Αγαπητοί σύντροφοι

Αγαπητοί συναγωνιστές

Αγαπητοί φίλοι

Λίγα μόνο  εικοσιτετράωρα απέμειναν από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη μιας νέας δημοτικής αρχής στο νεοσύστατο ΔΗΜΟ μας .

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία μέσα στον ορυμαγδό  ψεύτικων διλημμάτων και παντός είδους εκβιασμών, μέσα από την ψεύτικη και παραπλανητική εικόνα που διαμορφώνουν τα  «site» και τα ερτζιανά των επιχειρηματιών, μέσα από την πλειοδοσία αγάπης των υποψηφίων για τον τόπο, καλούνται να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο των δικών τους συμφερόντων.

Ας σκεφτούν ότι ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε στιγμή, που τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, των ξωμάχων,  της νεολαίας που ζει, σπουδάζει και εργάζεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να ταυτιστούν με τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τον πλούτο που αυτοί παράγουν.

Με αυτήν την έννοια η «αγάπη» για τον τόπο, παίρνει άλλες διαστάσεις ή ορίζεται αλλιώς για το λαό και τους εργαζόμενους  και αλλιώς για τους υποψήφιους, τους συνδυασμούς και τα κόμματα  που έχουν κυβερνήσει πανελλαδικά και τοπικά και έχουν συσσωρεύσει μεγάλα δεινά σε αυτόν τον τόπο.

Η έννοια επίσης της «ανάπτυξης» που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις ως ένα ενιαίο στόχο όλες οι αστικές δυνάμεις, παίρνει άλλο περιεχόμενο για τους εργαζόμενους και την νεολαία που βιώνουν την εντατικοποίηση, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, την διάλυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών υγείας, παιδείας πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής ασφάλειας και θωράκισης, και άλλη για όλους εκείνους που καρπώνονται τα κέρδη και την υπεραξία που δημιουργούν οι παραπάνω συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Υπάρχει η δεν υπάρχει εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ  από το κράτος και την ΠΙΝ από το έλλειμμα που έχει δημιουργήσει η εμφαντική πολιτική εγκατάλειψη  της πόλης της περιοχής και όλων των λαϊκών αναγκών της;  Αυτή η εξοικονόμηση αλήθεια που διοχετεύεται; Διοχετεύεται η όχι στις επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματίες  στην ανατροφοδότηση των τραπεζών και στο χρέος που δημιούργησε η αδηφαγία τους;

Υπάρχει η δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Λαϊκή Συσπείρωση και στις παρατάξεις που στηρίζουν την ακολουθούμενη πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, όταν καμιά από αυτές δεν ασχολείται με την θεσμοθετημένη υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί γενναία την τοπική διοίκηση, ώστε να μην σηκώνει διπλά και τρίδιπλα τα βάρη ο λαός με την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών;

Όλοι αυτοί οι συνδυασμοί και οι παρατάξεις τυχαία άραγε δεν τα διεκδικούν; Τυχαία  (ούτε καν, έστω και σαν γενική αναφορά και για τα μάτια του κόσμου)  δεν τα αναφέρουν, στα ιλουστρασιόν φυλλάδια και τις διακηρύξεις τους;

Τυχαία άραγε κάνουν πανάκριβα εμπορεύματα το νερό , τα σκουπίδια, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ης φύσης, την υγεία, τον αθλητισμό τον πολιτισμό κ.α.;

Ανάμεσα λοιπόν σε όλους εμάς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και σε όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές διοικήσεις σε δήμο και περιφέρεια που την ευθύνη τους χρόνια τώρα έχουν αυτές οι παρατάξεις, ασφαλώς και υπάρχει διαφορά που δεν μπορεί να την κρύψει και η καλύτερη προπαγάνδα τους.

Η  Παλική ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του 2014, αποτελεί τον ορισμό της εγκατάλειψης των λαϊκών αναγκών μίας προς μίας, χωρίς βέβαια να ισχυριζόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του νομού και της χώρας.

Δεν θα σας κουράσω με αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση εδώ, γιατί άλλωστε την πραγματικότητα την βιώνετε. Όμως έχει σημασία για την ιστορία, να ειπωθούν τα βασικά τουλάχιστον .

Η όξυνση και η επιδείνωση π.χ. των όρων παροχής των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και  περίθαλψης,  αποτελεί ευθεία επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, που απειλεί ακόμη και την ίδια τους την ασφάλεια και την ζωή. Βιώνουμε την πλήρη διάλυση των δομών υγείας του νομού. Το «Μαντζαβινάτειο» μετά το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής λειτουργεί πλέον μόνο ως Κέντρο Υγείας με τον ηρωισμό ελάχιστων γιατρών ειδικότητας και μετακινούμενους Γενικούς γιατρούς. Στο  Γ.Ν.Ν. Κεφαλονιάς επίσης, δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες ιατρών  και έλλειψη νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Οι εκτεταμένες βλάβες και στα δύο νοσοκομεία Μαντζαβινάτειο και Γ.Ν.Κ, ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ δεν λειτουργούν ούτε Ψυχιατρική Κλινική, ούτε η ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να χάνονται  ζωές. Γιατί άραγε συμβαίνουν αυτά ; Γιατί η δημοτική Αρχή 8 χρόνια επέδειξε εκκωφαντική αναισθησία;

Γιατί μεθοδεύτηκε από τα στελέχη της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με την βουλευτή και την σημερινή δημοτική αρχή, η αποψίλωση της ΜΕΘ από τον τεχνικό της εξοπλισμό και τα κρεβάτια  με την μέθοδο του «δανεισμού» σε άλλα νοσοκομεία της ΥΠΕ; Γιατί η συνέχεια του κ.Παρίση ο κ. Κατσιβέλης δεν αντέδρασε σε αυτήν την επιλογή της δημοτικής αρχής; Γιατί το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να καλύψει παράλληλα περιστατικά και φθάνει στο σημείο σε περίπτωση δίδυμου ατυχήματος, να ρωτά την ηλικία των τραυματιών;

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εμείς λέμε καθαρά. Δεν υπάρχει σήμερα κανένα πρόβλημα πολύ περισσότερο αυτό της υγείας, που να μην απαιτεί η λύση του, σύγκρουση με την συνολικότερη πολιτική και την πολιτική της Ε.Ε. Τα ημίμετρα που πήραν για να χρυσώσουν το χάπι οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις συγκολλήσεις τους, καθώς  οι παρατάξεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο αποδείχτηκαν μια απάτη.

Ούτε ο «εξορθολογισμός» και το «νοικοκύρεμα» των προϋπολογισμών των νοσοκομείων όπως βάφτιζαν τις περικοπές, ούτε η επιδότηση των γιατρών από ΠΙΝ και δήμο,  ούτε οι επισκέπτες και οι οπλίτες γιατροί, ούτε οι μετακινήσεις γιατρών από την μια δομή στην άλλη, ούτε οι χρεοκοπημένες προκηρύξεις γιατρών που έκαναν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και άλλα γιατροσόφια,  δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά το όξυναν παραπέρα δίνοντάς του μάλιστα καινούργια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τις πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών του τεχνικού νεφρού που μπορεί να ανακλήθηκαν, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα .

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, καμιά σοβαρή κινηματική πρωτοβουλία δεν ανέλαβαν για να διεκδικήσουν γιατρούς και προσωπικό, η μη μόνο να κάνουν εκ των υστέρων Δ.Σ. προκειμένου να αντιπαρατεθούν ανούσια προεκλογικά.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα και τα ταξικά συνδικάτα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη που εμείς και οι συνεργαζόμενοι μαζί μας παλεύουμε μέσα από αυτά, όλα τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει μεγάλους αγώνες που αγκάλιασαν την μεγάλη πλειοψηφία του Λαού για τα προβλήματα της υγείας και των επιπτώσεων από τους σεισμούς, με πλούσιες πρωτοβουλίες. Αυτοί οι αγώνες βοήθησαν σημαντικά όχι μόνο να φρενάρουμε παραπέρα το ξεχαρβάλωμα (π.χ. κρεβάτια εντατικής, κάποιοι επικουρικοί γιατροί που ήρθαν κ.α.), αλλά και να συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο από τους εργαζόμενους ότι  αυτά τα προβλήματα δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Ότι απαιτούν συνεχείς διεκδικητικούς αγώνες με μπροστάρη την Δ.Αρχή. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί και εμείς θα είμαστε εγγύηση γι αυτό.

Αλλά στις δημόσιες υποδομές πάμε καλύτερα;

Μια ματιά γύρω του ο πολίτης και ο επισκέπτης αυτής της περιοχής, μπορεί να διαπιστώσει 5 χρόνια από τους σεισμούς την απόλυτη υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών στο Ληξούρι και στην περιοχή της Παλικής..

Νοσοκομείο, σχολεία, Δημαρχείο, θέατρο, Ιακωβάτειος, οδικό δίκτυο, εργατικές κατοικίες κ.α. χάσκουν κατεστραμμένα περιμένοντας πότε θα ξεπεραστεί η γραφειοκρατία όπως λέει οκ. Κατσιβέλης!!!  Αλήθεια ποιος το πιστεύει αυτό; Γιατί σε άλλες περιπτώσεις εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι  μεγάλες επενδύσεις, η γραφειοκρατία δεν κρατά ούτε μια μέρα;

Είναι ενδεικτικό ότι , από τα 222 σημεία του οδικού δικτύου που έχουν πάθει ζημιές, μόνο για τα 60 έχουν γίνει μελέτες ενώ πολύ λιγότερα είναι σε φάση υλοποίησης.

Οι εργατικές κατοικίες  που υπήρξε τότε η δέσμευση χρυσοχοίδη να κατασκευαστούν νέες με αποκλειστική κρατική ευθύνη, περιμένουν ακόμη, άλλες επισκευές και  άλλες  κατεδάφιση, ενώ σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ κανονικά.  Χρειάζεται να γίνουν εξ ολοκλήρου νέα αντισεισμικά και καλαίσθητα κτίρια και να αναπλαστεί όλος ο περιβάλλοντας και κοινόχρηστος χώρος τους με την κατασκευή κοινόχρηστου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων καθλώς και πλατείας και παιδικής χαράς.       Από τα 7 σχολεία της Παλικής τα 5 παραμένουν τσακισμένα και ανεπισκεύαστα  και δύο από αυτά βρίσκονται ολοσχερώς στα κοντέινερ  (2ο Δημοτικό και ΓΕΛ), ή σε άθλιες συνθήκες όπως π.χ. το γυμνάσιο Αγίας Θέκλης.

Οι επιμονή ΠΙΝ και δήμου για επισκευή του σμπαραλιασμένου ΓΕΛ που έχει υποστεί αρκετές μέχρι σήμερα επισκευές είναι εγκληματική, αφού το κτίριο αυτό ακόμη και να επανέλθει στην πρότερη μορφή, θα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις νέες γενιές που έρχονται. ΠΙΝ και Δήμος και προσωπικά ο κ. Κατσιβέλης αντί να το κατεδαφίσουν και να αποδώσουν το χώρο στην πόλη,  αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη να το επισκευάσουν, παρότι έχει κριθεί από τις ΚΤΥΠ κατεδαφίσημο προφανώς για εξοικονόμηση κονδυλίων. Με την μεθόδευση αυτή κλείνουν την πόρτα για να κατασκευαστεί νέο σχολικό συγκρότημα .

Η αρχική χωροθέτηση άλλωστε από την Δημοτική Αρχή του κ.Κατσιβέλη που έγινε στον Άγιο Αντώνη με σκληρούς μαθητικούς αγώνες που συγκλόνισαν την πόλη με την συμμετοχή της ΕΛΜΕΚΙ και των συλλόγων Γονέων, ανατράπηκε και επανακαθορίστηκε στο χώρο των κοντέινερ του Β΄Δημοτικού, προμηνύοντας ένα μικρό φοβικό σχολείο και μάλιστα σε βάρος των ανοικτών γηπέδων αθλοπαιδειών που είναι αναγκη να κατασκευαστούν εκεί , αφού σήμερα δεν υπάρχει έστω και ένα υπαίθριο γήπεδο για τους κατοίκους του Ληξουριού και πολλαπλάσιους το καλοκαίρι. Πρέπει εδώ κα τώρα να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός και να εξασφαλιστεί χώρος και χρηματοδότηση για ένα νέο σχολικό συγκρότημα  για το ΓΕΛ Ληξουρίου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Κυβέρνηση –Περιφέρεια και Δήμος άλλοτε διαπληκτιζόμενοι άλλοτε σε αγαστή συνεργασία (όπως το τελευταίο διάστημα), προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κατάσταση για το οδικό δίκτυο π.χ. Δήμος και Περιφέρεια ενοχοποιούν, το ΥΠΟΜΕΔΙ που δεν προχωρούν οι εργολαβίες όταν παλαιότερα διαβεβαίωναν ότι τα έργα αυτά θα είναι ολοκληρωμένα το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η πολυδιαφημισμένη ΟΧΕ («Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ) Παλικής  46, 8 εκ. όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες, αλλά απαιτείται να αλλάξει επιλεξιμότητα για κάποια έργα στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πραγματικών προτεραιοτήτων στις δημόσιες υποδομές.

Το νερό, η αποχέτευση και η σύνδεση με τον βιολογικό για πολλές ακόμη περιοχές της Παλικής είναι σοβαρές ανάγκες που χρειάζονται στρατηγικό σχεδιασμό και δημόσια λειτουργία έξω από κάθε επιχειρηματική δράση. Η αντιπυρική ασφάλεια είναι ζητούμενη και μάλιστα με πολύ μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό της πυροσβεστικής που παρά τις ηρωικές του προσπάθειες δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιούργησε η δέσμευση σημαντικού μέρους του από την fraport.

Τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν αφήσαμε εργατικό χώρο που να μην τον επισκεφθούμε, ενώ συζητήσαμε με χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η  κοινή διαπίστωση είναι ότι κανένα από τα οξυμμένα προβλήματα που μας  απασχολούν σήμερα δεν υπάρχει, που η λύση του να μην απαιτεί την σύγκρουση με την κυβερνητική αντιλαϊκή  πολιτική και την πολιτική της Ε.Ε. Διαχρονικά, με επιθετικό τρόπο απαιτούν να θυσιαστούν οι λαϊκές ανάγκες για να πιαστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και να χρηματοδοτηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σημαντική επίσης είναι η διαπίστωση ότι η διαχείριση αυτής της πολιτικής που φάνταζε και προβαλλόταν ως λύση από τις  μέχρι σήμερα κρατικές και τοπικές αρχές, αποτέλεσε τελικά την αιτία των προβλημάτων.

Σε αυτά τα πλαίσια τα σχέδια “Καποδίστρια”, “Καλλικράτη” και “Κλεισθένη” σήμερα, εμβάθυναν και εμβαθύνουν την πρόσδεση της τ. διοίκησης με την επιχειρηματική δράση και τα κέρδη της. Την ίδια ώρα υπερφαλαγγίζεται η κρατική χρηματοδότησης από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες.

Η δημοτική αρχή Παρίση- Κατσιβέλη της ΝΔ, με την ανοχή όλων των άλλων παρατάξεων πλην Λαϊκής Συσπείρωσης τα τελευταία 9 χρόνια, πέρασε το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, τα δίμηνα, τα οκτάμηνα, τις επαγγελματικές δαπάνες, τα μπλοκάκια, τους απλήρωτους – ανασφάλιστους εργαζόμενους στα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης.

Επέβαλλαν την ανταποδοτικότητα παντού ακόμη και στα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, επέβαλλαν την παράδοση στους ιδιώτες της αποκομιδής και διαχείρησης των απορριμμάτων, την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η δημοτική αρχή Παρίση- Κατσιβέλη, είναι πολιτικά υπεύθυνη για το εργοδοτικό έγκλημα που συντελέσθηκε με τον τραγικό θάνατο  ενός εργάτη, στον ΧΥΤΑ στην Παλλοστή τον οποίο έχει παραδώσει μαζί με την αποκομιδή των απορριμμάτων, την αφαλάτωση και τον βιολογικό της σκάλας σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο την ΜΕΣΟΓΕΙΟ Α.Ε. Και οι άλλες παρατάξεις όμως έχουν ανάλογες  πολιτικές ευθύνες, γιατί μαζί με την δημοτική αρχή, ψήφισαν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, που συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τον λαό και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας με έλλειψη των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής  για τους εργαζομένους .

Παρίσης- Κατσιβέλης και Μιχαλάτος – Aραβαντινός, όταν πάνε να μοιράσουν σε ιδιώτες τα φιλέτα της δημοτικής περιουσίας συμφωνούν να γίνει αυτό με ευνοϊκούς όρους.  Ψήφισαν από κοινού π.χ. την εκποίηση ακίνητου του δήμου στο Φισκάρδο, που κατέληξε τελικά μετά από δημοπρασία στην πλειοδότρια εταιρεία συμφερόντων του κ. Μιχαλάτου για εκμετάλλευση για τα επόμενα 40 έτη. Το Μετόχι στην κατωγή έχει σειρά, αφού το εποφθαλμιούν μεγάλα συμφέροντα για 5ντάστερα και βάλε. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, όπως και κάθε άλλο δημοτικό περιουσιακό στοιχείο, σαν χώρος αναψυχής και ξεκούρασης των εργαζομένων πρωτίστως, μετά από διάλογο και μελέτη.

Μαζί και χώρια όλοι τους συμφωνούν στα έργα βιτρίνας αφήνοντας στην εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση την περιφέρεια του μέχρι πρότινος ενιαίου δήμου μας. Μαζί και χώρια, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα ψίχουλα των κυβερνήσεων για αντιπλημμυρική προστασία, αντιπυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση και για άλλα έργα που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες.

Κανένας τους όμως, ούτε και ο κ.Ρουχωτάς ως επικεφαλής σήμερα της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Κεφαλονιάς, δεν αντιδρά στην κατάσχεση ουσιαστικά όσων χρημάτων δόθηκαν τις πρώτες μέρες των σεισμών από το κράτος στην Παλική. Φυσικά δεν τα διεκδίκησαν ποτέ, ενώ σήμερα ούτε καν δεν τα αναφέρουν στα φυλλάδια με τα χιλιοειπωμένα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους.

Κατσιβέλης, Αραβαντινός και Ρουχωτάς ψήφισαν το 2015 την παράδοση των αποθεματικών του Δήμου στην τράπεζα της Ελλάδος με την ΠΝΠ, συμφώνησαν επίσης στο δάνειο του δήμου Κεφαλονιάς για την αναχρηματοδότηση των παλιών δανείων, ενώ συμφώνησαν παρά τις κορώνες τους στην ανταποδοτική λειτουργία του βιολογικού της Σκάλας κ.α. Εσχάτως, σφάζονται μεταξύ τους, είτε για τον υπερδανεισμό του δήμου, είτε ότι υποβάθμισαν την περιουσία των δημοτικών κληροδοτημάτων, (κτήμα Τυπάλδου στο Ξυλόκαστρο κ.α), είτε ότι χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις του Δήμου. Όπως όμως και να έχει φόρτωσαν στις πλάτες των κατοίκων και της Παλικής για τις επόμενες δεκαετίες τεράστια ελλείμματα πολλών εκατομμυρίων. Ένα τέτοιο 3 εκ ευρώ περίπου δημιούργησε ο πρώην δήμος Λειβαθούς  επί δημαρχίας Μιχαλάτου, που αναχρηματοδοτήθηκε με δάνειο από το ΤΠΔ, και φορτώθηκε στο δήμο Κεφαλονιάς φθάνοντας στην αποπληρωμή του τα 6 εκατ. ευρώ περίπου.

Είναι αυτοί που ως δημοτικές αρχές έχουν εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά συμβούλια, όσον αφορά την διαχείρηση του δημόσιου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις, τους απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους. Είναι αυτοί που ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος συγκυβέρνησαν κατά την πρώτη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής , με δήμαρχο τον Παρίση και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ τον Μιχαλάτο, με τελευταίο επίτευγμα τα χρέη της ΔΕΥΑΚ 4.5 περίπου εκ ευρώ προς τους δημότες.

 

Αλήθεια πως, γιατί και πόσα χρέη από αυτά, θα αποδεχτούν να επιμεριστούν στο νέο Δήμο Ληξουρίου; Ας το δηλώσουν από τώρα ότι δεν θα δεχτούν να επιμεριστούν στο λαό της παλικής χρέη που δεν έχει. Εμείς θα παλαίψουμε από όποια θέση και αν βρεθούμε να μην μας επιμεριστεί κανένα τέτοιο χρέος. Αντίθετα ζητάμε να πληρώσουν όσοι ευθύνονται γι αυτά και διεκδικούμε εδώ και τώρα την γενναία οικονομική κρατική ανταπόδοση για την χρόνια εγκατάλειψή μας.

Παρίσης- Kατσιβέλης – Μιχαλάτος- Αραβαντινός και Ρουχωτάς  είναι αυτοί που συμφωνούν είτε με τις αποφάσεις τους είτε με την σιωπή τους, στην προκλητική φοροασυλία και αφήνουν ανείσπρακτα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού, των ΑΠΕ , των λατομείων, ενώ την ίδια ώρα δεν δίνουν δεκάρα αν τσακίζονται τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις με εκατοντάδες κατασχέσεις κάθε χρόνο, εκατομμυρίων ευρώ μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Όλοι τους συμφωνούν στην ένταση της φορομπηχτικής πολιτικής του δήμου για τα λαϊκά νοικοκυριά, και είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους δήμους τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας για οφειλές στους δήμους από 500 ευρώ και πάνω.

Όλοι τους πέρα από επί μέρους διαφοροποιήσεις, συμφωνούν στο στρατηγικό σχέδιο της γενίκευσης της εγκατάστασης των ΑΠΕ αλλά και των εξορύξεων υδρογονανθράκων, αντιδρώντας προσχηματικά  για τα ματια του κόσμου.  Στην πράξη έβαλλαν εμπόδια και συνέβαλλαν στον εκφυλισμό του κινήματος που αναπτύχθηκε είτε σπέρνοντας την απογοήτευση και την ηττοπάθεια, είτε παίρνοντας ανοικτά θέση υπέρ των συμφερόντων των πολυεθνικών στην περιοχή π.χ. για τις εξορύξεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά ενάντια σε οποιαδήποτε εξορυκτική διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή μας, γιατί οι υδρογονάνθρακες είναι λαϊκή περιουσία εκτός συναλλαγής και γιατί σε κάθε περίπτωση δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και την οικονομική τους δραστηριότητα, σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα και μεγάλα βάθη και με ήδη επιβαρημένο το περιβαλλοντικό της φορτίο, από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που έσπειραν στο Ιόνιο οι νατοϊκοί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και όπως λέγεται και από τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Αγαπητοί φίλοι

Είναι το πιο σύντομο  ανέκδοτο να λένε οι συνυποψήφιοί μας ότι τώρα είναι ανεξάρτητοι. Αλήθεια από τι; Από τα κόμματα που τα ίδια ομολογούν ότι τους στηρίζουν; Από το κοινό πολιτικό τους μότο; Από αυτά που έχουν υλοποιήσει και τα προβλήματα που μέχρι σήμερα έχουν συσσωρεύσει;

Φοβούνται να ομολογήσουν τα καταδικασμένα στη λαική συνείδηση κόμματά τους, ενώ θα  τα στηρίξουν στις ευρωεκλογές και στην Περιφέρεια παιρνοντας ανοικτά θέση υπέρ τους.. Οι κοινές τους θέσεις  τους επιτρέπουν  να αλλάζουν σαν τα πουκάμισσα τις παρατάξεις και όλοι τους να κολάνε σε όλους. Από το μόνο που τελικά είναι ανεξάρτητοι είναι από τα λαϊκά συμφέροντα από τα δικά σας τα συμφέροντα. Είναι επικίνδυνοι και αυτοί και το σύστημα που υπηρετούν για την υγεία και την ασφάλεια του λαού..

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στην ΝΕΟΛΑΙΑ της πόλης και της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε μεγάλους αγώνες για το δικαίωμά της να ζει και να σπουδάζει σε ασφαλή σχολικά κτίρια. Την καλούμε να σκεφτεί ότι ακόμη και τις μικρές υποσχέσεις που πήρε για νέα ασφαλή σχολεία, τις  κέρδισε με τον δικό της σκληρό αγώνα. Σε αυτόν τον αγώνα να σκεφτεί ότι μοναδικούς συμπαραστάτες είχε τα ταξικά συνδικάτα μέσα από τα οποία δραστηριοποιούνταν πρωτοπόροι αγωνιστές. Να ψάξει σε ποιο ψηφοδέλτιο θα τους βρει. Να ψάξει επίσης και σε ποια ψηφοδέλτια είναι οι εχθροί της, αυτοί που πάντα με τον ένα η τον άλλο τρόπο ήταν απέναντί της, ή στην καλύτερη περίπτωση αμέτοχοι σε αυτούς τους αγώνες.

Η νεολαία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τους υποψήφιους δημάρχους που εκπροσωπούν μεγάλα συμφέροντα, θυσιάζοντας όλες τις λαϊκές διεκδικήσεις .

Απευθυνόμαστε στην Παλική του ριζοσπαστισμού, της αντίστασης και των αγωνιστικών παραδόσεων. Καλούμε κάθε αριστερό, προοδευτικό, κάθε τίμιο βιοπαλαιστή, που αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις των μικροσυμφερόντων, που κρατά την αξιοπρέπειά του και βλέπει το δικό του το συμφέρον μέσα από το συλλογικό συμφέρον, να δώσει συνέχεια στην αγωνιστική αυτή παράδοση να συνεχίσει την αντίστασή στο σήμερα και να στρατευτεί μαζί μας. Να δώσει δύναμη στην δύναμή του με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής συσπείρωσης .

Αυτό με το γαρίφαλο

Δεν αποτελεί απλή δέσμευση για μας ότι θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπηρετήσουμε το λαό και τους εργαζόμενους σε αυτό το μετερίζι, αλλά στάση ζωής. Άλλωστε μας ξέρετε χρόνια τώρα μέσα στους καθημερινούς αγώνες. . Έχουμε συναντηθεί σε κάποιους από αυτούς. Αλλά ακόμη και αυτοί που δεν πορεύτηκαν μαζί μας, ξέρουν ποιοι είμαστε. Επιδεικνύουμε καθημερινά  για όλες τις λαϊκές διεκδικήσεις μια ειλικρινή αγωνιστική στάση. Την ίδια  επιδείξαμε και όταν ως δημοτική αρχή με το Γιώργο Φιλιππάτο δήμαρχο, συμβάλαμε ώστε αυτή πόλη και η περιοχή να πάει ένα βήμα μπροστά. Ακόμη και σήμερα αυτό το εμβληματικό έργο της περιόδου εκείνης,  επηρεάζει θετικά την ζωή όλου του λαού της Παλικής. Δεν υποτιμάμε κανενός άλλου δημάρχου την προσπάθεια όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους και κρίθηκαν και κρίνονται γι αυτό. Ωστόσο και τότε όπως και τώρα, εμείς θα σκύψουμε πάνω στα οξυμμένα προβλήματα αλλά και σε κάθε λαϊκό άνθρωπο ανεξάρτητα κομματικής η ιδεολογικής  επιλογής, γιατί ο λαός μπροστά στα προβλήματα είναι ίδιος.

Ψήφος ΣΉΜΕΡΑ στη Λαϊκή Συσπείρωση σημαίνει ότι

  • δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι που θα πηγαίνουν κόντρα σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές με καθημερινή συμβολή στους αγώνες για την κάλυψη των αναγκών μας.
  • διεκδίκηση έργων που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής και ιδιαίτερα αυτά της αποκατάστασης όλων των δημόσιων υποδομών που καταρρέουν, αλλά και άλλων αναγκαίων υποδομών (εξασφάλισης επιφανειακών νερών, για να μην ζήσουμε ξανά τον εφιάλτη της έλλειψης νερού, αντιπυρικής προστασίας , αποχέτευσης, αγροτικού δικτύου κ.α)
  • μείωση των δημοτικών τελών στην κατοικία, των καταστημάτων και μικρών βιοτεχνιών και την αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • δημιουργία νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων και παιδικών σταθμών ώστε όλα τα παιδιά να πηγαίνουν χωρίς κριτήρια και με ασφάλεια σε αυτά.
  • Κάθε είδους βοήθεια στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας και σε κάθε ερασιτεχνική δημιουργία. Η μεγάλη προσπάθεια όλων των αθλητικών σωματείων και οι διακρίσεις τους όπως αυτές οι πρόσφατες του ΝΕΟΛ και του Παλληξουριακού, αλλά και των άλλων ομάδων της επαρχίας μας, μας κάνουν περήφανους και μας δημιουργούν την υποχρέωση να σταθούμε έμπρακτα στο πλάι τους και με κάθε τρόπο. Δεν μπορεί αυτά τα σωματεία να μην έχουν στέγη, η να κάνουν ρεφενέ για να βγάζουν τα έξοδα των διαιτητών.

Η προσφορά επίσης του μεγάλου και ιστορικού σωματείου και συνάμα εκπαιδευτηρίου της φιλαρμονικής μας σχολής που κοσμεί το πολιτιστικό παρελθόν το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου, χρειάζεται πολύ συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από το κράτος αλλά και από το δικό μας δημοτικό υστέρημα.

Η θεατρική δημιουργία στο Ληξούρι γράφει τα τελευταία χρόνια την δική της ιστορία όπως και τα παραδοσιακά μας χορευτικά συγκροτήματα που κοσμούν και  διατηρούν την παράδοση και πρέπει να αποκτήσουν στέγη και δυνατότητες ανάπτυξης.

  • Διεκδικούμε κονδύλια και έργα για αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση και δασοπροστασία
  • Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων προς όφελος του λαού της περιοχής, δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, συντήρηση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων, νέο σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ
  • Αναβάθμιση των βιβλιοθηκών μας με αποκατάσταση του κτιρίου της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης που και σήμερα χωρίς τη στέγη της προσφέρει ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο.
  • κανένα ακίνητο του δήμου να μην δοθεί στο υπερταμείο, να απεγκλωβιστεί από αυτό η παραλιακή ζώνη ώστε να αποτελέσει χώρο αναψυχής για το λαό και όχι για πολυεθνικές.
  • Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων του δήμου παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο χώρο δουλειάς, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η ψήφος στην Λαϊκή Συσπείρωση  είναι η μόνη μαχητική απάντηση στην εγκληματική-φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, των υμνητών του Χίτλερ και της χούντας, των απόγονων των δολοφόνων των 5 ηρώων που κρέμασαν σε αυτήν εδώ την πλατεία.

Η ψήφος στην Λαϊκή Συσπείρωση  αποτελεί την μοναδική απάντηση στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, στα σχέδια για συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης μετά τις εκλογές.

Γι αυτό οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι ένα δικό τους ψηφοδέλτιο έχουν μπροστά τους . Το ψηφοδέλτιο με το κόκκινο γαρίφαλο στις τοπικές εκλογές δήμου και Περιφέρειας και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Για να δυναμώσει η λαϊκή κοινωνική συμμαχία, για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Έχουμε τρεις ακόμη μέρες μπροστά μας, και δεν πρέπει ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Τώρα σπίτι το σπίτι , άνθρωπο τον άνθρωπο για να φτάσει το ψηφοδέλτιο παντού. Στα ψέματά τους να απαντήσουμε με την ελπίδα του αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Περισσότεροι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο και στην Περιφέρεια, δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Παλική, μεγάλο ποσοστό του ΚΚΕ στην ευρωβουλή σημαίνει δύναμη για το λαό και τους εργαζόμενους, γιατί θα είναι δίπλα τους σε κάθε αίτημά τους, θα ακούγεται πιο δυνατά η φωνή τους. Στις 26 Μάη μπορούμε να καταδικάσουμε με την ψήφο μας ενιαία την πολιτική ΕΕ- κυβέρνησης, που υλοποιείται από Περιφέρειες και δήμους.

Στα ψευτοδιλήμματα, στους εκβιασμούς και τον εμπαιγμό, κάνουμε την διαφορά  αλλάζουμε σελίδα με ένα γαρίφαλο στο πέτο της καρδιάς  και άλλο ένα στην κάλπη.

Προηγούμενο άρθροΜιχαλάτος: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου-Ionian Center & Casa-Museo
Επόμενο άρθρο“Αν θα έρθει στα χέρια των πολλών και όχι των λίγων ο πλούτος της περιοχής μας”