένα χώρο αν μη τι άλλο αξιοσέβαστο.

Πενήντα χρόνια ο δρόμος στον Άγιο Σπυρίδωνα με τους πρώτους ισχυρούς νοτιάδες κοβότανε…ούτε με τα πόδια δεν μπορούσες να περάσεις , οι περιουσίες κινδύνευαν…σήμερα ακόμη και με 8 μποφόρ μπορείς να περάσεις και να περπατήσεις…κι όλα αυτά εν μέσω καταγγελιών , τρομοκρατίας και διώξεων.

Αγαπητοί φίλοι μεγάλωσα σε ένα σπίτι που κάθε πρωϊ 5:30 άκουγα τον πατέρα μου φεύγοντας για το μεροκάματο να τραγουδάει…που δεν άκουσα ποτέ τη μάνα μου να λέει κάτι κακό για κανένα…που έμαθα να παίρνω αυτό που αξίζω χωρίς να πρέπει να αδικήσω κανένα…που έμαθα να αρκούμε στα δικά μου και να μην απαιτώ τα ξένα…που απόκτησα αρχές και αξίες τις οποίες δεν πρόκειται να προδώσω…ένα σπίτι που διαμόρφωσε το χαρακτήρα μου και με έκανε να βάζω ένα και μόνο στοίχημα με τον εαυτό μου από την πρώτη μέρα που μπήκα στην αρένα της πολιτικής: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ Ο ΙΔΙΟΣ …. ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΒΡΩΘΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ όπως ΗΜΟΥΝ ΠΡΙΝ ΜΠΩ…και θα το κερδίσω αυτό το στοίχημα.

Όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω έχω δώσει εξετάσεις και έχετε δει τη συμπεριφορά μου και τη διαχείριση που κάνω σε όλους…η πόρτα μου είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους…και να είστε σίγουροι ότι μόλις καταλάβω ότι πλέον δεν είμαι χρήσιμος θα αποχωρίσω…με την υπόσχεση ότι θα είμαι πιστός στις αρχές και τις αξίες που με συνοδεύουν σας ζητώ να στηρίξετε αυτή την υπέροχη ομάδα και δεν θα σας προδώσουμε…

Σας καλώ την Κυριακή να μας δώσετε δύναμη από τη δύναμή σας για να παλέψουμε όλοι μαζί για τον τόπο μας…

Προηγούμενο άρθροΦορτες: Η κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Καμπάνας (pics)
Επόμενο άρθροΛηξούρι: Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλετε για το Ληξούρι και τα χωριά του;