Αίτηση Προς: την κ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αδαμαντία Καμινάρη
Δαμουλιάνου Θεόδωρου Κοιν: κ. Δήμαρχο Ληξουρίου
Καπάτου Βασιλείου κ. Κατσιβέλη Γεώργιο
Μαντζουράτου Δημητρίου
Συνοδινού – Βαλλιάνου Ευάγγελου
Φαρακλού Ευάγγελου

Κυρία Πρόεδρε
Παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα του κτιριακού προβλήματος του ΓΕΛ Ληξουρίου, λόγω του επείγοντος του θέματος.
Σας επισυνάπτουμε την σχετική εισήγηση και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ληξούρι 15/09/2019 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Θ. Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,
Ε.Φαρακλός, Ε. Συνοδινός- -Βαλλιάνος

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το κτιριακό πρόβλημα του ΓΕΛ Ληξουρίου

Κύριε Δήμαρχε

Το τελευταίο διάστημα επισκευάζεται το σχολικό συγκρότημα όπου στεγαζόταν μέχρι τους σεισμούς του 2014 το ΓΕΛ Ληξουρίου, ενσωματωμένο σε μία ενιαία εργολαβία με το κτίριο του Γυμνασίου Ληξουρίου.
Γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα (6 αίθουσες και το αμφιθέατρο), στην πρώτη αυτοψία της ΚΤΥΠ Α.Ε. κατατάχθηκε στην κατηγορία Δ΄ (κόκκινο), καθώς επίσης και ότι από την κατασκευή του μέχρι και το 2014, είχε υποστεί αρκετές επισκευαστικές παρεμβάσεις (μετά από κάθε μεγάλο σεισμό), που δεν μπόρεσαν ποτέ, όπως φάνηκε στην πράξη, να το καταστήσουν ασφαλές.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα, εκτός από επικίνδυνο είναι παρωχημένο και ανεπαρκές (και πριν ακόμη τους σεισμούς του 2014), αφού τόσο ο συγχρωτισμός του με το γυμνάσιο δημιουργεί και στα δύο σχολεία ασφυξία, (κοινό – μικρό προαύλιο, έλλειψη γυμναστηρίου και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων κ.α.), όσο και οι απαιτήσεις σε νέους χώρους λόγω αλλαγής της οργάνωσης και της δομής του νέου Λυκείου (απαιτεί σήμερα 13 αίθουσες για εργαστήρια, ομάδες προσανατολισμού, τμήματα γενικής παιδείας, γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.α.), δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για να στεγαστεί εκεί το ΓΕΛ Ληξουρίου.
Οι παραπάνω πρωτεύοντες λόγοι, καθώς και πολλοί άλλοι δευτερεύοντες, αλλά καθόλου αμελητέοι, έχουν αναγκάσει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φορέων της να απαιτούν νέο σχολικό συγκρότημα ασφαλές, επαρκές και σύγχρονο. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, το σχολικό συμβούλιο ΓΕΛ Ληξουρίου, το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, ο σύλλογος και η ένωση Γονέων, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, το ΕΚ-ΚΙ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει το παραπάνω αίτημα και μάλιστα με προτεραιότητα έναντι άλλων σχολικών συγκροτημάτων που είναι αναγκαία να κατασκευαστούν στο νομό, αντιλαμβανόμενοι την επείγουσα ανάγκη. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις από τους μαθητές του σχολείου ενώ έγιναν “viral” τα έξυπνα και καυστικά «σποτ» που δημιούργησαν οι ίδιοι με πολύ φαντασία.
Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) μέσω του τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα να δηλώνει, ότι το έργο αυτό είναι «…όνειρο και δέσμευση ζωής ….» καθώς και ότι «…διαθέτει για το σκοπό αυτό, μέχρι και το ποσό των 11 εκατ.!!!..». Σχετική επίσης απόφαση πήρε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή της οποίας τότε ήσαστε αντιδήμαρχος (αρ. απόφασης 63/2017 ΑΔΑ 7ΘΚΕΩΕ5-5ΦΘ), η οποία, όπως αναφέρει στο υπ.αρ 36738 /22-11-2017 έγγραφό της, «…ενέκρινε την χωροθέτηση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου στον Άγιο Αντώνιο». Η ίδια απόφαση καθόριζε «…ότι το μέγεθος του μελλοντικού συγκροτήματος πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες 200 μαθητών». Μάλιστα για το σκοπό αυτό συνέταξε γεωτεχνική μελέτη και βρισκόταν στην φάση σύνταξης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου που θα καθόριζε τους ειδικούς όρους δόμησης, προκειμένου οι ΚΤΥΠ.Α.Ε να προχωρήσουν στα τελικά σχέδια και τις μελέτες…!!!
Στην συνέχεια και ένα χρόνο μετά, στις 29/11/2018 και πάλι μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος και μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ξανασυζητήθηκε το κτιριακό πρόβλημα του ΓΕΛ Ληξουρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο και υιοθέτησε κείμενο – αίτημα του Σχολικού συμβουλίου και της ΕΛΜΕ-ΚΙ με τίτλο «ΓΕΛ Ληξουρίου: Δεν πάμε πίσω».
Με την αρ. 341/2018 ομόφωνη απόφασή του (29 ψήφοι) το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς και ο Δήμος Κεφαλονιάς που έχει ουσιαστικά την κυριότητα του έργου, «…ζήτησε:
• Από την ΚΤΥΠ ΑΕ (ως φορέα υλοποίησης του έργου) να αποσυνδέσει από το έργο των επισκευών των σχολείων μέσω της ΚΤΥΠ το Λύκειο Ληξουρίου, από τον τίτλο αλλά και το έργο της αποκατάστασης που θα γίνει στις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του Πετριτσείου Γυμνασίου.
• Από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να συνδράμει από οποιοδήποτε πρόγραμμα, προκειμένου να γίνουν τάχιστα οι ενέργειες, για την κατασκευή καινούργιου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το ΓΕΛ Ληξουρίου».
Αντί όλων των παραπάνω και κατά παράβαση ακόμη και της παραπάνω απόφασης αλλά και του αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλου του λαού της Παλικής, η κυβέρνηση, η ΚΤΥΠ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΙΩΠΗ, απεμπόλησαν τα υποσχόμενα και προχώρησαν στην περίοδο του καλοκαιριού στην φθηνή επισκευή και στην επαναφορά του συγκροτήματος αυτού στην πρότερη κατάσταση, προετοιμάζοντας την επάνοδο μαθητών – εκπαιδευτικών σε αυτό. Παράλληλα, αυτή η επιλογή κλείνει ουσιαστικά την προοπτική να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, αν δεχτούμε ότι από τις Δημόσιες Επενδύσεις σχεδόν αποκλείεται, ενώ και από το ΕΣΠΑ κλείνουν οι πόρτες, αφού δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η επισκευή του παλιού και παράλληλα η κατασκευή νέου κτιρίου για το ίδιο σχολείο.
Με βάση τα παραπάνω, δημιουργούνται ιστορικές ευθύνες τόσο για εσάς όσο για την Περιφερειακή Αρχή και την Κυβέρνηση (σημερινή της Ν.Δ. και την προκάτοχό της του ΣΥΡΙΖΑ), για την απεμπόληση ενός σύγχρονου ασφαλούς σχολείου για την πολύπαθη Παλική. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη ότι η πολιτική «κόστους – οφέλους» των παραπάνω κυβερνήσεων και της ΕΕ που καθορίζουν ως επιλέξιμες δαπάνες μόνο ό,τι συμβάλλει στην κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγεί στην πράξη και εκτός των άλλων και στην απαξίωση των σχολικών υποδομών, εκθέτοντας σε μεγάλους κινδύνους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αποδεικνύεται επίσης, περίτρανα το μέγεθος της κοροϊδίας των κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων που υπόσχονταν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ζωή στην Παλική θα επανέλθει στην «κανονικότητα» της. Τα αποτελέσματα είναι ορατά 5,5 χρόνια μετά τους σεισμούς.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ληξουρίου καλούμε το Δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει την πρόταση της εκπαιδευτικής κοινότητας :
• να επισκευαστεί πάραυτα και με το νέο αντισεισμικό κανονισμό το συγκρότημα του Γυμνάσιου Ληξουρίου,
• να κατεδαφιστεί η προβληματική πτέρυγα του ΓΕΛ και να αποδοθεί ο χώρος για τις εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες του Γυμνασίου και της πόλης
• να κατασκευαστεί νέο κτιριακό συγκρότημα για το ΓΕΛ Ληξουρίου
• Σε κάθε περίπτωση ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την εφαρμογή τη υπ’ αρ. 341/2018 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου Κεφαλονιάς που (ως φορέας υλοποίησης του έργου), αποφάσισε να αποσυνδέσουν οι ΚΤΥΠ (ως φορέας υλοποίησης) το Λύκειο Ληξουρίου από τον τίτλο αλλά και το έργο της αποκατάστασης, που θα γίνει στις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του Πετριτσείου Γυμνασίου, προκειμένου να μείνει ανοικτή η πόρτα της χρηματοδότησης νέου σχολικού συγκροτήματος, μιας και υπάρχουν διαθέσιμα δημοτικά οικόπεδα πέραν του ενός.

ΛΗΞΟΥΡΙ 15/9/2019 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Θ. Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,
Ε.Φαρακλός, Ε. Συνοδικός Βαλιάνος